Bak din rygg av Ruta Sepetys, Cappelen Damm, 2023

Bucuresti, Romania, 1989. Sytten år gamle Cristian Florescu er glad i poesi og det engelske språket, og drømmer om å bli forfatter. Samtidig vet han at det ikke nytter å ha slike drømmer i Romania. Alle innbyggerne er bundet av strenge regler, og de aller fleste lever i fattigdom. I Nicolae Ceausescus tyranniske diktatur er innbyggerne styrt av isolasjon og frykt. Villhunder angriper barn i gatene, og hemmelige spioner er overalt. En dag blir Cristian oppsøkt av det hemmelige politi og anklages for forræderi. Han skal få slippe fengsel hvis han går med på å spionere på den amerikanske diplomatfamilien hvis sønn han er blitt venn med. Han har to valg: enten angi venner og familie, eller bruke denne muligheten til å finne måter å undergrave den mest ondskapsfulle diktatoren i Øst-Europa på. Cristian risikerer alt for å avdekke sannheten bak regimet, for å gi alle rumenere en stemme, og la verden få se hva som skjer i landet hans. Med ungdommelig iver kaster han seg inn i revolusjonen for å kjempe for forandring. Men friheten har sin pris. Omtalen er utarbeidet av BS. 

Lån boka på biblioteket

 

De kaller meg ulven av Zeshan Shakar, Gyldendal, 2022

«Hvorfor hadde de ikke mer, husker jeg at jeg tenkte etter at hun døde. De var herfra, norske, nordmenn, burde de ikke hatt flere ting? De tinga andre norske foreldre og besteforeldre har. I hvert fall ei hytte, ei sånn uten strøm og vann, et sted der ingen andre ville ha hytte, midt uti skauen. Men nei. Ingenting. Jeg spurte mora mi en gang om hvorfor det var sånn. 'Sånn blei det', svarte hun.» De kaller meg ulven er en beretning om å vokse opp med vissheten om at de gode kortene er skjevt fordelt. Hovedpersonens foreldre har hele livet arbeidet hardere enn helsa har tålt. Likevel står så lite igjen etter dem. Det er ingenting å arve bortsett fra minner og noen familiehistorier, fra fars oppvekst i Pakistan, fra mors finnmarksslekt, fra deres felles liv sammen i Oslo. Nå er hjemmet oppløst, og faren vil forlate Norge for å bli gammel i hjemlandet. Tilbake står hovedpersonen med en umettelig sult etter å eie og ha det alle andre har så mye mer av. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

De tre av Valérie Perrin, Cappelen Damm, 2023

1986: Adrien, Etienne og Nina er bare ti år gamle første gang de møtes, og de blir raskt nære venner. De lover hverandre at de en dag skal forlate småbyen de bor i, flytte sammen til Paris og aldri miste kontakten med hverandre. 2017: Et bilvrak trekkes opp fra dypet av en innsjø, med en død person inni. En lokal journalist begynner å grave i saken. Sakte, men sikkert avdekker hun det usedvanlig sterke båndet mellom de tre vennene. Hvordan er deres fortid knyttet til personen i bilen? Og hvorfor har de ikke lenger noen kontakt? Fra forfatteren av den internasjonale bestselgeren “Å vanne blomster om kvelden”. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Karolines kjærlighet av Kim Leine, Cappelen Damm, 2022

Karolines kjærlighet er første bind i trilogien om Karoline Blicher, en ambisiøs ung dansk politiker som er forsvarsattache i Russland når vi møter henne i 2013. Hun er en stigende stjerne i det høyrepopulistiske partiet hennes far stiftet, ja noen ser sågar på henne som en mulig framtidig statsministerkandidat. Hun har studert russisk med journalisten Jesper og Mads i etterretningstjenesten. Sammen var de på tur til St. Petersburg i 2000. I 2013 innleder Karoline, til tross for at hun er gift, et forhold til en russer ansatt i kulturdepartementet. Det viser seg å åpne en ny verden av kontakter og ressurser som kan være til fordel for Karolines karriere. Dermed er bordet dekket for et politisk spill på høyeste nivå, hvor det menneskelige drama tar uventede vendinger. Omtale fra BS. 

Lån boka på biblioteket

 

Karolines kjærlighet av Kim Leine, Cappelen Damm, 2022

Den sjenerte unge prins Patroklos har blitt sendt i eksil til Kong Pelevs hoff. Til tross for deres ulikheter blir Pelevs perfekte sønn, Akilles, venn med den skamfulle prinsen. I det de vokser seg til å bli unge menn utvikles deres bånd til noe dypere - uavhengig av kritikken fra Akilles mor, sjøgudinnen Thetis. Men da det blir kjent at Helena av Sparta har blitt kidnappet, må Akilles reise ut i krigen mot Troja og fullbyrde sin skjebne. Trukket mellom kjærlighet og bekymring for sin venn, blir Patroklos med ham. Denne rørende versjon av Akilles-historien har blitt en internasjonal bestselger. Omtalen er utarbeidet av BS. 

Lån boka på biblioteket