En av tre voksne sliter med å lese en vanlig tekst. Hver femte elev i den norske skolen sliter med å lese. Ofte er det ikke så mye som skal til for at boka skal bli tilgjengelig for flere.

Steinkjer bibliotek er et ”Bok til alle-bibliotek”, og samarbeider med organisasjonen Leser søker bok om å gi alle tilgang på gode bøker!  

 

tilrettelagt.jpg Tilrettelagte bøker 

Biblioteket har tilrettelagte bøker for barn og voksne som av ulike grunner har reduserte leseferdigheter. Noen bøker har enkel tekst for uvante lesere, folk med dysleksi, konsentrasjonsvansker eller et annet morsmål.

Noen bøker har enkelt innhold for mennesker med utviklingshemming.

Tilrettelagte lydbøker, storskriftbøker, punktskrift, følebilder og tegnspråk hører også til i samlingen.

 

Leseombud

Biblioteket har et nettverk av leseombud for de som ikke kan lese selv.

Leseombudene skal gi litterære opplevelser og vanlig informasjon til de som ikke leser selv. Alle som registrerer seg som leseombud mottar nyhetsbrevet ”Bok til alle”. Det inneholder tips, historier fra andre leseombud og nyheter om egnede bøker.

leseom.jpgHvem kan være leseombud?

De som har lyst til å lese høyt for andre og er gode lesere kan bli leseombud.

Aktivitører og andre kan være leseombud på egen arbeidsplass og være leseombud i arbeidstiden.

Mange, særlig ungdom med funksjonsvansker, ønsker seg leseombud på fritida. Disse gruppene er velkomne til å bruke biblioteket som samlingsplass.

Leseombudene danner et nettverk, og møtes på biblioteket noen ganger i året.


Har du lyst å bli leseombud? Ta kontakt med biblioteket ved Kristin Haug-Smith.

 

Nyttige lenker

Boksøk drives av Leser søker bok. Bøkene har fyldig omtale og du finner informasjon om hvor bøkene kan lånes og kjøpes. Det er mulig å kombinere søk på tilretteleggingsform og forfatter eller sjanger.

Klar Tale er Norges eneste lettleste nyhetsavis. Stor skrift og enkelt språk gjør avisen lettere å lese enn andre aviser.