Svømmerne av Julie Otsuka, forlaget Oktober, 2023

I et basseng flere meter under bakken finner en gruppe hobbysvømmere fred fra hverdagens larm. Her svømmer de i sine faste baner, i sitt vante tempo, med myke armtak og sterke fraspark. Helt til det en dag oppdages en uforklarlig og ugjenkallelig sprekk i bassenggulvet. En av svømmerne er Alice, en eldre kvinne som bor et sted hun ikke gjenkjenner som hjemme. Hun klamrer seg til minnene om livet hun har levd: om mannen hun elsket, barnet hun mistet, dagene i japansk-amerikansk interneringsleir under andre verdenskrig. Samtidig forsøker hennes voksne datter å nærme seg moren før hun forsvinner inn i glemselen for godt. "Svømmerne" er en roman om mødre og døtre, tap og erindring - og om å være langt hjemmefra, på så uendelig mange måter.

 

Omtalen er utarbeidet av BS

Lån boka på biblioteket

 

Mørkets rike av Barbara Demick, Cappelen Damm, 2023


Nord-Korea er et av de mest hemmelighetsfulle land i verden i dag. Journalisten Barbara Demick tar oss med inn i et samfunn få kjenner og viser hvordan det er å leve i dette undertrykkende og totalitære regimet. I Mørkets rike følger vi livet til seks nordkoreanere over en periode på 15 år. De forelsker seg, stifter familier og har sine drømmer, men det viktigste er kampen for å overleve. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Lån boka på biblioteket

 

Ikke bli borte av Benedicte Meyer Kroneberg, Tiden norsk forlag, 2019


I en av de finere delene av London gjør Vibeke og Torbjørn seg klare til å dra på jobb, mens Ella og Leo skal på skolen. En høststorm er på vei, men familiens morgen forløper likevel som vanlig. På jakt etter en ny start har de nettopp flyttet til den britiske hovedstaden. Rundt lunsjtider får de en telefon fra datterens skole. Ella har ikke dukket opp til timen, og ingen vet hvor hun er. Romanen følger Vibeke i desperat leting etter Ella gjennom en by preget av terror, Brexit og ekstremvær. Karakterene beveger seg i skyggen av storpolitikken for å finne tilbake til hverandre. Hvor gikk det galt? Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Kvinne savnet av Didrik Morits Hallstrøm, Cappelen Damm, 2022


Håvards rolige liv blir snudd på hodet når Susanne, en livlig jente fra Oslo, flytter inn i nabohuset hans i den lille bygden på Vestlandet. I løpet av sommeren innleder de et intenst forhold, som må holdes hemmelig for kjæresten hennes. Når hun en dag forsvinner sporløst på fjellet vil ikke Håvard slutte å lete etter henne. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Minnevokteren fra Kyiv av Erin Litteken, Aschehoug, 2023

I 1929 er Katya 16 år, bor på familiens gård og er forelsket i nabogutten. Så kommer Stalins aktivister med sine krav om kollektivisering. Deretter forsvinner de første naboene. Motstanden har sin pris - de som tør å protestere blir borte. En desperat sult rammer landsbygda, kampen om å finne mat utgjør Katyas hverdag. Overlevelse virker som en drøm snarere enn mulighet. Men, selv i de mørkeste stundene finnes det kjærlighet og menneskelighet. 70 år seinere i USA, er Cassie 31, nylig blitt enke med en liten datter. Hun flytter til bestemoren for å ta vare på henne. Der oppdager hun dagboken, som er skrevet på ukrainsk. Hun får uventet hjelp av naboen, Nick. Etter hvert blir hun mer kjent med og tiltrukket av denne mannen. Sammen avdekker de historie. Den bestemorens hadde ønsket å fortelle, men som ble altfor smertefull til å formidle. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Lån boka på biblioteket