Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

 

Feil sted, feil tid av Gillian McAllister, Kagge forlag, 2023

Sent i oktober. Etter midnatt. Du venter på din atten år gamle sønn. Han er for sent hjemme. Mens du ser etter ham gjennom vinduet, dukker han opp, og du ser at han ikke er alene. Han går mot en mann, og han er bevæpnet. Du kan ikke tro det du nå ser ham gjøre: din morsomme, glade tenåringssønn, han dreper en fremmed, på gata rett utenfor huset ditt. Du vet ikke hvem. Du vet ikke hvorfor. Du vet bare at sønnen din nå er i varetekt, og at hans fremtid er knust. Den natten sovner du fortvilet. Alt er tapt. Helt til du våkner. Og det er i går. Og så våkner du igjen. Og det er i forgårs. Hver morgen våkner du en dag tidligere, en annen dag før drapet. Med en ny sjanse til å stoppe det. Et sted i fortiden ligger det et svar. På hva som utløste denne forbrytelsen. Du har ikke annet valg enn å finne det.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

 Evelyn Hugos syv ektemenn av Taylor Jenkins Reid, Cappelen Damm forlag, 2021

Den 79 år gamle tidligere hollywoodstjernen Evelyn Hugo tar kontakt med den ukjente journalisten Monique. Hugo har gått med på å gi den prestisjefylte avisen Vivant et siste intervju. Hun har bare én betingelse: Det er Monique som skal fortelle hennes livshistorie. Reporteren Monique skjønner ikke hvorfor skandaledronningen har valgt akkurat henne, men tidspunktet kunne ikke vært mer beleilig. Hun er langt nede fordi ektemannen har forlatt henne, og hun har fått utrettet lite i jobben for avisen. Dette er hennes sjanse til å redde karrieren sin. Journalisten og skuespilleren utvikler et tettere og tettere vennskap. Men Monique forstår etter hvert at det ikke var tilfeldig at Evelyn tok kontakt med nettopp henne, og at dette kan ende i en tragedie. Taylor Jenkins Reid bor i Los Angeles. Hun har også tidligere utgitt romaner som har fått gode kritikker.

Lån boka på biblioteket

 

Alt det blå på himmelen av Mélissa Da Costa, Cappelen Damm forlag, 2023

Ung mann, 26 år, forventet levetid to år fra nå pga. diagnose tidlig alzheimer, klar for å dra ut på en lengre reise. Ønsker selskap på mitt siste eventyr. Kjønn er uvesentlig. Émile har bestemt seg for å flykte fra sykehuset og all omsorgen fra familie og venner, og legger ut en annonse hvor han søker reisefølge. Til hans store overraskelse er det noen som svarer. Tre dager senere, ved bobilen han har leid i all hemmelighet, møter han Joanne, en ung kvinne med en stor, svart hatt, som bare har med seg en ryggsekk og som ikke oppgir noen grunn til å ville bli med på tur. Og dermed legger de ut på en vakker reise. På hvert stopp - hvor de blir kjent med både hverandre og med fremmede - utvikles glede, frykt, vennskap og kjærlighet som sakte, men sikkert bryter ned Émiles smerte.

Lån boka på biblioteket

 

Det manglende lyset av Nino Haratischwili, Aschehoug forlag, 2023

På slutten av 1980-årene møtes fire jenter i en bakgård i Tbilisis gamleby. Her, omgitt av fuktige vegger og tilgrodde trebalkonger begynner et livslangt vennskap, mellom den frihetssøkende Dina, den kloke outsideren Ira, romantikeren Nene, niese av en av byens mektigste kriminelle, og den ettertenksomme Keto, historiens forteller. Den første, forbudte kjærligheten som bare kan blomstre i det skjulte. Kaoset som oppstår i kjølvannet av Georgias løsrivelse fra Sovjetunionen. Strømbruddene. Heroinen som strømmer inn i landet. Splittelsene som oppstår i et ungt demokrati i borgerkrig. Vennskapet deres trosser alt, helt til et utilgivelig svik og et tragisk dødsfall til slutt driver dem bort fra hverandre. Først i 2019 møtes tre av dem igjen, til åpningen av en større retrospektiv utstilling med fotografier av deres avdøde venninne. Bildene viser fram historien deres, som også er historien om hjemlandet. Det intime tilbakeblikket tvinger kvinnene til å se tilbake på sin egen fortid - og til å vurdere om tilgivelse er mulig. 

Lån boka på biblioteket

 

Gjentakelsen av Vigdis Hjort, Cappelen Damm forlag,  2023

Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten. Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det er hemmeligheter i familiens hus.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Nervøse tilstander av Tsitsi Dangarembga, Press forlag, 2023

Det er 1968. Ennå har ikke frigjøringskrigenbegynt - ennå er det lenge til Zimbabwe skal vinne sin uavhengighet. Tretten år gamle Tambudzai Sigauke begynner på utdannelsen hun har slåss sånn for. Storfamiliens økonomiske forventninger hviler på skuldrene hennes. Men inni henne brenner lengselen etter uavhengighet. Og hvilken pris må Tambu selv betale for reisen hun legger ut på? Da Nervøse tilstander først utkom i 1988, var den første roman på engelsk skrevet av en zimbabwisk kvinne. I dag har Tsitsi Dangarembgas debutroman status som en moderne klassiker og et hovedverk i nyere afrikanske litteratur. Nervøse tilstander er et unikt og fengslende portrett av svart liv i Zimbabwe på terskelen til uavhengighetskrigene. Men framfor alt er det en enestående oppveksthistorie - en utforsking av rase, klasse, kjønn, familie, kunnskap og vennskap i den sene kolonialismens tid.  

Lån boka på biblioteket

 

Jenta som fikk en stemme av Abi Daré,  Kagge forlag, 2023

Fjorten år gamle Adunni vokser opp på den nigerianske landsbygda og drømmer bare om én ting. Å få utdannelse. Moren hennes har alltid sagt at det er den eneste måten å få en stemme på, en mulighet til å bli hørt og bestemme sin egen framtid. Men i stedet for utdannelse får hun en mann, solgt av faren som kone nummer tre til en eldre mann som vil at hun skal føde ham en sønn og arving. Hun ser drømmen sakte smuldre opp og flykter til byen, med håp om et bedre liv, og ender opp som hushjelp hos en velstående familie i Lagos. Både som datter, underdanig kone og maktesløs tjener erfarer Adunni at hun er ingen. Når hun innser at hun må stå opp for, ikke bare seg selv, men også for andre som har vært der før henne og for de som kommer etter, finner hun en måte å snakke på, helt til noen lytter.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Merking av Frida Ísberg, Aschehoug forlag, 2023

"Testen" er en revolusjon - psykologisk, teknologisk og politisk. Den fastslår hvorvidt man har anlegg for empati og medfølelse - eller for umoral og asosial oppførsel. Det opprinnelige målet er å kunne behandle farlige mennesker før de blir farlige, men snart brukes informasjonen langt bredere. Den som vil kan registrere resultatene sine i et offentlig, åpent register. Politikere begynner å smykke seg med beståttmerking, stadig flere bedrifter blir empatisertifiserte. Nabolag og borettslag begynner å reservere seg mot umerkede individer og noen begynner å snakke om testing i allerede i grunnskolen. Snart er det Islandske samfunnet, i romanen satt en gang i nær framtid, et samfunn i dyp splittelse. "Merking" er fortalt av fire stemmer. Læreren Vetur som rømmer fra en eks-kjæreste som strøk på testen, Eyja som får sparken fra et stort investeringsfirma fordi hun ikke bestod, psykologen Ólafur som kjemper for å gjøre testen obligatorisk for alle, og Tristan, ung aktivist som slåss for retten til ikke å bli testet.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Den stille leieboeren av Clémence Michallon,  Aschehoug forlag, 2023 

Aidan er en stødig og tiltrekkende far og enkemann som bortfører og dreper kvinner. Bortsett fra Rachel, som han har holdt fanget i et skjul i hagen i fem år. Når huset må selges, vet Rachel at den eneste måten å redde livet er å overbevise Aidan om at han kan ta henne med seg videre til den nye boligen. Det gjør han, og presenterer henne for datteren Cecilia som en fåmælt, perifer bekjent som stort sett holder seg på rommet. Det siste stemmer, Rachel er stort sett lenket fast og vet at det minste provokasjon eller feilgrep kan koste henne alt. Hun vet også at hun kanskje er den eneste som kan stoppe Aidan fra å drepe igjen. Den stille leieboeren er en smart, uhyggelig og knallsterk psykologisk krim om en nesten lydløs, men dirrende intens kamp på liv og død.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Vinter i Sokcho av Elisa Shua Dusapin, Cappelen Damm forlag, 2023

Det er vinter i Sokcho, en badeby i Sør-Korea nær grensa til Nord-Korea. Bokas forteller, en kvinne i midten av 20-årene, jobber som resepsjonist på et slitent hotell der det på denne tiden av året er langt mellom overnattingsgjestene. En kveld ankommer det en ny gjest, en fransk tegneseriekunstner som er på jakt etter ny inspirasjon. Et usikkert, litt keitete forhold utvikler seg mellom de to. Den unge kvinnen tar franskmannen med på tur så han får se både dramatisk natur og den strengt bevoktede grensen til Nord-Korea. Men han viser liten interesse for henne og for det hun prøver å fortelle om landet og området. Samtidig blir hun fascinert av tegningene hans. Etter hvert som hun forstår mer av franskmannens kunstneriske visjon, skjønner hun at hun må gå mer drastisk til verks dersom hun skal bli sett av ham. Men er det egentlig det hun vil? Vinter i Sokcho er et intenst og forførende, men også uhyggelig kammerspill, der vi ikke helt vet hvor vi har de to hovedpersonene. Den er skrevet i et korthugd, poetisk språk, der mye overlates til leseren. 

Lån boka på biblioteket

 

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen.