Nina F. Grünfeld: Frida : min ukjente farmors krig​ (2020)

I «Frida: min ukjente farmors krig» trenger filmskaper og forfatter Nina Grünfeld ned i sin farmor Fridas historie. Frida Grünfeld, født i 1908 i Østerrike-Ungarn, levde et liv som på flere måter var dømt til å trenges ut i samfunnets randsone. I tillegg til sitt jødiske opphav, livnærte hun seg som prostituert rundt om i Sentral-Europa, og ble blant annet mistenkt for spionasje. Sønnen Berthold måtte hun forlate hos katolske fosterforeldre i Bratisalva i daværende Tsjekoslovakia. Han kom til Norge med Nansenpass, og ble en anerkjent psykiater og professor i sosialmedisin. Da verdenskrigen kom, ble Frida etter hvert deportert til Auschwitz, og senere drept i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Gjennom biter av dokumentasjon hentet ut av avhørsprotokoller, rettsdokumenter og arkiver pusler Nina Grünfeld frem et bilde av et oppsiktsvekkende liv. 

Fridamin ukjente farmors krig_grunfeld.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Annie Ernaux: Hendelsen (2020)

I denne selvbiografiske romanen skildrer Annie Ernaux de rystende detaljene rundt sin egen abort i 1963. På den tiden var abort forbudt i Frankrike, men å bære fram barnet var likevel ikke aktuelt. Etter å ha forsøkt først på egen hånd, fant hun til slutt en klok kone i en annen by. Det holdt på å gå virkelig galt, og Ernaux endte på sykehus med livstruende blødninger. Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker og graver frem glemte detaljer. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige, som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 63 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv. 

Hendelsen_ernaux.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Johanne Kielland Servoll: Vibeke Løkkeberg : en kunstnerbiografi (2020)

Dette er en biografi om Vibeke Løkkeberg (f. 1945), en norsk skuespiller, filmregissør, fotomodell og forfatter. Gjennom 50 år har hun vært en aktiv og politisk engasjert samfunnsdebattant, skrevet flere bøker, og spilt og regissert flere filmer. I 2018 ga hun ut romanen «Frokost på stupet» om hvordan det er å være pårørende til en dødssyk person, med erfaringer hentet fra hennes eget liv. 

Vibeke Løkkebergen kunstnerbiografi_servoll.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.