Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

Lunsjbokprat spesial 1.mars: Nynorskveka 

 

Bokomslag

Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten, forlaget Oktober, 2023

Over fjorden går han. Over fjorden utan å nøle. Over fjorden som så mange gongar før. Seint og tidlig. Morgon og kveld. I storm og stille. Mot aust og mot vest. Bare måsane følger han, dei mumlar og klagar, verkar unaturlig kvite der dei heng over båten. Nils Vik snur seg. Huset glir straks ut av syne. Neste gong han snur seg, vil han ikkje kunne sjå det. I hjartet av Norge legg ein båt frå land.Vi følger Nils Vik på hans siste reise. Han er ein enkel mann med ein enkel jobb. Han skal få folk over fjorden med båten sin, han skal få dei heim igjen. Men det som ser enkelt ut, viser seg gjerne å vere meir komplisert."Den dagen Nils Vik døde" er som ein dødsmeditasjon over eit liv og eit landskap. Det er ein roman om ein mann som berre har elska ei kvinne, og som elsker henne framleis, og som nå legg ut på si siste reise.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Hundemanuskripta av Jon Fosse, Samlaget, 2018 

Nei å nei, Du å du og Fy å fy samla i ei bok! I 1995, 1996 og 1997 gav Jon Fosse ut dei tre Hundemanuskripta. Tekstane er umiskjenneleg Fosse, men med ein lett, humoristisk og underfundig tone. Bøkene har lenge vore utselde, men endeleg er hundehistoriene no å få tak i - alle tre samla i éi bok.

Hundemanuskripta 1 er ein fabel om hunden Websterr. Han lever eit roleg og sutlaust liv saman med gamle Oline, men har alltid ønskt å vere den einsame hunden Websterr som streifar omkring i skog og mark og hjelper ei lita hundemor som er i naud!

Hundemanuskripta 2 har den same underfundige tonen. Langt inne i ein fjord, i eit naust, bur den aldrande hunden Olav åleine. Han har ein venn, ungkar som han sjølv, som bur oppover mot fjellet. Ein dag då Olav skal besøkje kameraten, møter han den finaste by-hundedama han nokon gong har sett.

I det tredje Hundemanuskriptet er vi på ei frakteskute som går mellom bygd og by, med singel og sand. Om bord er skipper Moreld og skipshunden Haktor og dessutan labanen Einar, som aldri har likt skipshunden Haktor, men nett det har skipshunden Haktor lært seg å leve med.

Lån boka på biblioteket

 


 

Lunsjbokprat spesial 8.mars: Kvinnedagen 

 

Bokomslag

Så lenge ingen ser oss av Anders Totland, Gyldendal forlag, 2017 

Jon har hatt ein del stefedre, men Ole er annleis. Han er blitt ein klippe i Jons liv. Ole lagar pannekaker, legg frem gymtøy og passar på at det er nok mat i huset til å smøre matpakkar. Han melder seg som trenar for det nye gutefotballaget i bygda. Han blir med inn i garderoben for å passe på at alle dusjar etter trening. Han er skikkeleg nøye og ordentleg. Ole er heilt super, og då han spør Jon om dei to skal dra på campingtur berre dei to, blir Jon fra seg av glede. Det er berre det at Ole ikkje er heilt den same på camping som elles. Og Jon er ikkje den same etterpå. Det er ikkje lett for Jon å få nokon til å tru på ham når han til slutt fortell det som må forteljast. Dette er ein historie om å oppleve overgrep, og skyld.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Det ender med oss av Colleen Hoover, Gursli Berg forlag, 2018

Lily Bloom vokser opp i et voldelig hjem. Hun lover seg selv at hun aldri skal havne i samme situasjon som moren, som stadig blir banket opp av faren. I voksen alder møter Lily kjærligheten og livet smiler. Men så skjer det som ikke skulle skje, og Lily må foreta sitt viktigste valg noen sinne. 

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Frihetens øyeblikk av Abida Raja, J.M.Stenersens forlag, 2022 

På 1980-tallet vokste Abida Raja opp midt i Oslo sentrum. Hun gikk på norsk skole, var norsk statsborger - men levde i en pakistansk familie og kjente ingen. Som storesøster i en av Norges mest kjente norsk-pakistanske familier, har hun vært taus om livet som barn, ungdom og voksen. Nå våger hun endelig å fortelle. Dette er historien om løsrivelsen fra foreldrene og ektemannen hun ble giftet bort til. Det er fortellingen om en mor som flykter med de fire barna sine - uten utdanning, et sted å bo eller egen bankkonto - og forsøker å skape sitt eget liv. «Abida Raja. Frihetens øyeblikk» gir et sterkt innblikk i oppveksten og livet til en representant for dagens voksne norsk-pakistanske kvinner, de som ble født i Norge, men ikke ble en del av det norske samfunnet - og kampen for å bestemme over seg selv, hvem hun skal ha lov til å elske og et liv i frihet.

Lån boka på biblioteket

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.