13301327.bilde.1631529050.n.jpg

Privatlivets fred, Selma Lønning Aarø, Cappelen Damm, 2
Da forfatteren våkner i sengen på sykehuset sitter ektemannen og moren der. Minnene er uklare, men det har noe å gjøre med en roman fra virkeligheten. Dette er en historie om å være forfatter, men også om å bli utsatt for en forfatter. For hva er det egentlig lov å skrive og hvem eier historien? Romanen er en morsom og tidvis skremmende historie som går inn i debatten om liv og litteratur. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Den siste overlevende.jpg

Den siste overlevende, Mattis Øybø, forlaget Oktober, 2021
Kulturfond . - Mange menneskers historier veves sammen i "Den siste overlevende er død", og romanen handler blant annet om hvordan historien fortelles, fortolkes og lever videre i oss. Vi møter den unge studenten Isak Meyer som nettopp har fått stemplet en "J" i passet, og som i 1942 blir tvunget til å flykte til Sverige. Vi blir også kjent med Jonathan, Isaks barnebarn, som skal feire jul sammen med familien. Nå som han selv skal bli far, må han begynne å forholde seg til fortiden, blant annet historien om farfaren. Da ekteparet Louise og Henrik finner noen gamle fotografier og brev i huset de pusser opp, får de et innblikk i en historie om forbudt kjærlighet fra krigen - en historie som skal få stor betydning for dem. I en roman om krigen som blant annet handler om en mystisk, jødisk student, blir småbarnsmoren Tessas store hemmelighet avslørt. Vi får aldri helt tak på hvem hovedpersonen egentlig er, selv om han spiller en stor rolle i personenes liv

Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Samtykket.jpg

Samtykket, Vanessa Springora, forlaget Oktober, 2021

Forfatteren Gabriel Matzneff var omtrent 50 år da han møtte den 13 år gamle Vanessa Springora i et middagsselskap. I tiden etterpå sendte han brev til henne, opptil flere ganger om dagen. Vanessa ble overveldet av oppmerksomheten. Hun var fortsatt et jentebarn, men her var det noen som behandler henne som en voksen, og som kunne fylle tomrommet etter tapet av en far. Da Vanessa ble 14 år, innledet de to et seksuelt forhold. Omverdenen synes ikke å ta notis av aldersforskjell og styrkeforhold. Det var tvert imot en etablert sannhet at Matzneff foretrekker svært unge jenter og gutter. Han priset kjærligheten mellom dem i dagbøkene sine, og det ble til utgivelser som vant ham annerkjennelse og prestisjetunge priser. Men for Vanessa ble forholdet etter hvert svært destruktivt, og skylden for dette la hun på seg selv. Samtykke er Vanessa Spingoras oppgjør med en fortid som har hjemsøkt henne, og en kultur som tillot at dette kunne skje.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Selveiersanger.jpg

Selveiersanger, Marianne Marthinsen, Aschehoug, 2021

Tonje har det helt fint sammen med ektemannen Jørgen. Men en dag sitter hun ved frokostbordet og leser Aftenpostens kulturdel, og noe begynner å skurre. Selv har hun vokst opp med Bjørg, som oppfylte morsrollen med varierende grad av suksess og motivasjon. Jørgen er advokat og har vokst opp i et gult hus på Blindern med en trygg og snill familie. Strengt tatt burde hun føle seg lykkelig og takknemlig i ekteskapet med ham. Men har hun rett til å føle denne tilhørigheten? Og hvorfor vokser følelsen av opprørskhet og sinne?

Omtalen er utarbeidd av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Team Tuva.jpg

Team Tuva, Marit Eikemo, Samlaget, 2021

Dette er historia om Tuva, slik vi får fortald gjennom nokre av dei som er tilsette i livet hennar: psykologen, advokaten, bankkontakten, tannlegen, snikkaren og den personlege trenaren. Gjennom yrka sine får dei alle sjå kvar sin side av Tuva: det spontane kjøpet av eit gammalt forsamlingshus, smertene og medisinbruken, rotet heime og eit arveoppgjer som går i uventa retning. Men desse menneska har òg sine eigne liv og sine eigne opplevingar, og historiene deira blir blanda inn i historia om Tuva.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket


Kjærlighet i Minnesota.jpg

Kjærlighet i Minnesota, Mathias Haven, Strawberry Publishing, 2021

Inneholder 12 noveller . - Med delstaten Minnesota som bakteppe, skildrer Matias Haven mennesker som drømmer om et annet liv. Her treffer vi jenta som spiser middag på et kjøpesenter mens hun spionerer på foreldrene sine og nordmannen som reiser til Fargo for å oppleve universet han har sett på TV. Gjennom de såre enkeltskjebnene til menneskene vi treffer i novellene tegnes ulike versjoner av den amerikanske drømmen. 

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Lån boka på biblioteket