Ann Napolitano: Kjære Edward (2020)

Et fly med 191 passasjerer tar av fra New York, på vei til Los Angeles. Blant passasjerene er det en ung kvinne som tar en graviditetstest på flytoalettet, en Wall Street-millionær som flørter med flyvertinna, en skadet soldat på vei hjem fra Afghanistan, og et stressa foreldrepar med to sønner som krangler om hvem som skal få vindusplassen. Når flyet krasjer i en åker i Colorado er den yngste av guttene, tolv år gamle Edward Adler, den eneste overlevende. I tiden etterpå forsøker han å innfinne seg med sin nye plass i verden, berømt og foreldreløs. Hans eneste trøst er nabojenta Shay, som er med ham når han oppdager en dramatisk hemmelighet: gjemt i onkelens garasje ligger det sekker med brev fra slektningene til de andre passasjerene, alle adressert til Edward.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Kjære Edward_napolitano.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Alex Schulman: Overleverne (2021)

Denne følsomme fortellingen utforsker hvordan minner oppleves ulikt, og hvordan de påvirker oss og relasjonene våre etter hvert som vi vokser opp.

Tre brødre møtes igjen for å spre asken av sin mor ved landstedet de besøkte som barn, tjue år etter at de sist var der. Etter å ha glidd fra hverandre og vokst i forskjellige retninger, får de nå en mulighet til å nærme seg hverandre igjen, og prøve å finne frem til en felles forståelse om hva som skjedde da de bare skulle leke, men alt forandret seg. Alex Schulman er en svensk journalist, blogger og TV-personlighet. I 2017 ga han ut selvbiografien "Glem meg" med sammenlignbare temaer om familierelasjoner, minner og traumer til gode kritikker.

Omtalen er utarbeidet av BS

Overleverne _schulman.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Douglas Stuart: Shuggie Bain (2021)

Hugh «Shuggie» Bain er en elskverdig ung gutt som gjør sitt beste for å leve et normalt liv i Thatcher-æraens Glasgow. Shuggie bor i en kommunal bolig med moren og søsknene sine. Moren Agnes er Shuggies helt og store glede, men hun er på vei ned en farlig sti. Hun drømmer om et hus med en egen dør mens hun blar gjennom kataloger og bestiller hva som helst som kan lyse opp den grå hverdagen, og mye av trygdepengene, det eneste de har å leve av, går med til øl som hun gjemmer i håndvesker og tekopper. Hun bevarer stoltheten ved å ta vare på utseendet sitt, og sminken og de perlehvite falske tennene gir et inntrykk av en glamorøs og elegant dame. Men bak fasaden er alt på vei nedover. Shuggie gjør sitt beste for å passe inn, men alle har bestemt seg for at en gutt som ham bare er trøbbel. Agnes støtter ham så godt hun kan, men hun er i ferd med å ødelegge alle rundt seg, inkludert sin elskede Shuggie.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Shuggie Bain_stuart.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Charlie Mackesy: Gutten, muldvarpen, reven og hesten (2020)

I denne historie møter man fire uvanlige venner: gutten, muldvarpen, reven og hesten og utforsker verden gjennom dem. Boken handler om vennskap og håp, og henvender seg til lesere i alle aldre. Forfatteren er kunstner og har illustrert boken med egne akvareller.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Gutten, muldvarpen, reven og hesten_mackesy.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Marta Breen: Om muser og menn (2019)

I 1929 utkom Virginia Woolfs essay «Et eget rom», der Woolf beskriver hvordan kvinner, gjennom historien, har manglet et fysisk og figurativt rom for å uttrykke seg kreativt. Marta Breen går i dialog med denne ikoniske teksten når hun undersøker historien om kvinners rolle i offentligheten. Hun benytter eksempler fra sitt eget virke som forfatter og debattant. Hvor lenge skal kvinner finne seg i å være «den andre», og hvor eksentriske får kvinner lov til å være uten, å avskrives som gale? Kampen for frigjøring er full av historier om kvinner som sparket inn dørene til menns lukkede rom, ofte med store personlige omkostninger. Denne boken beskriver kampen for et eget rom, men Breen forteller også om eksentriske kulturmenn, groupier, muser, stalkere og det mannlige blikket.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Om muser og menn_breen.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Erlend Loe: Helvete (2019)

Rakel er nyskilt og har flyttet til et rekkehus. Hun har barna annenhver uke, og de ukene hun ikke har barna har hun mye tid. En dag bestemmer hun seg for å gå løs på den lille hageflekken. Men ikke før hun har begynt å grave, så støter hun på en lem. Den viser seg å føre, bokstavelig talt, til helvete. Boken kjennetegnes av Loes særegne, absurde humor. Illustrert med tegninger av Kim Hiorthøy.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Helvete_loe.jpg

Lån boka på biblioteket