Besøkstallene gikk ned fra 90 245 i 2019 til 53 980 som er en nedgang på ca 40%.

- Nedgangen skyldes jo at biblioteket holdt helt stengt fra 12. mars og fram til 4. mai. I mai begynte vi med hentebibliotek tre dager i uka, og mange opplevde det som kjærkomment tilbud. Etter pinse åpnet biblioteket dørene for publikum igjen, men med begrensede åpningstider. Det var først fra 24. august at biblioteket gikk tilbake til normale åpningstider, men likevel med et begrenset tjenestetilbud. Til sammen gjør dette at biblioteket hadde stengt 19% av den ordinære åpningstiden i 2020, forteller biblioteksjef Marianne Vanem.

torildoganne.jpg

 

E-bøker

Selv om utlånstallene fra den fysiske samlingen også har gått ned i 2020, fra 87 235 i førstegangsutlån i 2019 til 62 645 i 2020, så har økningen i utlån av digitale medier eksplodert. Totalt er 10 341 ebøker og elydbøker blitt lånt ut i 2020, noe som tilsvarer en økning på ca 136%!

I løpet av våren ble det lansert en ny app Bookbites, og det ble satt inn ekstra midler og ressurser på å utvide tilbud og tilgjengelighet. Det totale e-utlånet i hele Trøndelag ble fordoblet til 165 000 og ebøker utgjorde i 2020 hele 13,5 % av bibliotekenes utlån.

- For oss i Steinkjer har vi omfordelt en andel av mediebudsjettet vårt til å ta høyde for det nye ebok-tilbudet. Vi opplever at mange har oppdaget ebøker og elydbøker, og dette tror vi bare vil øke i tiden fremover også, sier Vanem.  – I 2021 vil vi også bruke mer av mediebudsjettet vårt på den digitale samlingen.

 

Arrangementer

På arrangementsfronten så startet året friskt og optimistisk med fullsatt sal da Nina Lykke besøkte biblioteket. «Alle» ville høre brageprisvinneren snakke om den kritikererroste romanen «Full spredning» som toppet utlånslistene i 2019.

ninalykkearrangement.jpg

Men så ble det bråstopp i mars, og mange av arrangementsplanene ble avlyst eller satt på vent.

- Vi måtte snu oss rundt og være kreative. Siden lånerne ikke kunne komme til oss, måtte vi nå ut til dem. Vi lagde egne digitale produksjoner med bl.a. ungdomsbokforfatteren Michael Stilson og forfatterne bak sakprosaboken «Farfars dagbok». I tillegg hadde vi en høytlesingsserie gjennom hele påsken med klassikeren «Nils Holgerssons forunderlige reise» og digital quiz i høstferien. Og gjennom hele sommeren hadde vi digitale bokprat. Personalet på biblioteket har vist en utrolig innsatsvilje, engasjement og ikke minst kreativitet i denne annerledestiden, forteller Vanem. – Selv om det fortsatt er usikre tider nå på nyåret, planlegger vi flere digitale arrangementer fremover også. Vi satser enda mer på aktiv formidling via hjemmeside og sosiale medier nå, og hele personalet bidrar på dette området. Og rett før jul kom vi oss endelig på TikTok også, smiler Vanem.

Ut på høsten fikk vi tilbud fra Litteraturhuset om å strømme bokbad direkte fra Oslo. Da kunne vi ha besøk av forfattere som ikke kunne reise rundt på turné. På den måten kunne vi strømme bokbad med Vigdis Hjorth og Zeshan Shakar for publikum på storskjerm i Høvel’n.

zeshanshakararrangement.jpgtrond_virkelighetensmonstre.jpg

- Vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra publikum som var takknemlige for at det fortsatt var noen kulturelle arrangementer som var mulig å gjennomføre – tross strenge smittevernstiltak, forteller Vanem.

Totalt hadde biblioteket 50 fysiske arrangementer i 2020, og 55 digitale arrangementer. I 2019 hadde biblioteket totalt 88 arrangementer.

 

Folkeverksted

Helt på tampen av året kunne biblioteket endelig åpne folkeverkstedtilbudet. Folkeverkstedet er en kreativ møteplass for ungdommer fra 13 år og oppover, og her kan man for eksempel drive med scrapbooking, redesign eller 3d-printing. I løpet av året er det kjøpt inn mye utstyr og folkeverkstedet er blitt innredet i samme lokale som lokalsamlingen. Biblioteket har knyttet kontakt med noen engasjerte frivillige som skal bidra som aktivitetsledere.

- Dette har vi gledet oss til i hele år siden vi fikk tilskuddsmidler fra Trøndelag fylkeskommune i 2019. Folkeverkstedet åpnet 7. desember og hadde et åpent drop-in tilbud mandager og onsdager før jul der ungdommer kunne komme og lage julekort og sy munnbind med julemotiv. Vi opplevde at de unge satte pris på det nye tilbudet og det var god stemning i lokalet, forteller Vanem. – På grunn av smittesituasjonen i kommunen på nyåret er det foreløpig uvisst når folkeverkstedet kan starte opp igjen. Vi har mange kreative ideer for dette verkstedstilbudet i 2021 som vi ser fram til å iverksette, avslutter Vanem.

kristinmedmunnbind.jpg

 

Her kan du lese mer om utlånstoppen på Steinkjer bibliotek i 2020.