Elena Ferrante: Dei vaksnes løgnaktige liv (2020)

Ungjenta Giovanna overhøyrer ein dag far seie at ho er stygg. Det er starten på den første av mange oppdagingar som får alt ho trudde var trygt til å smuldre. Alt er bygga på løgn og ho lærer på ein hard måte kva det vil seie å vere vaksen. I «Dei vaksnes løgnaktige liv» er handlinga lagd til eit middelklassemiljø i Napoli i 1990-åra.

Dei vaksnes løgnaktige liv_ferrante.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Trygve Skaug: Hjemmekamp (2020)

I denne diktsamlingen har Trygve Skaug samlet et utvalg av dikt fra sine to tidligere samlinger, “50 kubikks hjerte” (2015) og “Den siste” (2017), i tillegg til nyskrevne dikt. Trygve Skaug er låtskriver, vokalist og poet. Han har over 120 000 følgere på sin Instagramkonto, hvor han blant annet poster poesi i ulike formater.

hjemmekamp_skaug.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Joël Dicker: Sannheten om Harry Quebert (2015)

Den unge forfatteren Marcus Goldman lider av skrivesperre, og oppsøker derfor sin gamle venn og mentor Harry Quebert. Det viser seg at Harry for mange år siden hadde et hemmelig forhold til en 15 år gammel jente. Kort tid etter at Marcus finner ut dette, oppdager politiet liket av en ung jente nedgravd i hagen til Harry. Den unge forfatteren er imidlertid overbevist om at vennen er uskyldig. Han bestemmer seg for å starte sin egen etterforskning av saken, som han samtidig også begynner å skrive en bok om. Mange spørsmål dukker opp underveis: Hvem drepte Nola Kellergan? Hva skjedde egentlig i New Hampshire sommeren 1975? Og hvordan skriver man egentlig et mesterverk? Romanen har mottatt flere priser, blant andre Le prix Goncourt des lycéens.

Sannheten om Harry Quebert_dicker.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Olaug Nilssen: Yt etter evne, få etter behov (2020)

Lea ligg i senga og speler iPad-spill og lurar på om ho har ME. Systera Rakel har åleineomsorg for psykisk utviklingshemma Benjamin som Lea ikkje maktar å ta seg av lenger. Mora deira Gudrun må vere der for dottera Linda og hennar familie. Dette er ei forteljing om ein vanleg familie som har blitt uvanleg, og om kven som eigentleg sit med ansvaret ingen klarer.

Yt etter evne, få etter behov_nilssen.jpg

Lån boka på biblioteket

 

John Strelecky: Livets fem store (2020)

Når som helst kan det kreves av oss alle at vi må være ledere. Om ikke annet, så for å lede oss selv. Tross alt må noen inspirere deg til å stå opp om morgenen. Og denne noen er deg. Historien er basert på erfaringene til Thomas Derale, en mann som folk rundt ham anser som verdens dyktigste leder. I en alder av femtifem år får han vite at han er dødssyk. Men selv da - når han er døende - inspirerer han alle rundt seg til å leve. 

Livets fem store_strelecky.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Per Helge Genberg: Og prosjekta skal bleikne (2020)

Per Helge Genberg har i mange år budd i Levanger. Der har han kombinert rollene som sauebonde, byråkrat, homofil og kristen. I denne boka fortel han om jobblivet sitt. Han har 30 års røynsle som byråkrat, og gjennom eigne erfaringar gir han eit bilde av ineffektivitet og blendverk i offentleg forvaltning. Men utanfor kontoret finst dei tinga han verkeleg har kjærleik til: Gud, mannen hans, og sauene. Dette er den tredje boka i livsforteljinga til Per Helge Genberg. 

Og prosjekta skal bleikne_genberg.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.