Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

 

Bokomslag

Et liv i redningsvest av Sumaya Jirde Ali, Cappelen Damm forlag, 2023

Sumaya Jirde Ali har, siden hun trådte fram på den offentlige scenen som attenåring, vært en viktig og sentral stemme i samfunnsdebatten. I denne dypt personlige boken, formet som en samtale med sitt yngre jeg, reiser hun sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser. Det er en like bevegende som tankevekkende tekst som ikke kan etterlate noen lesere ubemerket. Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Jente, 1983 av Linn Ullmann, forlaget Oktober, 2021

En kvinne som nå er voksen forsøker å fortelle historien om den gangen hun var seksten år og gikk seg vill i de ukjente gatene i Paris. På en lapp fant hun adressen til en tretti år eldre fotograf. Historien utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og gjennom lag på lag av minner og glemsel utforsker Linn Ullmann hukommelsens dikteriske kraft i forsøkt på å fortelle om det aller hemmeligste. Det er en rå fortelling om makt og avmakt, lyst og skam.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Jul i Nyhavn av  Katrine Wessel-Aas, Pitch forlag

Søstrene Hedvig og Hanne reiser til København på førjulstur, en kombinert business & pleasure-weekend. Den suksessfulle psykologen Hedvig skal besøke sitt danske forlag og motta en pris for sin bestselgende samlivsbok. Men hun angrer på reisen allerede før de har ankommet Gardermoen. Hun har kranglet med mannen og frykter for ekteskapet sitt. Dessuten kan hun ikke fordra den bortskjemte, bohemske lillesøsteren. Hanne, derimot, gleder seg over en gratis tur og håper å få en fot innenfor i Københavns nisjeforretninger med sine hjemmestrikkede julesokker. Men turen går ikke som planlagt. Midt i de julepyntede gatene får Hedvig sammenbrudd, og Jesper Skovgaard - Hedvigs kjekke, unge forlegger, og Hanne må ordne opp. En sjarmerende og morsom feelgood-roman, full av forviklinger, romantikk, nøtteknekkere, krydderduftende gløgg, snøfnugg og varme. Dette er Katrine Wessel-Aas' første samtidsroman.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Det Alice glemte av Liane Moriarty, Panta forlag, 2015

Den 39 år gamle trebarnsmoren Alice og ektemannen Nick er på randen av skilsmisse. En dag faller hun stygt, og da hun våkner etter ulykken er de siste ti årene av livet hennes som visket bort fra hukommelsen. Alice tror hun er gravid med sitt første barn og stormende forelsket i Nick. Overraskelsen bli derfor stor da hun kommer hjem til familien og det går opp for henne at ektemannen nærmest forakter henne. Alice innser dessuten at hun ikke kjenner sine egne barn og at søsteren knapt vil snakke med henne. Dette tvinger Alice til å nøste opp i hva som har skjedd de siste ti årene, og ikke minst finne ut hvordan livet hennes har blitt som det har blitt. Kan hukommelsestapet bli det beste som noensinne har skjedd henne?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

De som fortjener det av Peter Swanson, Cappelen Damm forlag, 2016

Ted Severson skal ta nattflyet fra London til Boston. I en av barene på Heathrow møter han den vakre og mystiske Lily Kintner. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor. Ted forteller om ekteskapet sitt som skranter, om kona Miranda som han mistenker er utro. I en halvhjertet spøk sier Ted at han kunne tenke seg å drepe henne, og Lily svarer uventet at hun kan hjelpe ham. Hjemme i Boston forsterkes båndet mellom Ted og Lily mens de planlegger Mirandas død. Men det er noen ting fra Lilys fortid hun ikke har fortalt om - for eksempel hennes erfaring med mord, som begynte allerede i ung alder.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Museum for mordere og redningsmenn av Simon Stranger, Aschehoug forlag, 2023

Dette er fortellingen om det jødiske ekteparet Rakel og Jacob Feldmann som blir drept av grenselosene de trodde skulle redde dem. Om Ellen Glotts familie som ble frarøvet enebolig, eiendeler og fremtidsdrømmer, før de ble jaget på flukt fra utslettelsen. To generasjoner senere skal Ellens barnebarn gifte seg med forfatteren Simon Stranger. Under et skrivearbeid om det norske folkemordet kommer Stranger over opplysninger om egen slekt, som gir nye perspektiver på det mørkeste kapittelet i moderne historie. Romanen er utformet som et museum. Hvert kapittel er en sal, fylt med gjenstander, fotografier og minner. Til sammen danner de en mosaikk fra virkelighetens verden, der hver bestanddel avdekker en historie så merkverdig og makaber at den overgår fantasien. Museum for mordere og redningsmenn er en roman om ytterpunktene i det menneskelige, om skyld og ansvar, og om hvordan vi iblant kan være avhengig av fremmede for å overleve.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Drømmeland av Nicholas Sparks, Cappelen Damm forlag, 2023

Som ung håpet Colby Mills å slå gjennom som musiker, men i stedet har han endt opp som bonde i Nord-Carolina. For å få en pause fra gårdsarbeidet har han sagt ja til en spillejobb på en bar i Florida. Her møter han den talentfulle Morgan Lee, og hele livet hans snus på hodet. Hundrevis av mil unna er Beverly på en helt annen reise. Sammen med sin lille sønn har hun flyktet fra en voldelig ektemann, og lever i skjul i en by langt utenfor allfarvei. Hun er konstant på vakt, og en kveld forteller sønnen at noen har ropt navnet hans ... Skjebnen er lunefull, og snart er disse tre personene dratt inn i et nett av livsendrende hendelser. Men er det virkelig mulig å starte på nytt og legge fortiden bak seg?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Jul for nybegynnere av Tove Braathen, Vigmostad Bjørke, 2023

Lillian har flyttet fra Kolbjørn. Alt ligger til rette for en ny start, alder ingen hindring! Kolbjørn har beholdt huset, det er helt greit - for Kolbjørn kommer ikke til å forandre på noe. Han er stødig som grunnfjellet. Det vil si: kjedelig som gråstein. En som ikke er kjedelig, er Lillians venninne Rose. Hun er tvert imot litt for mye. Alle venninnene er enige om at det har vært deilig at Rose har bodd i Spania, men hun er tross alt med i firkløveret. Og nå kommer hun hjem til jul. Før Lillian vet ordet av det, har hun sagt ja til at Rose kan bo hos henne, i den nye toromsen, og sannelig finner ikke Rose veien til Kolbjørn også.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Alt som er ødelagt av John Boyne, Cappelen Damm forlag, 2023

En frittstående, etterlengtet oppfølger til verdenssuksessen "Gutten i den stripete pyjamasen". 91 år gamle Gretel Fernsby har bodd i den samme leiligheten i London i flere tiår. Hun lever et stille, tilbaketrukket og behagelig liv, til tross for hennes dystre bakgrunn. Flukten fra Nazi-Tyskland for over 70 år siden snakker hun aldri om. Hun snakket heller ikke om etterkrigsårene i Paris sammen med moren. Og minst av alt snakker hun om sin far, som var sjefen for en av de mest beryktede og fryktede konsentrasjonsleirene i Polen. En dag flytter det inn en ung familie i leiligheten under Gretel. Nærmest mot sin vilje blir Gretel kjent med den lille gutten, Henry, selv om synet av ham vekker minner hos Gretel som hun helst vil glemme. Da hun blir vitne til en voldsom krangel mellom Henrys foreldre, forstår Gretel at noe må gjøres. Men for å hjelpe gutten må hun fortelle verden hvem hun er.

Lån boka på biblioteket

 

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen.