Katti Anker Møller omslag.jpg

Katti Anker Møller, En biografi, Pax forlag, 2021
Kvinnesaksforkjemperen Katti Anker Møller ble født i 1868 og vokste opp på Norges første folkehøyskole, Sagatun folkehøyskole. Den ble drevet av foreldrene hennes, og Katti Anker Møller ble tidlig del av et miljø som var preget av nytenking knyttet til for eksempel kristendom, kvinnesak og demokrati. Blant annet var skolen åpen for innføringen av allmenn stemmerett og ønsket en styrking av kvinners og barns rettigheter. Anker Møller opplevde på nært hold hvor tøft livet kunne være for kvinner. Hennes egen mor døde bare femti år gammel etter å ha født ti barn. Dette bidro til Anker Møllers engasjement for seksualopplysning, prevensjon og selvbestemt abort. I 1902 åpnet hun Norges første mødrehjem. Hun dro på foredragsturneer, deltok i den offentlige debatten og var med på å utarbeide barnelover og en mødreforsikring. I denne biografien om Katti Anker Møller får vi en skildring av en uredd kvinne som tross mye motstand bedret mange kvinners livsvilkår. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Mageboka omslag.jpg

Mageboka - sju steg mot å like kroppen din, Kagge forlag, 2021

Journalist og idéhistoriker Hilde Østby forsøker i boka å finne ut hvorfor hun i nøyaktig 30 år hatet magen sin. Kvinnens mage som er kilden til liv, hjemmet til livmoren og fordøyelsen skal helst være flat. Hvorfor? I jakten på å finne opprinnelsen til sin egen selvforakt, er forfatteren innom nevrologi, psykologi og kulturhistorie. Hun gransker også sitt eget liv for å finne svar på gåten om hvorfor det er så viktig at kvinners mager nærmest er usynlige. Og hun finner overraskende svar. "Mageboka" er en motvekt til alle slankebøkene, og kan kanskje hjelpe kvinner å like kroppen sin bedre. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket
 

Mine menn omslag.jpg

Mine menn, No Comprendo Press, 2021

Kulturfond . - Brynhild Paulsdatter Stølseth bryter opp fra trange kår og et destruktivt forhold til en gutt av høyere stand. Hun forlater Norge og emigrerer til USA i 1881. Brynhild kommer til Chicago. Her tar hun navnet Belle, og når hun etter hvert gifter seg blir etternavnet byttet til Gunness. Det er med dette navnet hun blir kjent for ettertiden - for mord på både menn og barn. I denne boken dikter Victoria Kielland fritt over de virkelige hendelsene som fant sted i overgangen mellom 1800- og 1900-tallet. Gjennom Kiellands særegne prosa følger boken Bellas vei ned i avgrunnen. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket