hode.jpgHistoriske årbøker har en klar misjon. De er med på å formidle kjente og ukjente deler av nær eller fjern fortid, og bidrar til å ta vare på historier som ellers ville blitt glemt.

Madame Brix sin brudekiste

Steinkjer bibliotek huser over 500 årbøker fra lokale historielag i Nord-Trøndelag. De siste åra har fokuset vært på historielag innafor Steinkjer kommune. De ferskeste står nå utstilt, godt synlig i lokalet, klare til utlån.

Sparbu historielag skriver blant annet om Avholdsbevegelsen som sto sterkt i bygda på slutten av 1800-tallet, og om fredsvåren 1945, slik Anton Hofstad noterte i dagboka. Egge historielag forteller historien til familien Sormul, som flyktet fra Estland i 1943, og ble den første flyktningefamilien i Egge på 50-tallet. Du kan også lese om Madam Brix sin brukdekiste i 2015-utgaven.histok.jpg

Bilene i Stod

I 1919 var det en skyssbil i Stod, en lav bil med kalesje. Samme året ble det fart i bilkjøringa – og bygda fikk både en 8-sylindret "Cadilak" og egen sjåførskole. Historien om bilene i Stod kan du lese om i årboka til Forr historielag.

Dette er bare noen eksempler på historier fra årets historiske årbøker. Bøkene kan du låne på biblioteket. Bildet av hodeskallen fra Mære finner du i årboka til Nord-Trøndelag historielag.