Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

 

 

Bokomslag

Kongen av Lofoten av navn av Lars Lenth, Kagge forlag, 2023

Utenlandske arbeidere som jobber for hvalfangstskipperen Frank Guttormsen forsvinner på mystisk vis. Datteren får jobben med å etterforske sakene. Hun mistenker faren for dyremishandling, miljøkriminalitet og mer. Men noen planlegger en grusom hevn. Kongen av Lofoten er en velskrevet, vittig og spennende roman lagt til vakre Lofoten, hvor masseturisme, oljeboring og hvalfangst preger regionen.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Kyss Karlsson i nakken av Karin Brunk Holmqvist, Vigmostad Bjørke forlag, 2022

De to søstrene Blenda og Johanna bor langs Suppegjøk-veien. Vel, egentlig heter den ikke det, men den kler navnet. Bak blondegardinene følger de to søstrene nøye med på hva som skjer i nabolaget. Og det er ikke så rent lite! Fra tørkesnoren til den fornemme Louise forsvinner det truser, Göte gjør sine hoser grønne hos Hjördis og i hagen til biolog Helmer har det dukket opp en sjelden frosk. Men da kommunen planlegger å grave opp veien legges gamle stridigheter bort, og naboene går sammen for å finne en løsning. Ingen skal komme dit og tro de kan gjøre hva de vil med folk på landsbygda, eller «Kyss Karlsson i nakken» - som Blenda pleier å si.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

De  små jentene av Monica Isakstuen, Gyldendal forlag, 2023

Joda, for utenforstående ser det idyllisk ut en hvitmalt liten hytte, delvis skjult bak noen klynger med vindherja furutrær. Noen rører på seg der inne, de ferierende våkner. Snart er sommermorgenen i gang, den fylles av lengsler og behov, men også av regler og nedarvede formaninger. Kjærlighet og forakt side om side. Gjør sånn, ikke sånn, snakk slik, ikke på den måten, hvordan er det du oppfører deg. Bebreidelsene truer med å ta over dagen. Men så åpner det seg, i forestillingen eller i livet, og noe kan endelig skje. Kvinnen i «De små jentene» vil bli fri fra spøkelser, for å komme sine døtre i møte på en ektefølt måte. Hun drømmer om fortrolighet på tvers av roller og alder. Kanskje ikke mulig, men det er vel lov å håpe?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Kirurgen av Ida Hegazi Høyer, Tiden forlag, 2022

Ida Hegazi Høyers "Kirurgen" er en foruroligende innsideroman fra gastrokirurgisk avdeling, der vi møter den talentfulle kirurgen Henrik Wold. Med klinisk presisjon har han organisert livet sitt rundt jobben og karrieren, men når en niåring han har operert for en tilsynelatende udramatisk tilstand, utvikler uforklarlige komplikasjoner, begynner han for første gang i sitt profesjonelle liv å kjenne på et snev av usikkerhet. Samtidig begynner kjæresten hans å etterlyse forpliktelse på et nivå Henrik er ute av stand til å møte. Med et suverent blikk for menneskelig psykologi, med et alltid overraskende og assosiativt språk, og med et umiskjennelig blikk for det komiske, tar Høyer oss med på en to ukers utforbakke i Henrik Wolds liv. Hva skjer når fasaden begynner å slå sprekker? Når går kirurgens pragmatiske kynisme over i det destruktive? Og hva er egentlig et menneskeliv verdt?

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Stein til Stein av Jon Fosse, Samlaget, 2013

I 2013 gav Jon Fosse ut diktsamlinga Stein til stein. Fosse karakteriserte samlinga som ei kravlaus lita samling. Boka innheld dikt, men òg ei salme, Nattsalme, som òg har fått plass i den nye salmeboka. Stein til stein hausta glitrande kritikkar.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Med slike venner av Kimberly McCreight, Cappelen Damm forlag, 2023

"Alle har slike venner. Det spiller ingen rolle hvor lang tid det har gått, hvor ille de har oppført seg fra tid til annen, eller hvor sent på kvelden de ringer. Du stiller opp. Uansett. Det var slik vi fem endte opp her i skogen. Vi hadde de beste intensjoner. Spesielt etter det som skjedde med Alice for mange år siden, og vi orker ikke å tanken på å miste flere. Vi vil gjøre absolutt alt for å unngå at det skjer. Mye mer enn vi trodde. Til slutt var det kanskje det som ødela for oss. Det, og at vi er en gjeng med så mye felles historie og hemmeligheter som plutselig og fryktelig ubeleilig kan komme for en dag. Selvfølgelig elsker vi hverandre til tross for alle disse tingene. Vi elsker hverandre uansett. Det er noe veldig vakkert ved denne typen ubetinget vennskap. Det kan imidlertid bli stygt. Eller kanskje det bare er oss. Tross alt har vi allerede vært gjennom så mye sammen. Og vi har så mye å skjule." En vennegjeng samles 10 år etter at de var ferdig på universitetet. Det blir en gjenforening preget av løgner, svik og drap.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

 

Kan inneholde spor av Tommy Roos av Cecilia Klang, Aschehoug forlag, 2024

Tommy Roos jobber på fabrikken i hjembyen Forshammar og har vært gift med ungdomskjæresten Martina i mange år. En gang var han byens store rockestjerne, men nå er de store drømmene lagt på hylla, og musikkambisjonene er erstattet med hus, Volvo og hund. Tommy synes selv at alt går greit, men under en samtale med en parterapeut slipper Martina bomben: hun vil skilles. Samtidig får Tommy nyheten om at fabrikken trues av utflagging til Estland, med hundrevis av arbeidsledige som resultat. Tommys liv er i ferd med å kollapse fullstendig,. Men så møter han operasangeren Gunnel Aurell, en gang en internasjonalt kjent stjerne. Kan Gunnel hjelpe ham med å finne tilbake til sin egen stemme? Dette er en roman om de store hendelsene i det lille livet. En slags powerballade i bokform, en sang om den mannen man ønsket å bli og den mannen man faktisk ble.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Den fordømte jenta av Beatrice Salvioni, Gyldendal forlag, 2024

Monza i Italia, 1936: Tolv år gamle Francesca ligger ved elvebredden med en stor mannskropp over seg. Mannen døde før han rakk å fullbyrde voldtekten. Med hjelp fra den jevnaldrende Maddalena gjemmer hun liket. Maddalena er fryktet av folk i byen, det sies at hun bringer ulykke og død. Francesca derimot kommer fra en fin familie og er vant til å oppføre seg ordentlig. Men Francesca er fascinert av hvor opprørsk, leken og fri Maddalena er, og hvor tøff hun er i møte med autoriteter. I et samfunn med økende fattigdom, kvinneundertrykkelse og fascisme blir vennskapet mellom de to jentene mer og mer intenst - i takt med at lekene de leker blir farligere og farligere. Den fordømte jenta er en vill og varm roman om vennskap og frigjøring. Forfatteren debuterte med denne romanen som blir utgitt i en rekke land.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Søstrene av Jonas Hassen Khemiri, Gyldendal forlag, 2024

Ina, Anastasia og Evelyn. Det er navnene til de tre Mikkolasøstrene. Deres mystiske skjebne har gang på gang krysset Jonnas Hassen Khemiris familiehistorie. Familiene har lik bakgrunn og de samme drømmene. Men mest av alt deler de den rare følelsen av at livene deres styres av en forbannelse, som går tilbake til et annet land i en annen tid.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Jeg er Kirke av Madeline Miller, Cappelen Damm, 2023

Jeg er Kirke er en episk, underholdende og dypt menneskelig roman om solgudens utstøtte datter, som blir sendt i eksil til øya Aiaia som straff for sine heksekunster og der finner sin sanne indre styrke. Madeline Millers roman er både en inspirerende historie om en sterk kvinnelig skikkelse og en underholdende innføring i den greske gudeverdenen.

Lån boka på biblioteket

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen.