De uverdige av Roy Jacobsen, Cappelen Damm, 2022

I Roy Jacobsens roman De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien.Omtale fra BS

Lån boka på biblioteket

 

Etterklang av Helga Flatland, Aschehoug, 2022

Mathilde er lærervikar i Oslo og mister jobben da det blir oppdaget at hun har et forhold til en av elevene sine, den atten år gamle Jacob. Oslo er nedstengt, verden snevres inn, og hun begynner å tenke på å flytte ut av byen; drømmer om tradisjoner og ekte verdier - om det autentiske livet som finnes der. Hun leier seg et hus i Telemark. Johs representerer alt Mathilde forestiller seg at finnes i distriktene. Han er barnebarnet til den største hardingfelespilleren i Telemark, driver en stor og moderne melkegård sammen med broren - en gård som har vært i familien siden 1600-tallet. I tillegg underviser han i felespill og påtar seg å lære opp Mathilde. Men man kan ikke lære en slått uten å kunne den medfølgende soga. Slåttesoger er fortellinger som hører til slåttene, og mange av dem handler om kvinners opprør eller ulydighet - og påfølgende ulykkelige skjebne. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Kvit, norske mann av Brynjulf Jung Tjønn, Cappelen Damm, 2022

Kvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke - men tidvis også morosame - dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Korleis er det for eit adoptivbarn å kome til Norge som ei reserveløysing, eit gjenbruksbarn som blir odelsgut? Det hadde vore enklare om han var ein kvit, norsk mann. Då ville ikkje born ropt ching-chong-kinamann etter han. Eller folk lurt på kor han eigentleg kjem frå. Kvit, norsk mann byggjar på forfattaren sine eigne erfaringar, men rettar seg til eit heilt land av lesande og nysgjerrige menneske. Tekstane trekkjer også forbindelsar til andre, liknande forteljingar - og set vår samtid og kultur under lupen. Gjennom livet har forfattaren blitt minna på at han ikkje er norsk nok. Er han det no? Når blir han det? Og korleis ser framtida ut for hans eigne barn? Kven blir forfattaren og barna hans når den norske garden dei har arva må seljast? Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Mange mil før mørket faller av Jocelyne Saucier, Cappelen Damm, 2022

Gladys er 76 år gammel. En dag stiger hun inn på Northlander-toget uten å si fra til noen, og forsvinner fra den lille landsbyen midt i Ontario, hvor hun har bodd i mer enn 50 år. Naboene og venninnene spør seg hva som kan ha fått henne til å forlate det etablerte og trygge. De finner ut at Gladys har reist med tog, tusenvis av kilometer gjennom Canadas endeløse landskap. Hun har gått av på steder hun kjente i barndommen, men så reist videre. Hva er det hun egentlig holder på med? Hvor er hun? Og hvorfor har Gladys forlatt sin pleietrengende datter? Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

I syndens tid av Deepti Kapoor, Bonnier, 2023

Klokken tre en morgen i New Dehli treffer en Mercedes fortauskanten i altfor høy fart, og på et øyeblikk er fem uskyldige mennesker døde. Det er opptakten til historien om den mektige Wadia-familien. I skyggen av luksuriøse eiendommer, ekstravagante fester, skitne forretninger og korrupte politikere blir tre menneskers liv bundet sammen i en farlig knute. Ajay er den vaktsomme tjeneren fra fattige kår som blir en av families mest betrodde menn. Den forkjælte playboyen Sunny er imperiearvingen som bare har ett eneste mål for øyet, nemlig å knuse faren sin. Og vakre, frigjorte Neda er den nysgjerrige journalisten som blir fanget i spennet mellom sin moral og sitt begjær. Denne thrilleren av en familiesaga tar leseren med fra Uttar Pradesh' støvete landsbyer til det pulserende storbylivet i New Dehli. Deepti Kapoor er født i Moradabad, Uttar Pradesh, og vokste opp i Bombay, Bahrain og Dehradun. I 1997 begynte hun å studere journalistikk ved Universitetet i Delhi og tok deretter en master i sosialpsykologi. I syndens tid er hennes andre roman. Bokomtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket