Barneboka er blitt en internasjonal bestselger, og hylles av småbarnsforeldre verden over. Forfatteren er også coach og psykolog, og  Carl-Johan Forssén Ehrlins har med Den lille kaninen som så gjerne ville sovne skrevet det som av mange benevnes som den ultimate godnatthistorie.Kaninen.jpg

 

Gjesp og stemmebruk

Boka handler om den trøtte lille kaninen som ikke får sove. Mammaen hans tar ham med til Onkel Gjesp for å få hjelp, og det får de. Onkel Gjesp har nemlig et magisk sovestøv. Til forskjell for onkel Gjesp, gir ikke forfatteren noen garanti for at den virker.

- Nei, det er ingen garanti. Alle barn er ulike. Foreldre kan bare gjøre sitt beste, lese rolig og la barnet venne seg til historien. Kalle Kanin trenger hjelp til å sovne, når barnet lytter og klarer å assosiere seg med ham er tanken at idet Kalle blir trøttere, blir også barnet trøttere, forteller Ehrlin i et intervju med Stavanger Aftenblad.

Bokas hemmelighet er bl.a. den spesielle måten den skal leses på. Leseren får konkrete instruksjoner om stemmebruk, og noen steder skal det også gjespes – høyt og tydelig. Ved bruk av positive forsterkningsteknikker blir barnet oppmuntret både bevisst og ubevisst til å slappe av, kjenne seg trøtt og til slutt sovne, ifølge presseskrivet som følger boka fra forlaget Cappelen Damm.

 

Kan også hjelpe voksne

Forfatteren har en tommelfingerregel om at boken om onkel Gjesp og Kalle Kanin egner seg for barn fra rundt to år og oppover, men får stadig tilbakemeldinger om at den virker også for andre aldersgrupper. - En mann på over førti år hadde hatt søvnproblemer hele livet. Kona leste boken for ham, han sovnet etter bare noen sider. De var helt sjokkerte. Selv har jeg et barn på to år, han har fått høre boken siden han lå i mors mage, han ble tidlig indoktrinert, ler forfatteren.

Forfatteren gav ut boka selv i 2010, etter at flere forlag takket nei. Noen av dem angrer kanskje litt på responsen i dag.kan2.jpg

- De syntes det var en rar bok, og var ikke interessert. Derfor utga jeg den selv, og fikk den oversatt til sju ulike språk. Jeg tror mange foreldre snakket med hverandre om boka, og så spredte ryktet seg, sier og  Carl-Johan Forssén Ehrlins i et intervju i Dagbladet. .

Nå er Den lille kaninen som så gjerne ville sovne oversatt til enda flere språk. I 23 dager toppet den bestselgerlista på gigant-nettbokhandelen Amazon, og barn i over førti land kan nå få hjelp til å sovne litt lettere.

Steinkjer bibliotek har nå tre eksemplar av boka.