Vi har ikke fire nye år av Martine Johansen, Vigmostad Bjørke, 2020

I «Vi har ikke fire nye år» vender bokens forteller ryggen til Norge og en familie forankret i en kvelende tro, i det Donald Trump innsverges for en ny periode. Sammen med kjæresten sin legger hun ut på en ferd gjennom De forente stater fra Georgia til California, i en rød Chevrolet 1970 Chevelle. Målet er å besegle kjærligheten i Las Vegas. Historien tar uante vendinger i det en gigantisk eksplosjon lyser opp ørkenen rundt syndens by. «Vi har ikke fire nye år» er en livsbejaende reise gjennom et samfunn på randen av apokalypsen, med kjærligheten som vern mot undergangen. Omtalen er utarbeidet av BS. 
12330352.bilde.1595421443.n.jpg

Lån boka på biblioteket


Heaven av Mieko Kawakami, Solum bokvennen, 2020

De to hovedpersonene i boken opplever mobbing og utenforskap. På skolen holder de avstand, men etter skoletid møtes de i skjul. "Heaven' er en sår skildring av en barndom som er preget av mobbing, og om hvordan de to forsøker å hjelpe hverandre gjennom ungdomstiden. Men det er også en dypere kritikk av samfunnet som pålegger unge uoppnåelige idealer. Mieko Kawakami er forfatter, musiker, poet og essayist. På norsk har tidligere utkommet "Pupper og egg'. Omtalen er utarbeidet av BS.

12592071.bilde.1614091213.n.jpg
Lån boka på biblioteket
 

Emily forever av Maria Navarro Skaranger, forlaget oktober, 2021

Pablo forsvinner ut av døra en dag. Igjen sitter nitten år gamle Emily som er syv måneder på vei. Pablo, som er faren til barnet, vil ikke ha noe med dem å gjøre. Emily jobber på Kiwi, og det er mange rundt henne som passer på henne, blant annet sjefen hennes og naboen. Emily har selv vokst opp alene med moren sin, og nå flytter moren hjem til henne for å hjelpe henne den siste tiden frem mot fødselen. Men Emily må også finne frem til styrken i seg selv. Romanen er en fortelling om klasse, om hverdag, om hvordan man blir sett av andre - og om hvordan man ser seg selv. Her finnes livsglede, glødende opprørstrang, trassig solidaritet og skarp humor. Maria Navarro Skaranger har tidligere gitt ut "Alle utlendinger har lukka gardiner" som hun fikk Debutantprisen for i 2015. Romanen ble også nominert til Tarjei Vesaas debutantpris samme år. Omtalen er utarbeidet av BS.

13254918.bilde.1629982446.n.jpg

Lån boka på biblioteket


Analfabeten av Agota Kristof, Cappelen Damm, 2021
 

«Analfabeten» består av elleve små selvbiografiske fortellinger som til sammen danner en større historie om Agota Kristofs liv. Så lenge hun kan huske har hun lest alt hun fikk tak i, fra aviser og bøker til plakater og lapper hun fant på gata. Hun forteller om skolegang i Ungarn der faren var lærer, adskillelsen fra broren som ble sendt på kostskole og om Stalin-kulturen og flukten fra Ungarn. I Sveits måtte hun lære fransk, og hun beskriver hvordan det er å komme til et land der hun hverken kunne lese eller skrive språket som omga henne. Boken er skrevet på samme direkte måte som Tvillingens dagbok, Beviset og Den tredje løgnen. Omtalen er utarbeidet av BS.
 
13261433.bilde.1627988033.n.jpg
 
Bonjour Tristresse av Françoise Sagan, Cappelen Damm, 2021
 
17 år gamle Cécile tilbringer sommeren på Rivieraen med sin far, den unge enkemannen Raymond. Han har med seg sin siste elskerinne, mens hun har funnet seg en jusstudent å elske med. Men så dukker morens venninne Anne opp, og dynamikken endres. Det blir tydelig at hun og faren har dype følelser for hverandre, noe Cécile ikke kan tolerere. Hun pønsker ut en plan som får uante konsekvenser. Françoise Sagan skrev denne romanen i 1954, bare 18 år gammel. Det ble straks en bestselger, mye på grunn av den vågale fremstillingen av en utsvevende fransk kvinnes liv. Forfatteren skrev senere 20 romaner, men ble vel så kjent i sladrepressen for sitt eget utsvevende liv. «Bonjour tristesse» har imidlertid blitt stående igjen som et lite mesterverk. Boken utkom for første gang i 1955 med tittelen «Vel møtt, vemod. Nå utgis den i ny oversettelse av Gøril Eldøen. Omtalen er utarbeidet av BS.
 
13255989.bilde.1627463252.n.jpg
Elskere av Mattis Øybø, forlaget oktober, 2016

Juli 2011. I en seng på et hotellrom i Oslo ligger Mikkel og venter på Anna. I mer enn et tiår har de møtt hverandre i hemmelighet, et par timer hver fjerde fredag, for så å vende tilbake til livet med ektefelle og barn. Men denne fredagen dukker ikke Anna opp. Samme ettermiddag går en bombe av ved regjeringsbygningen i Oslo. Hvor vender man seg med en historie som ikke skal finnes? Og hva slags historie er egentlig det? Er to timer hver fjerde fredag i ti år nok til å bære fortellingen om et helt liv? «Elskere» er en roman om å sørge i skyggen av en nasjonal sorg. Om å lengte etter sitt eget. Om gleden ved å leve i hemmelighet. Og om konsekvensene det har for både en selv og andre.