Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

 

Bokomslag

Forbudt dagbok av Alba De Cespedes, Pax forlag, 2023

1. norske utgave Oslo : Stabenfeldt forlag, 1955 med tittel: Forbuden dagbok . - «Det var galt av meg å kjøpe den skriveboken, svært galt. Men nå er det for sent å angre. Gjort er gjort.» En søndag formiddag gir Valeria Cossatti etter for en plutselig innskytelse, hun kjøper en svart skrivebok ute i et ærend for å kjøpe sigaretter til mannen. I all hemmelighet begynner Valeria å føre en dagbok, i stadig frykt for at resten av familien skal oppdage hennes nye besettelse. For hver dagbokinnføring borer hun dypere i sitt indre, og avdekker en sterk misnøye og trang til å gjøre opprør. Alba de Céspedes' Forbudt dagbok blir hyllet som en fengslende feministisk klassiker. En varm, gripende historie om familieliv i etterkrigstidens Roma og en kvinnes oppvåkning til sine innerste tanker og ønsker. Med etterord av Kristin Sørsdal, den prisvinnende oversetteren av Elena Ferrantes bøker til norsk.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

En av oss jentene av  Lucy Clarke, Bonnier forlag, 2023

Lexi Lowes skal gifte seg, og i den anledning har hun tatt med seg sine fem beste venninner til den idylliske greske øya Aegos på utdrikningslag. Det høres fantastisk ut med sol og strender, deilig mat og vin og gode venner. Men nesten med en gang de ankommer føler Lexi et prikkende ubehag. Etter to vakre dager sprekker idyllen, og hemmeligheter og løgner begynner å hviskes dem imellom. Og før den siste kvelden ligger en av dem død på klippene. En av dem er en morder, men hvem er det som hadde vært villige til å gå så langt?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Alt inkludert av Marit Eikemo, Samlaget forlag, 2015 

Eikemo teiknar med «Alt inkludert» eit skarpt portrett av Noreg i dag, og viser fram korleis vi lever i fellesskap og i einsemd - med alle våre ting og den evige jakta etter meir. Det er historia om Agnes og dottera Maja på 6 år. Dei flyttar inn i eit hybelhus i eit heilt vanlig norsk nabolag, utan nettverk, venner, møbler eller pengar. Vi følgjer Agnes i hennar forsøk på å etablere seg. Agnes finn ut at det ofte ikkje er meir enn ein kvit løgn som skal til for å få ting til å gå litt lettare i møte med alle dei andre menneska. Agnes brukar tida si på finn.no, for å leite etter møblar og andre ting dei treng, mens Maja speler Nintendo. Etter kvart blir omgangen med dei andre meir utfordrande, pengane minkar, løgnene blir fleire når skulestart nærmar seg - og korleis har eigentleg Maja det?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

9.november av Colleen Hoover, Gursli Berg forlag, 2023 

Fallon møter Ben den dagen hun skal flytte fra Los Angeles til New York. Det er det verst tenkelige tidspunktet å innlede et romantisk forhold på, men de får noen timer sammen før hun må sette seg på kveldsflyet. Ben vil bli forfatter, og Fallons dramatiske livshistorie blir den kreative inspirasjonen han trenger for å skrive en roman. Fallon og Ben fortsetter å leve sine liv på hver sin kant av landet. De dater andre og forsøker å finne seg selv, men hvert år møtes de den 9. november. Så en dag blir Fallon usikker på om Ben har vært ærlig, eller om han bare har brukt henne til å dikte opp et perfekt vendepunkt i romanen han skriver på. Kan forholdet mellom Ben og Fallon betraktes som en kjærlighetshistorie når det ender med knuste hjerter?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Diskomus på venteværelset av Kamilla Danielsen, Tiden forlag, 2023

Eivor er trettifire år og bor alene. Jobben hennes er ubetydelig, livet hennes er ubetydelig, og ei venninne har døpt leiligheten hennes for Venteværelset: Et sted hun bare oppholder seg mens hun venter på at det egentlige livet, det med mannogbarn, skal begynne. Dette er fortellingen om hva som skjer når Eivor bestemmer seg for - omsider - å gjøre en innsats. I alle fall for å dra på en tinderdate eller to. Men spørsmålet melder seg raskt: Hva innebærer det egentlig å leve et godt liv? Diskomus på venteværelset er en historie om å dra på date, men også om alltid å rekke hjem til Dagsrevyen og ligge i stjerneformasjon på badegulvet. Det er en historie om gamle venninner, nye menn, ikke-helt-nye koner, ektemenn og ekskjærester - og om en lyspære som aldri slutter å blinke. Debutant Kamilla Danielsen har skrevet en morsom roman. En mørk roman. En roman om en kvinne på randen av alle mulige slags sammenbrudd. Men hun har absolutt ikke skrevet en kjærlighetshistorie.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

I går av  Agota Kristof Cappelen Damm, 2022

I går fra 1995 var Agota Kristofs aller siste roman. Den utgis nå for første gang på norsk. For Sandor Lester består hver dag av det samme ritualet: Han står opp klokka fem, tar bussen, stempler inn på fabrikken og borer det samme hullet i akkurat det samme metallstykket. Alt for å tjene akkurat nok til å spise og å ha en bolig og en seng - så han kan starte på nøyaktig det samme løpet igjen i morgen. For at ting skal endre seg, må Line dukke opp, idealkvinnen som Sandor har drømt om siden han forlot hjemlandet sitt. Hvis Line hadde vist seg, skulle han ha skapt seg en fremtid som forfatter, under navnet Tobias Horvath. Den dagen livet endrer seg for Sandor Lester, er det imidlertid ikke fantasiens Line som stiger inn på bussen, men den virkelige. Line, hun som Sandor kjente i hjemlandet, da de begge var barn, og Tobias Horvath ikke var et pseudonym, men det reelle navnet til en liten gutt. Men den Line som nå står foran ham i kjøtt og blod, er ikke alene, hun har med en mann og et lite barn. I går er en intens beretning om umulig kjærlighet. Men det er også en refleksjon over tidens gang, urettferdighet og hva flukt og eksil kan gjøre med et menneske. Den er skrevet med Agota Kristofs velkjente språklige enkelhet og konsentrasjon - og skaper den samme følelsen av uhygge som hennes verdensberømte trilogi om tvillingene Lucas og Claus.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Da vi var yngre av Oliver Lovrenski, Aschehoug, 2023

Ivor vokser opp for raskt og savner det han aldri har hatt. Med seg har han Marco, Arjan og Jonas. De har ikke så mange andre, men de har hverandre. Og det er ikke skolen, det er byen og gata de vil eie. Synd da at junkien på hjørnet sier til dem: Du kanskje elsker gata, men den aldri skal elske deg. Da vi var yngre er en fortelling om vennskap, sorg, rus og overlevelse i dagens Oslo. Et sjeldent innblikk i et røft miljø, og en intens og rå oppvekstroman fortalt med varme og humor.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Vannets pakt av Abraham Verghese, Gyldendal forlag, 2023

En tolv år gammel jente blir giftet bort til en eldre mann og må forlate moren. Fra nå av skal hun bo i Kerala, ved kysten sør i India, og ta seg av ektemannens sønn og hjem. Slekten hun giftes inn i, er hjemsøkt av en forbannelse: I hver generasjon dør minst én person ved drukning. Og i Kerala er det vann overalt. Ammachi, som de kaller henne, blir en respektert matriark og en ledende skikkelse i lokalsamfunnet. Den eksentriske sønnen hennes Philipose og hans legedatter Mariamma fører slekten videre og knytter bånd langt utenfor Kerala. Men kan de komme til bunns i familiehemmelighetene og bli fri fra forbannelsen som har hengt over dem i generasjoner? Vannets pakt strekker seg fra 1900 til 1977, en tid med store omveltninger for India, med frigjøring fra Storbritannia og modernisering. Dette er en varm roman om kjærlighet, familiebånd og tidens gang. En hyllest til medisinske og politiske fremskritt, men også til tapte tider og de som kom før oss og banet vei.

Lån boka på biblioteket

 

Boken for glemte ord av Pip Williams, Bonnier norsk forlag, 2023 

Unge Esme tilbringer barndommen side om side med sin far og hans kollegaer som samler ord til det som skal bli den første utgaven av Oxford English Dictionary. Etter hvert som hun vokser opp, innser Esme at ord knyttet til kvinners og vanlige folks opplevelser oftest forblir uregistrert i arbeidet med ordboken. Dermed begynner hun for alvor innsamlingen til sin egen, hemmelige ordbok: Boken for glemte ord. Inspirert av faktiske hendelser har Pip Williams fordypet seg i arkivene til Oxford English Dictionary for å fortelle en svært original og hjertevarm historie som avslører kvinners tapte ord og fortellinger, skjult mellom linjene i en historie skrevet av menn. Dette er en herlig, lyrisk og dypt tankevekkende feiring av språkets kraft til å omforme verden.

Lån boka på biblioteket

 

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen.