Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

 

 

Bokomslag

Vinden kjenner mitt navn av Isabel Allende, Gyldendal forlag, 2023

Wien, 1938: Samuel Adler er fem år gammel da faren forsvinner under Krystallnatten. Denne natten mister familien alt, og for å redde sønnen skaffer Samuels mor ham en plass på et tog fra det nazi-okkuperte Østerrike til England. Han går om bord alene, og med seg har han ikke annet enn et klesskift og fiolinen sin. Arizona, 2019: Åtti år senere går Anita Díaz og moren hennes om bord på et annet tog, på flukt fra El Salvador til USA. Men ved ankomst blir de skilt fra hverandre, og syv år gamle Anita befinner seg plutselig alene i en flyktningleir for barn. Mens en ung sosialarbeider prøver å spore opp moren hennes, søker Anita trøst i en magisk fantasiverden. Vinden kjenner mitt navn er både aktuell og tidløs - en roman om skjebnene til de mest uskyldige ofrene for krig og flukt: barna.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Skyggekongen av Maaza Mengiste, Press forlag, 2023

Har krigen et kvinnelig ansikt? Eller et ansikt i det hele tatt? Skyggekongen er en storslått episk roman som kaster lys over de kvinnelige soldatene som er utelatt fra den afrikanske og europeiske historiefortellingen. Etiopia, 1935. Ungjenta Hirut har nylig mistet begge foreldrene og strever med å finne sin plass som hushjelp hos Kidane, offiser i keiser Haile Selassies hær, og hans kone Aster. Mussolinis styrker nærmer seg, og Kidane skynder seg å mobilisere sine beste menn før italienerne invaderer. Hirut befinner seg brått i en verden av tyveri og vold, av svik og voldsomt sinne. Idet krigen begynner for alvor, lengter Hirut, Aster og de andre kvinnene etter å gjøre noe mer enn å pleie de syke og begrave de døde. Når de dårlig utstyrte etiopierne taper slag etter slag og keiser Haile Selassie til slutt drar i eksil, kommer Hirut opp med en plan for å opprettholde kampmoralen - og inspirerer andre kvinner til å ta til våpen mot italienerne.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Ingen skal drukne av Aslak Nore, Aschehoug forlag, 2023

Det er adventstid på Rederhaugen. Nyutnevnt SAGA-direktør Sasha Falck donerer redningsskøyten «Falck 3» til Redningsselskapet og lanserer ideen om en forskningsekspedisjon til Svalbard. På et sykehus i Bodø ligger legen Hans Falck hardt skadet etter en ulykke med 330-skvadronen. I Oslo får Johnny Berg melding om at en fremmed makt har en infiltratør på innsiden av SAGA. Og snart er det tid for familien Falcks tradisjonsrike juleselskap. Når «Falck 3» stevner mot Kirkenes og Svalbard, møtes de gamle fiendene fra den kalde krigen i en ny konfrontasjon - med avgjørende konsekvenser for de indre anliggender i den rike og mektige familien Falck. Ingen skal drukne er en storslått fortelling om ulovlig kjærlighet, farlige politiske ideer og bitter maktkamp. Det handler om jakten på en forræder, som tar leseren fra overdådig rikdom i Bergen på 1950-tallet til studentopprør og kommunisme på 1970-tallet til våre dager. Ikke minst er det en fortelling om hvordan tilfeldige møter kan forandre selve livet.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Lincoln highway av Amor Towels, Press forlag, 2022

I juni 1954 blir 18 år gamle Emmett Watson kjørt tilbake til Nebraska etter å ha tilbragt et år på en straffeanstalt for uaktsomt drap. Moren hans er borte for lengst, faren hans har gått bort nylig, og familiegården er lagt ut på tvangssalg. Emmett planlegger å hente den 8 år gamle lillebroren sin og reise vestover for å starte et nytt liv, men når bestyreren kjører av gårde etter å ha sluppet ham av viser det seg at to av vennene fra anstalten hadde gjemt seg i bagasjerommet. De har helt andre planer for Emmetts fremtid.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Overtredelser av Louise Kennedy, Aschehoug forlag, 2024

Belfast, 1975. Da Cushla møter Michael på familiens pub, burde hun vite bedre enn å forelske seg. For han er protestant, tjue år eldre enn henne og gift, og de to lever i en verden der kjærlighet og vold er tett sammenvevd og overtredelser har en svært høy pris. En verden der fedre blir banket opp på vei til jobb, og en verden der barna Cuchla underviser lærer seg ord som bensinbombe og gummikuler lenge før de lærer gangetabellen. Og etter hvert som forholdet mellom de to utvikler seg, eskalerer også volden og terroren. Louise Kennedys prisvinnende debutroman om den tretti år lange konflikten i Nord-Irland, kjent som The Troubles, er en vakker, rørende, rystende og uforglemmelige debut om mennesker som forsøker å leve vanlige liv i ekstreme omgivelser.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Den låste døren av Freida McFadden, Cappelen Damm forlag, 2023

Mens 11 år gamle Nora Davis gjorde lekser på rommet sitt, var hun lykkelig uvitende om at faren hennes tok livet av kvinner i kjelleren. Helt til den dagen politiet kom på døren. Nå er Nora voksen, faren sitter i fengsel, og hun lever et stille og rolig liv, med en vellykket karriere som kirurg. Ingen vet at faren var en beryktet seriemorder. Og slik ønsker hun at det skal forbli. Så blir en av Noras pasienter funnet drept. Fremgangsmåten har urovekkende likhetstrekk med den faren brukte. Noen vet hvem Nora er. Noen vil at hun skal ta støyten. Men politiet har ingenting på henne. Så lenge de ikke finner på å ta en titt i kjelleren hennes ...

Lån boka på biblioteket

 

 

 

 

 

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen.