Atlas for nysgjerrige sjeler_wright.jpg

Ian Wright: Atlas for nysgjerrige sjeler (2019)

Hvilke nasjoner har nordkoreansk ambassade? Hvilket land har det høyeste antallet death metal-band per innbygger? Hvor mye koster en halvliter øl rundt om i verden?

Dette verdensatlaset tar deg med på en uvanlig rundreise – gjennom kultur, befolkning, dyreliv, historie og politikk – krydret med en rekke fascinerende alvorlige og absurde illustrasjoner.  tillegg er denne fagboka full av alvorlige og absurde fakta.

Lån boka på biblioteket

 

 

Farfars dagbok_dietrichs.jpgInger Sveberg Dietrichs og Eirik Dietrichs: Farfars dagbok (2019) 

Som ung student i 1944 ble Ragnar Dietrichs arrestert og sendt med fangeskipet Donau til Tyskland. Da tyskerne flyktet fra Den Røde Armè, ble han sluppet fri. Han måtte komme seg tilbake til Norge på egenhånd. Da han var tilbake på norsk jord, hadde han vært i fangenskap i ett år og en dag. Ragnar skrev dagbok under krigen, og gjennom disse dagboknotatene får vi hans historie fortalt. Det er hans barnebarn som forteller om sin farfar i denne boka.

Lån boka på biblioteket

 

 

 

Jentamedminneboken_es.jpgBart van Es: Jenta med minneboken (2019)

Under den andre verdenskrig blir den lille jødiske jenta Lien skilt fra sine foreldre. Hun ble gitt bort i håp om å redde hennes liv. Hun vokste opp i forskjellige fosterfamilier som skjulte henne. Da krigen var over oppdaget hun at hun var den eneste overlevende i sin nære familie. Litteraturprofessoren og Shakespeare-eksperten Bart van Es flytter fra Nederland og slo seg ned i England. Han klarer imidlertid ikke å glemme en fortelling fra barndommen som var et mysterium for han. Besteforeldre hadde oppdratt en jente under krigen som deres eget barn. Men etter krigen skjer det noe. Jenta hadde brutt med familien, og ingen visste hvor det var blitt av henne. Forfatteren stiller spørsmål rundt hva som egentlig skjedde og hvordan historien så ut fra jentas side. Bart van Es forteller om sin leting etter Lien. Det er også en bok om det nederlandske holocaust: Om den jødiske motstanden, om hjelpernes mot - og om den ivrige kollaborasjonen med okkupasjonsmakten på alle nivåer, som gjorde at en større del av den jødiske befolkning i Nederland ble sendt i døden enn i noe annet vest-europeisk land.

Lån boka på biblioteket

 

En helvetes jobb_holth.jpg

Ole Øyvind Sand Holth: En helvetes jobb (2019)

En dokumentarisk skildring av vår tids største humanitære katastrofer, fortalt av den norske hjelpearbeideren Elizabeth Hoff fra Ålesund. Hun ledet Verdens helseorganisasjon sitt arbeid i Damaskus, Syria i sju år, og  har havnet i skuddlinja mer enn en gang – både på slagmarken og i propagandakrigen.

En helvetes jobb skildrer et menneske og et folk i sentrum av begivenheter de selv ikke har kontroll over.

Lån boka på biblioteket

 

 

 

Jordet_seethaler.jpgRobert Seethaler: Jordet (2019)

Den eldste delen av Paulstadt kirkegård blir bare kalt Jordet. Tidligere var det et brakkjorde som var ubrukelig som åkerlapp, og det dugde heller ikke for feet. Nesten hver dag sitter en gammel mann på en benk her. Fra Jordet kan man høre de døde fortelle om sine ulike liv. Jordet er en bok om tjueni menneskeliv, alle forskjellige og med tilknytning til andre. Sammen blir de en roman om en liten by og et bilde på menneskelig sameksistens.

Lån boka på biblioteket

 

 

 

Minsøstererseriemorder_braithwaite.jpgOyinkan Braithwaite: Min søster er seriemorder (2020)  

Korede elsker lillesøsteren Ayoola. Når Ayoola ringer henne i harnisk under en middag vet hun hva som forventes av henne: blekemiddel, gummihansker, og en stoisk ro. Dette er den tredje gangen Ayoola har kvittet seg med en kjæreste i det hun påstår er selvforsvar, og den tredje gangen Korede har måttet kaste seg rundt og skjule sporene etter den dødelige lillesøsteren sin. Hun burde kanskje melde fra til politiet for den mannlige nigerianske befolkningens skyld, men hun lever etter livssynet at familie kommer i første rekke – helt til Ayoola begynner å date Koredes kollega. Korede har vært forelsket i ham lenge, og hun vil ikke se ham ende opp med en kniv i ryggen, men å velge den ene er å forråde den andre.

Lån boka på biblioteket

 

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.