forsidebilde

En ballade om sangfugler og slanger - Suzanne Collins ; oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen, 2020

Brennende ambisiøs. Besatt av konkurranse. Men makt har sin pris. Det er dagen for uttaket til de tiende Dødslekene. I Capitol håper Coriolanus Snow at han vil få sjansen til heder og ære ved å bli mentor i Lekene. Den en gang så mektige Snow-familien lider, skjebnen deres er avhengig av den lille sjansen Coriolanus har fått - til å sjarmere, overliste og utmanøvrere sine medstudenter. Alt for å bli mentor for den vinnende deltakeren. Oddsen er imot ham. Han ble tildelt jenta fra Distrikt 12, det laveste av det lave. Deres skjebner er nå sammenflettet - hvert valg Coriolanus tar kan føre til en fordel eller fiasko, triumf eller ruin. Inne på arenaen vil det bli en kamp til døden. På utsiden, begynner Coriolanus å føle noe for sin dødsdømte deltaker ... og han må veie nødvendigheten av å følge reglene opp mot sitt ønske om å overleve koste hva det koste vil.

 

forsidebilde

Ljå - Neal Shusterman ; oversatt av Morten Hansen, 2020

For Ljåene gjelder kun en regel: Du skal slå i hjel.
I en perfekt fremtid der alle sykdommer er utryddet, er ljåene myndighetenes eneste mulighet til å holde befolkningen nede. Når Citra og Rowan ufrivillig ender opp som lærlinger hos Faraday, vet de at de ikke har noe annet valg enn å lære seg drapskunsten. Men det grusomme ansvaret – å velge ut ofrene – er bare begynnelsen.
Ljåenes krets er i ferd med å rakne, og korrupsjonen herjer i alle ledd. Citra og Rowan må holde sammen for å bekjempe utviklingen – samtidig som de vet at bare en av dem vil overleve læretiden. En av dem må drepe den andre …

 

forsidebilde

Utbryterne - Nina Borge, 2020

Året er 2075. I Norge styrer feministpartiet med jernhånd og luften er så forurenset at den er giftig.

Carla er 17 år og jobber som lærling i Klimaavdelingen. Der finner de en formel som kan rense luften og redde verden ut av krisen. Men for noen er penger viktigere enn ren luft.

Noah er lei av å være en annenrangsborger i et samfunn styrt av kvinner. Han blir med i en opprørsgruppe som vil stjele formelen og starte en revolusjon.

I et samfunn der feministene regjerer og menn ikke har lov å være alene i gatene, må Carla og Noah legge forskjeller til side. De må samarbeide dersom de skal klare å gjøre ren luft tilgjengelig for alle.

En mørk og spennende historie om et Norge hvor kjønnsrollene er snudd på hodet.

 

forsidebilde

Dobbeltgjengeren - Scott Westerfeld , oversatt av Magne Tørring, 2020

Tvillingene Frey og Rafi er knyttet sammen fra liv til død. Men folket kjenner bare til en av dem. Freys skjebne har ligget klar fra hun ble født et par minutter etter tvillingsøsteren Rafi. Nå er hun Rafis dobbeltgjenger og livvakt. Når den mektige faren sender Frey til rivalen som gissel, må hun gjøre alt for ikke å bli avslørt. Men sønnen i huset er i ferd med å avsløre hemmeligheten hennes, og hun risikerer å bli drept. Dette er en fortelling om et risikofylt oppdrag, forræderi og bedrag, og er en uhyggelig aktuell historie i en ny kvartett i Uglies-universet. Dystopi/science fiction for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Pustens lov - Øystein Stene, 2020

19-årige Alm har levd i den hermetisk lukkede Fjordbyen hele sitt liv. Glass og betong beskytter henne og resten av innbyggerne fra et aggressivt virus i utelufta. Den som puster det inn, mister all sin menneskelighet.

Alm blir valgt av byrådet til oppdrag utenfor byen. Hun er et lovende ledertalent, alt går som det skal. Med sikkerhetsdrakten holder hun både lufta og de syke der ute på avstand. Helt til drakten revner og Alm oppdager hvem hun er.

Øystein Stene har skrevet en dystopisk ungdomsroman for vår tid. Overbefolkning, klimakatastrofer, verdensomspennende pandemier – ingenting av dette føles lenger fremmed. PUSTENS LOV er den første boka i trilogien om Alm.

 

forsidebilde

Cinderella is dead - Kalynn Bayron, 2020

Det har gått 200 år siden Askepott fant prinsen sin, men eventyret er over. Sophia kjenner til historien, hun kan den utenat. Fordi hver og en av jentene må lese den daglig, fra de er små til den kvelden de blir sendt på kongelig ball. Og hver og en av jentene vet at de bare har en sjanse. Men Sophia vil ikke være en av de utvalgte - hun er forelsket i sin beste venn, Erin, og hun hater tanken på å være en handelsvare. Og når Sophias kveld på ballet går fryktelig galt, må hun løpe for livet. Alene og livredd, må hun gjemme seg i Askepotts grav. Roman for ungdom. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Rød revolt - Pierce Brown ; oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen, 2014

Hvem er den neste som blir hengt på Mars?

16 år gamle Darrow er en av de Røde, den laveste kasten på planeten Mars. Dypt under jorden jobber de Røde for å gjøre planetens overflate levelig for sine etterkommere.
Men alt viser seg å være en løgn!
I generasjoner har en dekadent overklasse levd i sus og dus på overflaten. Darrow vil gjøre alt for å ødelegge sine fiender, selv om det betyr at han må bli en av dem - en Gyllen.

"... en episk, komplisert og kreativ dystopi som utfordrer leseren på flere plan. (...) Et komplekst og gripende verk med mye spenning som vil appellere til unge og voksne."
Katrine Kirkeby, barnebokkritikk.no

 

forsidebilde

Flukten - Torborg Igland, Amund Hestsveen, 2014

En beskjed er surret fast i pila som borer seg inn i veggen bak Jor. Noen skal hente henne. Men hvordan? Skandia holder jo alle i et jerngrep. Finnes det noen som tør trosse generalene? Og hvor er Kodak – har Livni angitt ham?

I en annen versjon av vår verden, i tiårene etter et statskupp, er de nordiske landenes identitet utslettet, og den totalitære staten Skandia har vokst fram. Katastrofer har etterlatt naturen full av gift, havet utilgjengelig. Kunst, litteratur og musikk er forbudt. Få vet hva familieliv er, de fleste vokser opp i dormer, med knivskarp konkurranse om å bli utvalgt til offiserstrening og et privilegert liv. Rett før den fryktede Utvelgelsen, oppdager 15-åringene Kodak, Livni og Jor en grusom hemmelighet. Noe må skje. Og de ser hva de må gjøre …

Første bok i en intens og actionfylt trilogi om et Norden 60 år fram i tid.

 

forsidebilde

Splintret - Neal Shusterman ; oversatt av Morten Hansen, 2016

Det er akutt mangel på organer. I alderen mellom 13 og 18 år kan foreldre la barnet sitt bli fragmentert. Da blir kroppene demontert og alle barnets organer blir transplantert inn i ulike mottakere. Foreldrene til Connor ønsker å bli kvitt ham fordi han er vanskelig å kontrollere. Risa som er foreldreløs, skal fragmenteres for å kutte kostnadene til barnehjemmet. Lev er en tiende, et barn født for å bli organdonor. Ved en tilfeldighet bringes disse tre sammen, og sammen prøver de å overleve gjennom en desperat ferd tvers over USA. Hvis de overlever 18-årsdagen, kan de unnslippe å bli fragmenterte, men når hver del av dem, fra hendene til hjertene, er ønsket av en gal verden, virker 18-årsdagen langt unna. Fortellingen setter fokus på hva det virkelig vil si å være i live, ikke bare der livet begynner og hvor det ender. 

 

forsidebilde

Silo - Hugh Howey ; oversatt av Hanne Hay Sætre, 2015

I et ødelagt og giftig landskap eksisterer et samfunn i en gigantisk underjordisk silo.
Verden utenfor er ugjestmild, utsikten er begrenset - og å snakke om den er forbudt.

Men det er alltid noen som tør å håpe, noen som tør å drømme.
Det er de som er farlige, det er de som smitter andre med sin optimisme.
Straffen er enkel. De får det de ønsker seg: De får gå ut.

 

forsidebilde

Enkebyen : de bortførte - av Thomas Enger, 2019

Det skjuler seg en uhyggelig virkelighet bak navnet Enkebyen. Befolkningstallet på jorda er for høyt, og det er for lite mat og vann til at alle kan overleve. Derfor får ett medlem av hver familie muligheten til å ofre seg for at resten av familien skal få sjansen til et bedre liv. Etter en voldsom, uventet flom kommer Stella (16) og faren til Enkebyen. Ferden dit var strabasiøs gjennom utrygge områder. Men prøvelsene er på ingen måte over. I Enkebyen er en rekke kvinner og jenter forsvunnet, og noen av dem dukker opp drept med en J malt eller risset inn på kroppen. Det går raskt opp for Stella at hun er i livsfare, bare fordi hun er jente. Men ingen gjør noe i den gjennomregulerte byen. Ingen tør. For Stella blir det en kamp om å overleve. Det handler om å bli voksen, og om å finne noe å tro på. Om kjærlighet og om å gjøre vanskelige valg hun ikke aner konsekvensene av, før det er for sent. Spenning for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

I dødens labyrint - James Dashner ; oversatt av Cecile Winger, 2014

Fra det øyeblikket Thomas våkner i heisen kan han ikke huske noe annet enn fornavnet sitt. Han har ingen minner om foreldrene, hjemmet, eller hvordan han kom seg dit han er. Hukommelsen er tom.

Men han er ikke alene. Idet heisdørene åpnes, befinner Thomas seg brått omgitt av gutter som ønsker ham velkommen til Lysningen – et digert, åpent område omgitt av steinmurer.

I likhet med Thomas, aner ingen av lysningsboerne hvorfor og hvordan de havnet i Lysningen. Det eneste de vet er at steinportene ut til labyrinten som omgir dem åpnes hver morgen. At de blir stengt hver kveld. At det én gang i måneden kommer det en ny gutt med heisen. Og at
ingen vil bli igjen ute i labyrinten etter mørkets frembrudd.

Lysningsboerne hadde ventet seg Thomas’ ankomst. Men allerede dagen etter blir det sendt opp en jente i heisen – den aller første jenta som noen gang er kommet til Lysningen. Og enda mer overraskende er den beskjeden hun har med seg. Lysningsboerne har alltid trodd fullt og fast på at de skal klare å løse labyrintens gåte, at de skal klare å finne veien hjem … hvor enn nå det er. Men det er mer og mer som tyder på at labyrintens gåte er uløselig.

Dessuten er det noe ved jentas ankomst som får Thomas til å føle seg annerledes. Noe sier ham at han kanskje selv er den som har noen svar – hvis han bare klarer å gjenvinne de mørke hemmelighetene som er sperret inne i hans indre.

 

forsidebilde

Cassias valg - Ally Condie ; oversatt av Hege Mehren, 2011

I Samfunnet er det funksjonærene som bestemmer. Hvem du skal elske. Hvor du skal arbeide. Når du skal dø.

Cassia har alltid stolt på systemet. Ingen høy pris å betale for et langt liv, en perfekt jobb, den ideelle ektefelle. Så da bestevennen viser seg på skjermen som hennes match, er hun ikke i tvil om at han er den rette for henne. Ikke før et annet ansikt, et kort øyeblikk, dukker opp på skjermen før den går i svart. Snart stilles Cassia overfor umulige valg, mellom Xander og Ky, mellom den trygge tilværelsen hun kjenner, og en vei ingen annen har våget å gå før - et valg mellom lojalitet og lidenskap.

 

forsidebilde

The boy I am - K.L. Kettle, 2021

Tiden er i ferd med å renne ut for Jude. En gang i året, blir heldige unge menn i House of Boys auksjonert bort til den kvinnelige eliten. Men hvis Jude ikke blir valgt ut før han fyller sytten, venter en fremtid dypt nede i gruvene. Likevel, siden en av hans beste venner døde i hendene på den mektige Kansleren, har Jude vært desperat etter å unnslippe veien som er lagt for han. Han legger en plan for å hevne vennens død og vinne sin egen frihet. Men til hvilken pris? «The Boy I Am» er en fantasy-thriller for ungdom som utfordrer tradisjonelle kjønnsmønstre og maktbalanser. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Gone - forsvunnet av Michael Grant

Forsvunnet - Michael Grant ; oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen, 2008

Ett øyeblikk. Alle over 15 år er borte. Forsvunnet!

Ingen voksne. Ingen lærere, ingen politifolk, ingen leger, ingen foreldre. Mobiltelefoner virker ikke. Internett og tv har gått i svart. Det er ikke mulig å få hjelp. Heller ingen mulighet til å finne ut hva som har skjedd. Bøller tar styringen. En skummel skapning lurer rundt. Dyr muterer. Tenåringene selv forandrer seg, utvikler nye sider. Noen får uforståelig, farlig, dødelig makt som vokser seg større og større for hver dag. Andre får evnen til å helbrede. Ungdommene må lære seg å overleve i en ny og skremmende verden, hvor universets lover er fullstendig omskrevet og ingen vet svaret på noe. Det er en kamp på liv og død. Tiden er i ferd med å renne ut - på din egen 15-årsdag forsvinner du, akkurat som alle de andre...

 

forsidebilde

Divergent - Veronica Roth ; oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen, 2013

Divergent foregår i en verden hvor det ikke er lov til å skille seg ut. Hva skjer dersom du gjør det?

Dette er historien om Beatrice Rice, kalt Tris, som lever i et fremtidig Chicago. Samfunnet er delt inn i ulike grupper som dyrker frem ulike idealer. På 16-årsdagen må alle gjennom en test for å finne sin gruppe. Testen viser deg hvilken gruppe du er mest egnet til, men du må selv velge.

For Tris blir denne avgjørelsen svært vanskelig, og etter hvert skjønner hun at hun er fanget i et farlig spill hvor mangel på kontroll og uærlighet hersker. Spillet blir stadig farligere idet makthaverne skjønner hvem Tris egentlig er …

 

forsidebilde

The outrage - William Hussey, 2021

Protektoratet opprettholder lov og orden. Her finnes det regler for absolutt alt - hva man skal spise, hvordan man skal kle seg, hva man kan gjøre, si, lese og tenke, hvem man skal adlyde, hate og elske. Du er trygg, så lenge du følger reglene. Gabriel er en regelbryter. Den største forbrytelsen i landet er nemlig det å være homofil. Gabriel vet at den seksuelle legningen hans må holdes skjult for alle, unntatt hans nærmeste venner. Og han må ikke bare beskytte seg selv, men også kjæresten sin. Eric er nemlig ikke bare gutten som har tatt ham med storm. Han er også sønnen til sjefsetterforskeren i avdelingen for 'Etterforskning av de fordervede'. Nettopp den mannen som setter Gabriels liv i fare. Og Protektoratet er eksperter på å avsløre hemmeligheter.

 

forsidebilde

Den døde soldaten - Ida-Marie Rendtorff ; oversatt av Lene Stokseth, 2014

Jeg heter Lara, er 14 år og har nettopp sett et lik.
Det meste av jorden er oversvømt - bare enkelte fjell stikker opp som øyer. Det velstående fjellfolket bevokter øyene med piggtråd og skarpladde våpen, mens sjøfolket stenges ute.
Lara og vennen Jarii er blant de eldste i en flokk dykkerbarn. De finner verdifulle ting i de oversvømte byene som den brutale sjefen deres selger videre.
Da Lara svømmer på liket av en soldat, gjemmer hun unna dagboken hans. I den oppdager hun hemmeligheter som kan bli avgjørende for sjøfolkets skjebne...
Den døde soldaten er første bok i en triologi.

 

forsidebilde

Utvelgelsen - Kiera Cass ; oversatt av Frøydis Arnesen, 2016

16 år gamle America Singer tilhører en av de laveste samfunnsklassene i landet Illéa. Familien hennes lever på sultegrensen. Da hun blir plukket ut til å delta i Utvelgelsen, hvor kronsprinsen, for åpent kamera, skal velge en prinsesse blant de 35 invitere jentene, får hun sin livs sjanse. Hun burde være lykkelig, men utvelgelsen betyr at hun må forlate alt som hun har kjært. Det er ingen lett beslutning for America, for hun har en hemmelig kjæreste, men familiens økonomi tilsier at hun må delta. På slottet møter hun prins Maxon, og alt hun trodde hun visste, snus på hodet. 

 

forsidebilde

The supreme lie - Geraldine McCaughrean ; illustrations by Keith Robinson, 2021

Verden er lammet av naturkatastrofer og farlige løgner. 15 år gamle Gloria er tjenestepike for Afalias tyranniske leder, Madame Suprema. Da landet blir rammet av en forferdelig flom, flykter tyrannen. Hun er redd hun vil bli holdt ansvarlig for flommen. For å skjule den feige handlingen hennes, tvinges Gloria til å overta Madame Supremas rolle, og hun kastes inn i en verden av korrupte og desperate politikere. Da Gloria oppdager hvilken makt hun nå har fått, befinner hun seg plutselig i en situasjon der det er opp til henne å ta avgjørelser som kan redde, eller gjøre slutt på, tusenvis av liv - inkludert sitt eget. Boka er en mørk, humoristisk kommentar til vår nåtid. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Vega : kampen for en ny verden - Elin Viktoria Unstad, 2017

Tøff og actionfylt roman om Vega, 17 år, og livet i Nyhåp etter at Energikrigen ødela nesten alt. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. De livsviktige solcellene slutter å fungere. Restriksjonene strammes inn. Men Myndighetene har kontroll. Eller? Elin Viktoria Unstad er en debutant som kan skrive om både slåsskamper og den første, store kjærligheten slik at vi tror på det – og blir dratt inn i Vegas verden

 

forsidebilde

Dødslekene - Suzanne Collins ; oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen, 2008

USA finnes ikke lenger. Nord-Amerika er et mediestyrt diktatur som kontrolleres fra byen Capitol. Reglene for de årlige lekene er enkle: 24 deltagere i alderen tolv til atten år kjemper på liv og død på en enorm utendørs arena. Den siste deltageren som står levende igjen er vinneren - og spillet sendes direkte på TV.