Det andre namnet, Jon Fosse - Oslo: samlaget (2019)

Asle er kunstmålar og bur åleine på Dylgja nord for Bjørgvin. Han er ven med ein annan Asle, også han kunstmålar. Asle og Asle er ein slags dobbeltgjengarar og lever to versjonar av det same livet. Forteljaren førebur seg på utstilling på Galleri Beyer i Bjørgvin, men ein dag finn han venen Asle liggjande under snøen, kollapsa av alkoholmisbruk. Forteljaren er uroa for Asle. Han tek seg av hunden hans og køyrer fram og tilbake til sjukehuset. Det er adventstid, og som vanleg blir forteljaren invitert med på feiring hos søstera til grannen Åsleik. Han har alltid takka nei, men dette året takkar han ja. Historiene til dei to Aslane blir fortalt både i notid og fortid, og me får høyre om fjorden, om Asle og søstera, og om ein nabogut som forsvann på sjøen. Dette er første bind av romanverket «Septologien». Omtalen er utarbeidd av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Tollak til Ingeborg, Tore Renberg - Cappelen Damm (2020)

Enkemannen Tollak lever eit enkelt liv. Aleine i det vesle huset sitt ber den aldrande mannen på ein stor løyndom. Folk i bygda kjenner han som ein eigenrådig gammal stabeis som gjer ting på sin eigen måte. Alle hugsar dei kva han gjorde med dei gutane, og alle hugsar dei den gode kona hans, Ingeborg. Dei hugsar òg at han tok til seg han dei kalla Oddotosken, han som kom til Tollak då ingen andre ville ha han. Tollak fekk to barn med Ingeborg, og kvar dag kappa han emne på saga si. Men så kom den nye tida, og i staden for å gå til Tollak gjekk folk til byggvarehuset for å få treverk. Så blei familien ramma av ei stor ulukke. Nå er det på tide for Tollak å fortelje. Omtalen er utarbeidd av BS.

Lån boka på biblioteket

 


Sinnapsykologen, Synne Sun Løen - Cappelen Damm (2021)

I den satiriske romanen "Sinnapsykologen" er ikke avstanden mellom såkalt normalitet og galskap så lang. En dag rakner det for 49 år gamle Idunn Jæger, Sinnapsykologen som egentlig skal hjelpe andre. Hun er singel, og nå gruer hun seg veldig til sønnen skal flytte ut for å dra i militæret. Dessuten er hun sint. Sint på systemet hun jobber i, og sint på Bent Høie som ikke fatter noe som helst. Nullvisjon for selvmord er nemlig totalt urealistisk og umenneskelig. Så en mandag morgen, da en kvinne står utenfor arbeidsplassen hennes på Distriktspsykiatrisk Senter og begynner å kaste egg på bygget, blir Idunn med på det. Og det kjennes deilig! Plutselig kommer Freud krypende fram under sofaputa, og politiet ringer på døra. Det er nå det skjer! Omtalen er utarbeidet av BS. 

Lån boka på biblioteket



Der hjemme, Judith Hermann - Pelikanen (2021)

«Der hjemme» forteller om et brudd, og om en kvinne som legger mye bak seg og som har etablert seg på nytt langt nord. Hun skriver små brev til eksmannen, der hun forteller om det nye livet der hun har installert seg alene i et tomt hus hvor hun prøver å etablere nye vennskap og et forhold. Judith Hermann (1970) har tidligere gitt ut fire novellesamlinger og romanen «All kjærlighets begynnelse2 (2015). «Der hjemme» (2021) har allerede mottatt mange lovord og er nominert til Preis der Leipziger Buchmesse. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Gutten fra Napoli, Viola Ardone - Gyldendal (2021)

"Gutten fra Napoli" gir leseren et innblikk i en periode i Italias historie der nøden tvang mennesker til å ta nærmest umulige valg, men som også fikk frem det mest hjelpsomme i befolkningen. Året er 1946, og syv år gamle Amerigo bor i et av Napolis fattigste kvartaler sammen med moren. Da moren får tilbud om å sende ham til det mer velstående Nord-Italia over vinteren, klarer hun ikke å si nei. I Bologna blir Amerigo kjent med en hjertevarm familie i et hjem full av latter og musikk, og oppholdet endrer livet hans fullstendig. Førti år sendere dør moren, og Amerigo reiser tilbake Napoli for å begrave henne. Med seg bærer han et ønske om finne svar på alle de spørsmålene han har båret med seg siden han var en liten gutt. Romanen kretser rundt temaer som tilknytning, identitet, familie og beslutninger som er vanskelige å fatte. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket