Samantha Schweblin: Kentuki (2020)

Kentuki-fenomenet har tatt verden med storm. En kentuki er en liten robotleke som kommer i ulike dyreformer. Den har øyne som ser og ører som hører, og den har sin helt egen personlighet fordi den blir styrt av en ukjent person et annet sted i verden. Fremmede mennesker blir forbundet på tvers av kontinenter: én styrer kentukien, og én har den som et kjæledyr. Ikke alle som kjøper en tenker på de skjebnesvangre konsekvensene dette kan ha for dem og privatlivet deres. Systemet er i utgangspunktet privat og konfidensielt, helt til noen begynner å prøve å kommunisere. Da begynner noen å selge tilpassede forbindelser slik at folk kan velge hvem de vil linkes med. Samanta Schweblin ble nominert til Man Booker International Prize for boken «Mouthful of Birds» (2009).

Kentuki_schweblin.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Zeshan Shakar: Gul bok (2020)

Mani er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua. Han er nyutdannet økonom, og nå har han fått jobb i Oppvekstdepartementet. I Y-blokka i Regjeringskvartalet må han tilpasse seg en helt ny verdiskala. Mani skulle helst sett å komme seg inn i det private næringslivet, der pengene ligger. Ikke nok med at kjæresten og miljøet rundt ham ser ned på "offentlig sektor" - han tjener ikke godt heller. Allikevel blir han en stolt bidragsyter til det felles prosjektet Staten. Zeshan Shakar debuterte med "Tante Ulrikkes vei" i 2017. For denne boka mottok han Tarjei Vesaas' debutantpris og Bokbloggerprisen.

Gul bok_shakar.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Deborah Levy: Mannen som så alt (2020)

Den narsissistiske unge historikeren Saul Adler blir påkjørt av en bil på Abbey Road i 1989. Han reiser seg, uskadd, og drar for å treffe kjæresten Jennifer Moreau. Før de slår opp tar hun et bilde av ham mens han krysser den samme veien. Saul drar for å studere i Øst-Berlin, to uker før muren faller, og der møter han både sin tildelte tolk og søsteren hans, som sverger på at hun har sett en jaguar i byen. Han blir venn med hippien Rainer, som muligens er Stasi-agent, som vil komme tilbake og hjemsøke ham i senere år. I 2016 blir han påkjørt av en bil på Abbey Road. På sykehuset svinger han frem og tilbake mellom bevissthet og ubevissthet, fortid og nåtid. Flere samler seg ved sengekanten hans, blant annet Jennifer Moreau, men én viktig person mangler. Boken er nominert til Bookerprisen 2019.

Mannen som så alt_levy.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Janne S. Drangsholt: Fra Shakespeare til Knausgård (2020)

Forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt har vært bidragsyter i NRK-podcasten Kjente bøker på 4 minutter, der hun legger frem bøker man kanskje skulle ha lest og gir en oppsummering av dem. Nå har konseptet blitt tatt videre i bokform. Her blir det gitt en innføring i 66 klassikere, både gamle og nye, blant annet av Homer, Astrid Lindgren, Shakespeare, Knausgård, Wolf, og Mantel. Boken er illustrert av Therese G. Eide.

Fra Shakespeare til Knausgård_drangsholt.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Anna Hope: Forventning (2020)

Hvordan forsoner man seg med det livet man ender opp med å leve? De tre venninnene Cate, Hannah og Lissa lever på hver sin måte med utfordringene det er å være moderne kvinner: Cate innhyllet i boblen som nybakt mor, Hannah i sin ulykkelighet over ikke å klare og bli gravid og Lissa i sine mislykkede forsøk på å få skuespillerkarrieren på beina. Historien pendler frem og tilbake mellom forskjellige aldre og stadier i de tre kvinnenes liv. Og gjennom fragmenter av minner og selvransakelse får leseren innblikk i hva som formet deres personligheter og valgene de endte opp med å ta for å finne sin plass i livet.

Forventning_hope.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Minette Walters: Kjerringbissel (1995)

En kvinne blir funnet drept i et badekar med kuttede pulsårer og noe som minner om en krone tredd nedover hodet. Det er et kjerringbissel, pyntet med brennesler og tusenfryd. Om offeret hadde ville skrike om hjelp, hadde hun ikke greidd det. Kvinnen hadde mange fiender og var beryktet for sin skarpe tunge. Men de færreste ante hva slags mørke hemmeligheter hun skjulte. Alt var nedtegnet i dagbøkene hennes, men nå er disse borte.

Kjerringbissel_walters.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.