1.-2.trinn:

Bokomslag: Samson og Roberto-bøkene

Ambjørnsen, Ingvar: Samson og Roberto-bøkene

Samson er en snill og meget stygg hund. Roberto er en smart og sulten katt. Sammen driver de Fjordgløtt Pensjonat, der grevlingen Greta er pikkolo og oteren Olli tar hånd om alt som skal repareres og fikses. Kritikerrost serie for de yngste. Humor og vennskap.

 

Bokomslag: Otto monster blir superslem

Ewo, Jon: Otto Monster-bøkene

Otto monster er lei av å være snill. Alle syns snille monstre er teite. Og det lønner seg ikke å være snill. For da blir lommepengene en vits. Derfor bestemmer Otto monster seg for å starte for seg selv, og han starter: Otto monsters byrå for bølleri og bråk. Kundene står i kø.

Helt siden Otto ble sluppet løs på bokmarkedet i 1996, har han vært en kolossal suksess. Det er solgt over 130.000 bøker om det sprøstekte livet hans. Så mange barn tar ikke feil - les i vei!

 

Bokomslag: Ninus og Binna

Gough, Julian og Field, Jim: Ninus nasker (2021)

Binna har aldri laget en snømann før. Det har ikke Ninus heller, men gjett om han vil lage en som er finere enn Binna sin! Men med et snøskred og en sulten ulv i hælene, innser Ninus snart at det kan være fint å ha en venn på sin side.

En fortelling om vennskap, tyngdekraft og bare lite grann bæsj.

 

Bokomslag: Fargerne

Johnsrud, Ingar: Fargerne (2018)

Hver midnatt tennes lysene i Gammeltreet når klokken slår tolv. Alle skogens fugler og insekter og smådyr trekker dit, og Fargerne står i portalene i treet og pensler dem med fargestøv. Dyrene sprer støvet over jorden, og når solen står opp, er det farger over alt. Men nå er noe veldig galt. Biene har begynt å sverme, enda det er midt på vinteren. Uten biene blir det ingen honning, og uten honning, ikke noe fargestøv, det er noe alle Fargere vet, og da blir det aldri vår. Men ingen gjør noe med det, bortsett fra en liten og lettskremt Farger som heter Gjert, og den ustyrlige lillesøsteren hans, Filur. De prøver å finne ut hvorfor biene har begynt å sverme, men to bittesmå Fargere har egentlig ikke så mye å stille opp med i kampen mot de skumle og sleske Grårottene. Følg Gjert i hans livs kamp med seg selv og mot en altfor mektig fiende. Fortelling småskoletrinnet.

 

Bokomslag: De kongelige kaninene

Montefiore, Santa: De kongelige kaninene fra London (2017)

Shylo har alltid vært den minste i kullet, den svakeste og roligste i familien. Søsknene hans gjør narr av han for at han ikke gjør som alle andre. Men en dag snubler Shylo over en gjeng med pøbler, og han overhører den onde planen deres om å fotografere dronningen i bare nattøyet. Den lille kaninen må reise til London og informere De Kongelige Kaninene i London om det grusomme komplottet. Kaninene i London har en ærverdig historie om å beskytte de kongelige, og nå må den hemmelige bevegelsen ta grep for å stoppe pøblene. Men da må den lille og sjenert kanin Shylo klare å overbevise de De Kongelige Kaninene om at dronningen faktisk er i fare.

 

Bokomslag: Milla bestemmer

Aarø, Selma Lønning: Milla bestemmer (2016)

Hvorfor må Milla alltid gjøre som de voksne sier, og rydde og skynde seg og spise middag, når hun heller vil leke. Må det være sånn? Kan det ikke være omvendt? Jo! Milla får mamma bankkort, med kode og alt.

Nå må mamma og pappa gjøre som Milla sier, for i en hel uke er det hun som bestemmer.

 

3.-4.trinn:

Bokomslag: Dragetreneren

Cowell, Cressida: Dragetreneren (2010)

Hvordan skal Hikken Horriblus Haiflabb lll fullføre Drageopptaksprøven med en tannløs drage? Og hvordan skal han bekjempe den fryktinngytende Gigantikus Maksimus-dragen før den sluker alle vikingene på Borkøy? Nå må Hikken hente fram helten i seg.

Serien består av 7 bøker, og egner seg for høytlesing for ca 1. – 3. klasse.

 

Bokomslag: Dyrenes detektivbyrå: Kattenapperen

Eriksen, Endre Lund og Melhus, Gise Normann: Kattenapperen (2019)

Nora elsker dyr, og hun har vært så heldig å få bli aspirant i Dyrenes Detektivbyrå. Nå blir det hennes oppgave å etterforske alle dyrerelaterte saker i den lille byen Nordlund, sammen med partnerne i byrået, den pensjonerte mesterdetektiv-hvalrossen Carl Berner og den hyperaktive minken Mirja. Men når kattungen til en jente i klassen plutselig forsvinner, blir Nora mistenkt. Carl Berner er mest opptatt av å spise tørrfisk, og Mirja vil helst arrestere alle. Nå må Nora og vennene hennes i detektivbyråaet løse saken og finne den ekte kattenapperen. Første bok i serien Dyrenes detektivbyrå

 

Bokomslag: Den magiske bokhandelen

James, Anna: Den magiske bokhandelen (2021)

Noen mennesker kan lese dypere enn andre. Tilly Blad leser så dypt at hun en dag møter på to av favorittkarakterene sine i besteforeldrenes bokhandel i London. Hun oppdager at det finnes noe som heter bokvandring; karakterer kan krysse over fra boksidene til den virkelige verden - og Tilly kan reise inn i hvilken som helst bok hun vil. Med Alice fra Eventyrland og Anne fra Bjørkelys hjelp, trer Tilly modig inn i bøkenes verden for å prøve å oppklare mysteriet om moren som forsvant for elleve år siden. Dette er første bok i en serie på seks bøker!

 

Bokomslag: Pokaltyven

Mæhle, Lars: Pokaltyven (2020)

Skolekrim for småtrinnet! Det er Kalle Bergs aller første dag i 4B på Maribakken skole. Kalle er en sjenert og engstelig gutt, og det ville vel være å ta i å si at han gleder seg. Heldigvis har Eskil Holmen, som også går i 4B og er alt annet enn sjenert og engstelig, bestemt seg for å bli Kalles nye bestevenn. Og ikke bare det, de skal starte en detektivklubb sammen! Men det er ikke bare-bare, på verdens kjedeligste skole. De har knapt rukket å ankomme skolegården før de oppdager at noen har brutt seg inn og stjålet skolens gjeveste pokal, som 4B har vunnet i slåball! Kalle og Eskil står overfor et vaskeekte mysterium, og detektivklubben er et faktum, enten Kalle vil eller ei ...

 

Bokomslag: Linnormenes land

Nilsson, Frida: Ishavspirater (2017), Linnormenes land (2021)

Om Linnormenes land: Brødrene Sem og Immer er plassert i fosterhjem hos sin tante Tyra. Mens de andre barna på gården leker, må brødreparet hjelpe til med å pusse sølv for sølvverkstedet. Livet er hardt og savnet etter foreldrene er stort. En dag dukker en rotte opp fra et land langt unna, og han har med et tilbud til Sem og Immer: De kan bli med ham og bli dronning Indras barn! Da vil de få alt de drømmer om. Den barnløse dronning Indra er av de eldgamle og magiske linnormene, og slottet hennes er fullt av luksus. Tjenerne er dyr hun har trollbundet slik at de kan gå på to ben og snakke.
Til å begynne trives de to guttene, og dagene er fylt med lek. Men snart skjønner Sem at Indra liker Immer mye bedre enn ham. Dessuten begynner dyrene på slottet å oppføre seg underlig. Og det er noe mystisk med Tjodolf, den brune bjørnen som er dronningens skokgvokter. Hvorfor ser han på Sem og Immer som om han hater dem?

Frida Nilsson roses av kritikerne for sine fantsaybøker, som kan minne litt om stilen til CS Lewis og Lewis Carroll.

 

Bokomslag: Vaffelhjarte

Parr, Maria: Vaffelhjarte (2005)

I denne boka følgjer vi to svært oppfinnsame niåringar gjennom liv og vaffelrøre eit heilt år, der dei leiker andre verdskrig, opptrer som gatemusikantar, går på sauesanking og lagar Noas ark. Men ein dag blir idyllen brått borte.

 

Bokomslag: Skatten på kokosøya

Sivertsen, Ole André og Selnes, Ketil: Skatten på Kokosøya (2019)

Noras grand – grand onkel ble kalt «lille Skrekk» som barn. Årsaken var at han var redd for alt og besvimte når han så blod. Han forsvant på mystisk vis i en kiste mens han lekte, og kom aldri tilbake. Nora finner den samme kista på loftet til morfar, og når hun klatrer oppi den, havner hun i sjørøververdenen. Der møter hun Skrekk som nå har blitt en fryktet sjørøverkaptein. Nora og kaptein Skrekk må kjempe mot onde konger og andre sjørøvere. Heldigvis er Nora en smart og tøff jente, og alt kan skje når hun og den sprø kaptein Skrekk drar på ville eventyr. Skatten på Kokosøya er den første av så langt to bøker om Kaptein Skrekk og Nora. Fin høytlesningsbok for første til tredje klasse.

 

Bokomslag: Ismonsteret

Walliams, David: Ismonsteret (2020)

Else er en 10 år gammel, foreldreløs jente i viktoriatidens London. Hun har rømt fra barnehjemmet Ormebo og den forferdelige bestyrerinnen fru Blodstenk, og søker tilflukt i Naturhistorisk museum. Der hjelper hun til med utstillingen av Ismonsteret - en 10 000 år gammel ullhåret mammut som er nedfrosset og perfekt bevart. Sammen med sine nye venner ved museet bestemmer Else seg for å sette mammuten fri, og eventyret er i gang da de legger ut på ekspedisjon for å returnere sin opptinte venn til Nordpolen. Ismonsteret er en eventyrlig historie om håp og samhold, om å finne sin plass i en uforutsigbar verden og om å sloss for det man tror på.
David Walliams er perfekt for de som liker Roald Dahl.

 

Bokomslag: Brune

Øverås, Håkon: Brune (2013)

Om dagen er Rune Rune, men om natten er Rune Brune - superhelten som ikke er redd for noen ting. Med pensel og brunmaling lister Brune seg ut. Og det er vel ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene?

Brune er en bok om vennskap, mot og om å ta igjen. Det er også en bok om å savne bestefaren sin, og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke lenger strekker til.

 

5.-7.trinn:

Bokomslag: Buffy by er talentfull

Arvola, Ingeborg: Buffy by er talentfull (2019)

Buffy By går i klasse 6B på Refstad skole og har fått i oppgave å skrive selvbiografi. Buffy vil helst skrive om slalåm, men aller helst vil hun kjøre slalåm. Hun var på et gratiskurs i slalåm i vinterferien og der viste det seg at hun er et naturtalent. Bare så synd de ikke har penger til treningsavgift, eller ski eller staver eller klær eller noen ting, egentlig. Men Buffy By mister ikke motet av den grunn. Og hun har alltid en god idé eller tre. Dette er en fortelling om Buffy By, ei fattig jente i rike Oslo. Talentløs med ball, men naturtalent i slalåm, verdens tredje dyreste sport. På en sår og humoristisk måte tar denne fortellingen opp et viktig tema det er skrevet lite om, nemlig om fattige barn i dagens Norge.

 

Bokomslag: Beistet og Bettina

Meggit-Phillips, Jack: Beistet og Bettina (2021)

Ebenezer Tweezer er en ungdommelig 511-åring. I huset sitt har han et beist på loftet som han må mate med all slags rare ting (inkludert dansende aper, huskatten og en og annen kaktus). I retur kaster beistet opp gaver til Ebenezer i tillegg til en trolldrikk som holder han ung og vakker. Men beistet blir stadig grådigere og snart er et barn det eneste som duger. Så når Ebenezer treffer den hjemløse jenta Bettina kan han puste lettet ut. Men Bettina er ikke er et helt vanlig barn. Dette er en humoristisk fortelling, med til tider makaber humor, som passer perfekt for fans av Roald Dahl.

 

Bokomslag: Lappjævel

Nedrejord, Kathrine: Lappjævel (2021)

Samuel begynner på internatskole og havner nederst på rangstigen fordi han er samisk.

Han savner foreldrene, samtidig som han prøver å glemme dem, prøver å være mindre samisk. Snart hører han ikke hjemme noe sted lenger. Han plages av medelevene og like mye av lærerne. Helt til han en dag får nok - og rømmer. Men hvor skal han dra? Hva er hjemme - hvor hører han til?

Lenge ble barn i Finmark tvunget til å flytte på internat som et ledd i fornorskingspolitikken. Samuel i denne fortellingen er en av dem. Nedrejord løfter frem et stykke norgeshistorie det ikke snakkes mye om. Hun spinner en fortelling inspirert av faktiske hendelser som engasjerer, provoserer og berører.

 

Bokomslag: Tonje Glimmerdal

Parr, Maria: Tonje Glimmerdal (2009)

Tonje Glimmerdal er einaste ungen i Glimmerdalen, og den tøffaste jentungen dalen har sett sidan dei vaksne tantene hennar herja på ski mellom fjella. Tonjes bestevenn er gamle Gunnvald, ein bisk felespelar på over sytti år, og dei to vennene kjenner kvarandre ut og inn. Eller gjer dei det?

Ein dag då Gunnvald er på sjukehuset med broten lårhals, forstår Tonje at Gunnvald har ein stor løyndom han ikkje har røpt for bestevennen sin. Brått får Tonje mangt å rydde opp i, for her står det om lykka og felespel!

Her er latter, drama, tårer og musikk, og romanen gir assosiasjonar til Johanna Spyris Heidi og ikkje minst Astrid Lindgrens univers.

 

Bokomslag: Harry Potter og de vises stein

Rowling, J. K.: Harry Potter-bøkene (1997-2007)

Harry Potter er en foreldreløs gutt som bor hos sine dumme og gompete slektninger, familien Dumling. En dag får Harry vite at han egentlig er en trollmann, og at han skal gå på den berømte trollmannkostskolen Galtvort. Harry er berømt i den magiske delen av verden, som eksisterer parallelt med vår vanlige eller "gompe"-verden, for han var den som sørget for at verden ble kvitt den onde trollmannen Voldemort. På Galtvort får Harry mange venner, men også fiender, og han må vise mot og styrke når skolehverdagen blir truet av ondskap.

 

Bokomslag: Percy Jackson: Lyntyven

Rick Riordan: Percy Jackson-bøkene

Percy Jackson er 12 år, har dysleksi og AD/HD, og problemer med virkelighetsoppfatningen. Han er i ferd med å bli sparket ut av skolen, igjen. Men det er ikke det største problemet hans. Det er når det dukker opp monstre i livet hans at han får problemer med hva han skal tro. Det viser seg at de mytologiske monstrene og de greske gudene fortsatt tar aktiv del i menneskenes liv, og en av dem er Percys pappa. Percy har ertet på seg noen av gudene. Ett av Zevs våpen har blitt stjålet og nå er Percy hovedmistenkt. Percy har bare ti dager på seg til å finne våpenet og levere det tilbake. Men først må Percy rydde opp i forholdet til faren, som forlot ham som barn. Han må løse Oraklets gåte, som advarer ham om at en venn vil bedra ham

 

Bokomslag: Kodeord Overlord

Røssland, Tor Arve: Kodeord Overlord (2019)

Spiondrama fra spenningsmester – inspirert av en sann historie fra andre verdenskrig

Henry drømmer om å bli pilot og kjempe mot tyskerne i luften. Men han er for ung, og da bombene faller over London, blir han evakuert til småbyen Effingham. En stor militærleir bygges opp utenfor byen, og Henry og kameratene blir kjent med sersjant Jimmy og mannskapet hans. Guttene føler seg som ekte soldater når de får høre om hemmelige planer og kodeord. Men en morgen arresteres Henry av MI5 – mistenkt for spionasje.

Kodeord Overlord er en actionfylt historie om en ung gutts liv under andre verdenskrig, om soldater, spionasje og hvordan lekkede kodeord kunne endret verdenshistorien.