Det var 5. trinn fra Mære barneskole og 4. trinn fra Egge som fikk lesestund og boktips fra bibliotekar Kristin denne fredagen. Kristin leste første kapittel i boka "Alle mine venner er vampyrer" av Arne Svingen (2020). Boka handler om Kim, som bor i et krigsherja land. Vennene hans er enten døde eller har flyktet, fotballbanen er en gravplass, og mobildekning finnes ikke. Det beste Kim vet er å løpe alene i skogen der han kan late som at han er alene og at krigen ikke finnes. Men en dag finner han noe på bakken mens han er ute, som han absolutt ikke burde plukke opp. Men så gjør han det likevel…

Klassen fra Egge fikk høre fra "Skalden skurres historier", en bok fra Harry Potter-universet. Kristin leste fortellingen om trollmannen og hoppegryta. Om en trollmann som arver en magisk gryte fra faren sin. Når folk begynner å banke på døra og be om hjelp til alskens ting nekter trollmannen å hjelpe og smeller igjen døra. Men han erfarer for konsekvensene av å nekte å hjelpe. Gryta får plutselig alle de samme sykdommene og problemene som folket i bygda, og driver trollmannen til vanvidd. Endelig går trollmannen ut av huset og hjelper alle dem han først nektet hjelp, og gryta blir igjen stille og ren.

 

NRK Trøndelag laga en reportasje om den populære bokkasseordninga på bibloteket. Ordningen overtok i sin tid etter bokbussen og i år er det rekordmange bøker i sirkulasjon. Sammenlignet med tall fra samme periode i 2020 og 2021 har vi plukket 500 flere bøker i år enn før. 

Sak kommer på nett, i radio og TV.

 

Vil du ha flere boktips? Her er alle bøkene Kristin snakka om:

"Snøkattprinsen" av Dina Nordlund (2021): Dette er en tegneserieroman som handler om snøkattprinsen Syv. Snøkattene har hersket i lang tid i sitt magiske kongerike, men de har ingen krone. Legenden sier at kronen ble stjålet av demoniske rever som også kastet en forbannelse over snøkattene. Syv er den eneste som er modig nok av brødere-prinsene, og drar ut i verden for å bryte forbannelsen og ta tilbake kronen.


"Animorphs" av K. A. Applegate og Michael Grant (2021): Den bestselgende sci-fi serien har nå blitt til tegneserie! Animorphs handler om fem ungdommer som har fått evnen til å gjøre seg om, eller morfe, til dyr. Onde romvesener vil ta over jorda, og det er opp til disse fem ungdommene å redde verden.


"Døden" av Endre Lund Eriksen (2020) er en faktabok om døden, men i tegneserieformat. Mikkel er hovedperson i boken og er også med på å skape humor og gøy mens vi lærer om et veldig seriøst tema.


"Bzzz: verdens minste bankran" av Aleksander R. Kirkwood Brown (2018): Guttemyggen kjeder seg mens jentemyggen er ute og suger blod. Men neste gang er det gutta sin tur. De bestemmer seg nemlig for å rane blodbanken! Meeen det var visst lettere sagt enn gjort… Morsom og spennende bok med både tekst og illustrasjoner i svart og blodrødt.


"Beistet og Bettina" av Jack Meggit-Philips (2021): Ebenezer Tweezer er 551 år. Men du hadde aldri gjetta det! Ebenezer holder seg nemlig ung ved hjelp av en trylledrikk han får av monsteret på loftet. Men monsteret gir ingenting gratis, og blir bare mer og mer grådig. Denne gangen krever monsteret å bli matet med et menneskebarn i bytte mot trolldrikken. Når Ebenezer møter hjemløse Bettina tenker han «yes, enkelt bytte!». Men er hun egentlig det? Morsom og fantasifull bok som kan anbefales til alle som liker Roald Dahl og David Walliams.


"På samme lag" av Harald Roseløw Eeg, Ada og Andrine Hegerberg (2021): Boka er basert på Ada og Andrine Hegerbergs oppvekst. Familien flytter til Sunndal. Andrine er en skikkelig fotballstjerne og får være med på guttelaget i bygda. Men Ada er lei av at alt bare handler om fotball, og har veldig lyst på en hund.


"Sherlock Hund: Elementært kjære kattson" av Isaac Palmiola (2019): Dette er tredje boken om Sherlock hund. Serien handler om it-nerden Artur, stesøsteren Agata som er helt besatt av krim og alt som er skummelt, og Sherlock hund, en av verdens beste detektiver. Hvorfor? Han kan lese tankene til alle som klør han på magen. Og han kan snakke med eierne sine Artur og Agata. I denne boken blir trioen satt igjen på ei hytte på fjellet mens foreldrene drar til syden for å kose seg. Men det blir ikke fire rolige dager på fjellet. Noen har ranet pengetransporten og gjemt gevinsten et sted i fjellheimen. Kan Artur, Agata og Sherlock finne pengene og tyven?