Hver første fredag i måneden, kl. 11.30-12.30 er det Lunsjbokprat på biblioteket i Malm. Dalia presenterer et utvalg bøker og spanderer nytrukket kaffe. 

Bokomslag

De små jentene av Monica Isakstuen, Gyldendal forlag, 2023

Joda, for utenforstående ser det idyllisk ut en hvitmalt liten hytte, delvis skjult bak noen klynger med vindherja furutrær. Noen rører på seg der inne, de ferierende våkner. Snart er sommermorgenen i gang, den fylles av lengsler og behov, men også av regler og nedarvede formaninger. Kjærlighet og forakt side om side. Gjør sånn, ikke sånn, snakk slik, ikke på den måten, hvordan er det du oppfører deg. Bebreidelsene truer med å ta over dagen. Men så åpner det seg, i forestillingen eller i livet, og noe kan endelig skje. Kvinnen i «De små jentene» vil bli fri fra spøkelser, for å komme sine døtre i møte på en ektefølt måte. Hun drømmer om fortrolighet på tvers av roller og alder. Kanskje ikke mulig, men det er vel lov å håpe?

Lån boka på biblioteket

Bokomslag

Til våren av Anna Bache-Wiig, Tiden norsk forlag, 2023 

Våren 1945 synes alle muligheter å stå åpne for Ingrid Abrahamsen. Hun har et godt lesehode, det har faren hennes alltid sagt, men som krigsseiler har han ennå ikke kommet hjem. Det har heller ikke Tove, Ingrids beste venninne, og hvorfor, er det ingen i den lille sørlandsbyen som vil snakke om. Det finnes de som drar, og så finnes de som blir. Ingrid er knapt fylt tjue, men gifter seg likevel, samme sommer. For det er jo det en ung kvinne skal: finne en god mann som kan forsørge henne. Men etter hvert får Ingrid vite mer om faren og Tove, det som hendte med dem. Kanskje skammen som fulgte i kjølvannet av valgene de tok, ikke er så stor likevel? Kanskje den tvert imot er veien til et annet og rikere liv? Til våren er en vakker, sår og bredt anlagt roman om den glemte generasjonen av kvinner. De som måtte passe barn og hjem. De som fikk støv på hjernen, og som barna til slutt gjorde opprør mot.

Lån boka på biblioteket
 

Bokomslag

På naturens skuldre av Anne Sverdrup-Thygeson, Kagge forlag, 2020

Dette er en bok om menneskenes samspill med naturen, og om hvordan millioner av arter redder livene våre. De gir oss mat, medisin og et beboelig miljø, i tillegg til å gi oss kunnskap og glede. I regnskogen lager orkidebiene parfyme og pollinerer nøttene vi spiser i jula. De store trærne i bygatene minsker behovet for luftkjøling. I skyttergravene brukte soldater selvlysende sopp som lykter på mørke netter. Mangfoldige arter har bidratt til menneskenes medisinske og entreprenørmessige gjennombrudd: eldgamle trær gir medisin mot kreft, og lyntoget er utformet med inspirasjon fra isfuglen. Nå, på grunn av menneskets rasering av det biologiske mangfoldet, står mange av disse artene i fare. Arters levesteder blir ødelagt og forsvinner, og det gjør at vår egen fremtid står på spill.

Lån boka på biblioteket