Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

 

Bokomslag

Ni liv av Peter Swanson, Cappelen Damm, 2023

Ni fremmede får en liste med sine egne navn på i posten. Ingen av personene kjenner hverandre. De ser på det som en spøk - helt til svært vonde ting begynner å skje med dem. Horfor er akkurat de "utvalgte", og hvem står bak påfunnet? FBI-agent Jessica Winslow, som selv er på listen, er fast bestemt på å finne ut av det. Kan det være en mørk hemmelighet som binder dem sammen? Eller er dette verket til en morderisk galning? Boken inngår i BS Bestselger.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Hjertebein av Colleen Hoover, Gursli Berg forlag, 2023

Romanen følger to unge voksne, som til tross for sin totalt forskjellige bakgrunn, og uvitende om hva framtiden måtte bringe, innleder noe som kan bli et kjærlighetsforhold. Beyah kommer fra et liv fylt av fattigdom og omsorgssvikt; Samson fra en velstående familie. De tilbringer sommeren som naboer, og innser snart at penger er en av de få tingene de ikke har felles. Båndet dem imellom er for intenst til å overse, men siden de bare har denne sommeren sammen før de skal begynne et nytt liv på hver sin kant av landet, bestemmer Beyah og Samson seg for ikke å begi seg ut på dypet, men holde sommerflørten inne på grunnen. Bare så synd de ikke skjønner at tidevannet snart vil føre hjertene deres ut på åpent hav.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Den siste olje av Lene Lauritsen Kjølner, Fagervik forlag, 2023

På ferie i Spania møter Olivia den pensjonerte politimannen Kalle. Det er omveltende nok, men det er først da hun kommer hjem og treffer på utbygger Bjerkvik at ting begynner å skje. For det finnes andre måter å møtes på enn nede i en bunker, ute på Essos gamle tomt på Vallø og det som en gang fikk navnet Prinds Christians batteri. Og det er upraktisk når Bjerkvik er død. Men hvordan havnet han der? Han "oljet" seg ikke neppe nedi av seg selv. Olivias nysgjerrighet bobler mens det dukker opp mystiske tatoveringer, diskrete kappekledde og høner som løper uten hoder. Nok en gang beveger Olivia seg på merkelig vis inn i det som egentlig er Torsteins domene. Og hun nøster opp i drapssaken, ved hjelp av Monas skarpe blikk og en svært behjelpelig Kalle.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

En leilighet i Paris av Lucy Foley, Bonnier forlag, 2023 

Jess trenger en ny start. Hun er blakk, ensom, og har akkurat sluttet i jobben på en litt uheldig måte. Halvbroren Ben hørtes ikke veldig glad ut da hun ba om å få bo hos ham en stund, men han sa ikke nei, og alt vil vel bli bedre i Paris? Men når hun endelig dukker opp i den altfor flotte leiligheten, er ikke broren der. Jo lenger Ben er borte, desto dypere graver Jess i brorens liv - og spørsmålene er uendelig mange. Naboene er en variert, men ikke spesielt vennlig gjeng. Jess kom kanskje til Paris for å unnslippe sin egen fortid, men nå ser det ut som om Bens fremtid er det som står på spill. Fra forfatteren av "Gjestelisten" kommer et nytt lukket rom"-mysterium, i en bygård i Paris hvor alle beboerne har noe å skjule

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Det siste han fortalte meg av Laura Dave, Vigmostad Bjørke forlag, 2023

Hannah har giftet seg med mannen i sitt liv, Owen. Han har tenåringsdatteren Bailey, som mistet moren sin under tragiske omstendigheter, og som vil ha minst mulig med Hannah å gjøre. Men en dag forsvinner Owen, og Hannah får en mystisk beskjed levert på døren. «Beskytt henne» er alt som står, men Hannah skjønner at det handler om Bailey. Etter hvert som FBI undersøker saken, forstår Hannah at ektemannen ikke var den hun trodde, og sammen med en motvillig stedatter, forsøker hun å finne sannheten. 

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Bokelskere av Emily Henry, Gyldendal forlag, 2023

Én sommer, to rivaler, et overraskende vendepunkt. For den litterære agenten Norah Stephens er bøker selve livet. Selv er hun på ingen en romanhelt - verken en kul drømmedame eller søt nabojente. I beste fall spiller hun en birolle i livet til klientene og sin kjære lillesøster, Libby. Når Libby trygler henne om å bli med på ferie til småbyen Sunshine Falls, greier ikke Norah å si nei. Libby har en hemmelig plan om å få ferien til å ligne en romantisk komedie og gjøre Norah til hovedperson i sitt eget liv. Men Sunshine Falls viser seg å være alt annet enn en idyllisk småby, og i tillegg støter Norah hele tiden på den irriterende Charlie Lastra - en litteratursnobb fra New York. Norah vet ikke hvem av dem som hater den andre mest. Vil Norah blir hovedpersonen i sitt eget liv, og finnes noe så søkt som en lykkelig slutt?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

En dag vil vi le av det av Thomas Korsgaard, Bonnier forlag 2023

Bok nummer to i trilogien om Tue, «En dag vil vi le av det», er fortsettelsen på fortellingen om Tue som forsøker å finne seg selv i en hverdag preget av ensomhet i en familie der de voksne ikke alltid klarer å være nettopp det, voksne. Det er en sterk roman om å vokse opp i fattigdom i utkanten av det danske velferdssamfunnet. Korsgaard tegner et portrett av en hardt prøvet familie med varme og respekt. Han skriver rett og slett slik at vi kan le av det, til tross for de sørgelige omstendighetene. I Danmark er Thomas Korsgaard utropt til et av landets mest oppsiktsvekkende og overbevisende litterære talenter. Da første bind i trilogien kom ut på norsk tidlig i 2023, jublet et samlet kritikerkorps, og romanen gikk rett inn på bestselgerlisten og ble liggende der.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Uønska åtferd av Olaug Nilssen, Samlaget forlag, 2023

Kor går grensa for kva ein skal ofre for eit barn? Katrine er gift med Gunnar, saman har dei barna Jostein og Janne. Sonen er psykisk utviklingshemma, og familielivet er fullstendig dominert av omsorgsbehovet hans. Dottera er oversett, men også utsett då Jostein kjem i puberteten og utagerer seksuelt. «Uønska åtferd» viser fram kor krevjande det er for ein familie å ta vare på alle når ein har eit barn som treng alt. I kampen for sonen er Katrine i ferd med å miste alt, ekteskapet, forholdet til dottera, men også seg sjølv.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Den niende kretsen av Victoria Larm, Gyldendal forlag, 2023 

Livia Seigel er sytten år, født inn i en av Sveriges rikeste rederfamilier. Etter at moren døde, ser faren på henne som et håpløst tilfelle. Det var Livias onkel som skulle redde bedriften, men nå er han sporløst forsvunnet. I Stockholm skal det holdes en fest til satirisk ære for Ivar Kreugers selvmord. En mann som har klart å lure og ruinere flere av landets ledende familier, blant annet Livias. Men en bombetrussel setter en stopper for festlighetene og skaper panikk blant gjestene, og en verdifull maske forsvinner. Masken, en pestmaske, er nøkkelen til den store, uløste gåten som preger Livias familie. Hvem stjal masken, og hva symboliserer den? Den niende kretsen er den første boken i en trilogi, et spenningsdrama som følger familien Seigels kamp om formue og makt, kjærlighet og svik, hevn og ondskap.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Din Margot av Meri Valkama, Bonnier forlag, 2023

Med barnets begrensede perspektiv har Vilja en fin oppvekst i Øst-Berlin på åttitallet, der faren hennes er korrespondent for en finsk avis.. Men familien flytter tilbake til Finland, og foreldrene går fra hverandre uten at hun skjønner hvorfor. Mellom foreldrene fins bare taus fiendtlighet tilbake. I 2011, etter farens død, finner Vilja en bunke med brev som viser at han hadde en lidenskapelig kjærlighetsaffære med en kvinne ved navn Margot, den gangen de bodde i Øst-Berlin. Vilja bestemmer seg for å reise til Berlin og spore opp kvinnen. Romanen gir et nyansert og interessant bilde av åttitallet i Øst-Tyskland, i tillegg til å være en spennende og medrivende fortelling om kjærlighet og svik, løgn og sannhet. Meri Valkama er debutant. Med Din, Margot vant hun prisen for årets beste debut i Finland i 2021. Din, Margot lå lenge på finske bestselgerlister og mottok en rekke begeistrede anmeldelser. Den kommer ut på et titalls språk.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Dit elven fører deg av Shelley Read, Gyldendal forlag, 2023

Colorado, 1940-tallet. Victoria Nash er bare en tenåring, men har likevel ansvaret for husholdningen på familiegården, der de i generasjoner har dyrket fersken. Den unge dagdriveren Wilson Moon har en mystisk fortid og er blitt fortrengt fra stammeområdet sitt. Han er uønsket av lokalbefolkningen i den lille byen. Da Victoria treffer Wilson, tennes en gnist av lidenskap, men også av fare. De innleder et forhold som for enhver pris må holdes hemmelig. Da Victoria blir gravid, flykter hun alene opp i fjellene. Hun bosetter seg i en liten hytte mens hun kjemper for å overleve i villmarken. Samtidig stiger vannet i elva i dalen og truer med å utslette gården og alt hun kjenner til. Dit elven fører deg er en historie om kjærlighet og tap, men også om å finne et hjem, en familie, å få kraft og mot til å kjempe - og om å finne trøst der man minst venter det.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Hjertet er en ensom jeger av Carson McCullers, Aschehoug forlag, 2016

Den døve Singer fungerer som en slags skriftefar for en samling svært ulike mennesker i en liten sørstatsby på 1930-tallet. De betror seg til ham, én etter én: den svarte doktoren Copeland, ungpiken som elsker musikk, den krakilske kommunisten Jake og den sympatiske barkeeperen Biff. Singer lytter til alle, men selv lengter han intenst etter sin gamle venn Antonapulos, som er innlagt på asyl i en annen by. Romanen skildrer det harde og fattigslige livet i den lille byen, hvor kamper rundt rase, klasse og kjønn er hverdagskost. Boka ble utgitt på norsk i 1945, men foreligger nå i ny oversettelse.

Lån boka på biblioteket

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen.