En liten detalj.jpg

En liten detalj av Adina Shibli, Cappelen Damm, 2022

Historien i denne boka starter sommeren 1949, ett år etter krigen palestinerne kaller Nakba, da 700 000 palestinske arabere ble fordrevet av den israelske staten. I den ugjestmilde Negev-ørkenen i det sørlige Israel tar israelske sikkerhetsstyrker livet av en hel bosetning med palestinske beduiner. De fanger og voldtar en ung kvinne, dreper henne og begraver henne i sanden. Mange år senere blir en ung kvinne i Ramallah nærmest besatt av denne ワlille detaljenン i verdenshistorien. Den grufulle forbrytelsen fant sted på dagen 25 år etter at hun selv ble født. Hun setter i gang sin egen svært farefulle etterforskning for å komme til bunns i hva som skjedde og legger ut på en reise mot Negev. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Hendelsen.jpg

Hendelsen av Annie Ernaux, Gyldendal, 2020

I denne selvbiografiske romanen skildrer Annie Ernaux de rystende detaljene rundt sin egen abort i 1963. På den tiden var abort forbudt i Frankrike, men å bære fram barnet var likevel ikke aktuelt. Etter å ha forsøkt først på egen hånd, fant hun til slutt en klok kone i en annen by. Det holdt på å gå virkelig galt, og Ernaux endte på sykehus med livstruende blødninger. Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker og graver frem glemte detaljer. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige, som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 63 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Som natten.jpg

Som natten av David Ärlemalm, Aschehoug, 2022

Asynja forlot Norrland og en tøff oppvekst for en ny start i hovedstaden. Datteren Snäckan på fire måneder er alt som teller nå. Men det er lite harmoni i tilværelsen med en kjæreste som er dopselger. Og når Eddies opplegg går i vasken blir Asynja og datteren dratt med inn i det mørke dragsuget. Gjennom noen fortettede døgn i Sør-Stockholm tar livet en helt annen vending enn det Asynja ønsket. Boken skildrer de brutale livsvilkårene man tvinges til å leve under når valgene man tar er begrensede og skjebnesvangre. Det er også historien om å finne et felleskap å varme seg på innimellom håpløsheten, og hvilken styrke som bor i dem som må forsvare det kjæreste de har. David Ärlemalm krimdebuterte i 2021 til svært gode kritikker for romanen Litt død rundt øynene. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Leksjoner i god kjemi.jpg

Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus, Cappelen Damm, 2022

Elizabeth Zott er ikke en gjennomsnittlig kvinne. Hun ville også vært den første til å påpeke at det ikke finnes gjennomsnittlige kvinner. Men på 1960-tallet er hennes mannlige forskerkollegaer veldig uvitenskapelige når det gjelder likestilling, og Elizabeth møter utallige hindringer mens hun jobber for å komme seg opp og fram. Det eneste bra som skjer henne er et møte med den berømte Calvin Evans, en Nobelpris-nominert legende som viser seg å være både klein og snill. Tre år senere er Elizabeth Sott en ugift alenemor og stjernen i USAs mest sette matlagingsprogram “Aftens klokken atten”. Overraskende nok vil hennes unike vitenskapelige tilnærmelse til matlaging og revolusjonære budskap bidra til å endre kvinners liv. Omtalen er utarbeidet av BS. 

Lån boka på biblioteket

 

Vi bare kjører, så ser vi.jpg

Vi bare kjører, så ser vi av Hilde Stålskjær Viken, Cappelen Damm, 2018 

En ung kvinne bor på et lite tettsted langs norskekysten. Hun observerer oppmerksomt hverdagene slik de fremstår rundt henne. De består av for det meste av skolebrød fra Shell, bilkjøring langs den ene veien som finnes og samlinger på kaia når Hurtigruta legger til. Barndomsvenninna Miriam hygger seg med hverdagens trygge gjentagelser, mens kjæresten Jørn bygger hus på tomta ved siden av mora. Hovedpersonen vil også gjerne være tilfreds med det livet hun lever, men klarer ikke finne den samme roen som de rundt henne synes å gjøre. Hun burde vel være fornøyd med det hun har? Men dissonansen mellom henne og omgivelsene blir stadig tyngre å bære. Dette er Hilde Stålskjær Osens første bok. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket