Soudabeh Alishahi: En vakker dag (2020)

Afras oppvekst ble preget av de store omveltningene landet hennes, Iran, gjennomgikk på kort tid. Som barn var det Sjahen som hersket. Kvinnene fikk flere rettigheter, men politisk opposisjon ble knust. Som ungdom måtte hun bære slør under det nye prestestyret. Et giftemål bringer Afra flere tusen kilometer vekk fra barndomslandet. I Norges hovedstad, Oslo, begynner hun en ny reise, inn i et nytt liv og en ny kultur. Boken ble opprinnelig skrevet på farsi.

En vakker dag_alishahi.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Annie Ernaux: En lidenskap (2018)

En kvinne og en gift mann innleder et forhold. Hun oppslukes fullstendig i ham og skyver sitt eget liv ut på sidelinjene av tilværelsen. Alt handler om mannen, om neste gang han vil besøke henne. Når han er borte, bruker hun tiden på å lese om mannens hjemland og fantasere om ham, om hvordan et felles liv kunne bli. Men en dag reiser han tilbake til hjemlandet sitt. Hva skjer med lidenskapen når kjærlighetsobjektet forsvinner - og i hvilken grad var mannen tilstede i livet hennes, i utangspunktet? Romanen er oversatt fra fransk av poeten Annie Riis. 

En lidenskap_ernaux.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Edgar Burås: Du og jeg, Alfred (2020) 

I et dystert fremtidig Norge sitter Elias i huset sitt og skriver. Han er alene med katten sin og huset sitt. Huset er dataprogrammet Alfred, som han ofte snakker med. Alfred er Elias’ venn og hjelper; han slår på lysene, lager mat, og gir ham ly fra det livsfarlige gule regnet. Alfred har gitt Elias bruddstykkene av et gammelt språk som de færreste forstår, og han nedtegner fortellingen om vår samtid med penn, ikke maskin. I en ødelagt verden viser det seg at det fremdeles bor noe menneskelig i alle, inkludert katter og maskiner. 

Du og jeg, Alfred_burås.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.