Birgit Alm: De fremmede (2020)

Det er mandag i en landsby i Sør-Spania. Mens solen går sin gang, nyter en gruppe expats livet på torget. Kevin har fått en ny sjanse. Liv har arvet en leilighet. Ted prøver å skrive en roman, og Tom uroes over noe han får øye på i kikkerten. Da de lokale går hjem for kvelden, har de torget for seg selv. Hver for seg er de alene, men alle stryker hverandre med hårene for å oppleve tilhørighet. Men så kommer borgermesteren. Med bitende satire retter Birgit Alm søkelyset mot velferdsflyktningenes identitetskrise, der de på hver sine måter leter etter en vei ut av det evinnelige døgnfluelivet.

De fremmede_alm.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Per Schreiner: Elster, Andresen, Dahl (2017)

Det er tre hytter. Den på fjellet etter moren, den i skogen etter faren og konas hytte ved sjøen. Samtlige høytider og ferier tilbringes med onkler og tanter, fettere og kusiner, som alle har sine hytter på de samme stedene. Og hver påske, sommer og jul handler om det samme: å finne balansen mellom nærhet og avstand. Elster, Andresen, Dahl er en mørk, men morsom roman om familien, dens mekanismer og om hvor umulig det er å unnslippe slekters gang. 

Elster, Andresen, Dahl_schreiner.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Heidi Sævareid: Longyearbyen (2020)

1950-tallets Longyearbyen er et samfunn av tundra, snø og is. Som svarte industrisår ligger kullgruvene midt i den uberørte naturen. Fra november til mai er stedet fullstendig isolert - ingen skip eller fly ankommer, og dermed ingen forsyninger. Det finnes heller ingen mulighet til å komme seg derfra før isen sprekker opp. Hit flytter Eivor med sin legemann og to små barn. Midt i den mørkeste og kaldeste tiden havner en nær venn av familien i en dyp og farlig krise, og må legges inn mot sin vilje. Situasjonen forsterker Eivors egen stille desperasjon, og en voksende motvilje mot ektemannen tar form. Hun føler seg isolert med barna, uten støtte fra en alltid arbeidende mann, i en altfor varm leilighet i et bygg som er i ferd med å sprekke av permafrostens utrettelige herjinger.

Longyearbyen_sævareid.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.