I lysets makt – Leigh Bardugo (2020)

Alina Starkov er ingen spesiell, bare en av mange fattige, foreldreløse ungdommer i landet Ravka - et rike som en gang var mektig og velstående, men som nå lider av fattigdom og krig. På en reise angripes Alina og hennes bestevenn Mal, og når hun trues og livet står på spill vekkes en urgammel kraft til live hos Alina, sterk nok til å redde Mal, og kanskje til og med hele det krigsherjede landet. Alina bringes umiddelbart til landets magiske elite, Grisjaen, og en helt ny verden åpenbarer seg for henne. En verden av magi og glitrende overflod. Men Aline vet ikke om hun kan stole på noen - heller ikke Grisjaens mektige leder, Mørkneren, som kanskje er den eneste som kan hjelpe Alina å kontrollere hennes kraft og skjebne.

Første bok i Grishaverse-serien.

I lysets makt_bardugo.jpg

Jernulven – Siri Pettersen (2020)

Juva hater blodlesere. De skal kunne se og lese fremtiden, men det er bare juks. Juva vet det fordi hun selv er av deres ætt, men etter en traumatisk opplevelse i barndommen da faren hennes døde vil hun ikke ha noe med dem å gjøre. Men så skjer det noe grusomt og dramatisk, og Juva har ikke lenger noe valg. En spennende og kompleks fantasyroman fra samme univers som Ravneringene-trilogien, første bok i en ny trilogi. Det handler om blod, begjær, avhengighet og angst. Fantasy for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Jernulven_pettersen.jpg

Glasstronen – Sarah J Maas (2018)

Game of Thrones møter Dødslekene i denne spennende fantasyserien om en ung snikmorder. Etter å ha overlevd et år med hardt straffearbeid i Endoviers saltgruver, blir den 18 år gamle snikmorderen Celaena Sardothien dratt med inn i et rom for å møte kronprinsen. Prins Dorian tilbyr henne friheten under en betingelse: hun må være hans forkjemper i en konkurranse for å finne den nye kongelige snikmorder. Hennes motstandere er mannlige tjuver, snikmordere og krigere fra riket rundt, hver av dem sponset av et medlem fra Kongens råd. Hvis hun slår motstanderne sine i en rekke elimineringsrunder, må hun tjene kongeriket i tre år før hun er helt fri. Celaena opplever treningen med troppsfører Westfall som utfordrende og forfriskende, men kjeder seg i hjel av livet i hoffet. Men det blir likevel hakket mer interessant da prinsen begynner å vise interesse for henne ... men det er den bryske kaptein Westfall som ser ut til å forstå henne best. Så finner de en av konkurrentene død...raskt etterfulgt av enda en. Klarer Celaena å finne ut hvem som er drapsmannen før hun selv blir et offer? Og under sin egen etterforskning, føres den unge snikmorderen inn på sporet av en større skjebne enn hun noensinne kunne sett for seg.

For moden ungdom.

Glasstronen_maas.jpg

Hazel Wood – Melissa Albert (2018) 

Sytten år gamle Alice og moren har tilbragt det meste av Alices liv på flukt, alltid et hestehode foran uflaksen som følger dem hakk i hel. Men når Alices bestemor, den folkeskye forfatteren av en dyster eventyrbok, dør alene på eiendommen Hazel Wood, finner Alice ut hvor mye uflaks hun faktisk har. Moren har blitt bortført ev en skikkelse som hevder å komme fra den grusomme overnaturlige verdenen fra bestemorens eventyr. Den eneste ledetråden til Alice er meldingen som moren etterlot seg; «Hold deg unna Hazel Wood». For å finne moren må Alice våge seg inn i Hazel Wood og inn i verdenen fra bestemorens fortellinger. Fantasy for ungdomstrinnet

Hazel Wood_albert.jpg

Forvandlet – Sissel Chipman (2018)

Julies verden er snudd på hodet. Alvene har forvandlet henne, og det de forventer at hun skal gjøre nå, kan hun aldri i livet gå med på. Henrik kjenner ikke Julies hemmelighet, men han aner at noe er galt. På sin måte prøver han å hjelpe, men Julie vil ikke slippe ham for nær. Og når hun absolutt må utfordre de to typene, går alt så forferdelig galt. Snart befinner de seg i en brutal verden hvor mennesker blir solgt på slavemarkedet. Og klarer noen å rømme, overlever de ikke. Julie rakk ikke engang å tenke før hesten spant rundt og rytteren hadde hoppet av salen og dratt henne med seg. Han sprang frem med sverdet, mens Julie prøvde å finne balansen. Det var to drager, ikke spesielt store, men de var over dem på et øyeblikk. Calum, for det var ham, holdt sverdet over hodet klart til hogg, og den største av dragene fløy raskt ut av rekkevidde og kastet blikket på Julie i stedet. – Panter! brølte han over skulderen. Med et rykk vred hun kroppen og forvandlet seg, men alt mens musklene hardnet og fingrene ble til klør, kjente hun skyggen av dragen komme over seg.

Forvandlet_chipman.jpg

Caraval – Stephanie Garber (2017)

Scarlett har aldri forlatt den lille øya hvor hun har vokst opp med lillesøsteren sin og den strenge faren deres. Når Scarlett blir lovet bort tror hun alt håp er ute for å få delta på det legendariske årlige spillet Caraval, hvor publikum er en del av forestillingen. Plutselig får hun invitasjonen hun har ventet på hele livet. Søsteren og en mystisk seiler hjelper henne å rømme til Caraval. Men når søsteren blir kidnappet av spillmesteren må Scarlett finne sin egen vei gjennom spillet. Til tross for at hun har blitt fortalt at alt som skjer under Caraval er en forestilling blir hun fort dratt inn i et spill om kjærlighet, sorg og magi.

Caraval_garber.jpg

Det skjulte orakelet – Rick Riordan (2016)

Hvordan straffer man en udødelig? Ved å gjøre han menneskelig. Zevs er rasende på sønnen Apollon, og jager ham vekk fra gudefjellet "Olympos". Ensom og forvirret havner Apollon i NewYork som en helt vanlig tenåringsgutt. Her må den fire tusen år gamle guden lære seg å overleve i vår moderne verden, helt uten guddommelige krefter, mens han kjemper for farens tilgivelse. Men Apollon har mange fiender - guder, monstre og dødelige - som gjerne skulle sett ham tilintetgjort for godt. Han trenger hjelp, og han har bare ett sted å gå: til Halvblodsleiren, der flere moderne halvguder har sitt tilholdssted. I denne nye serien møter vi igjen gamle kjente fra Riordans univers - og finner endelig ut hvordan det gikk med Percy Jackson og vennene hans.

Det skjulte oraklet_riordan.jpg

Den mekaniske engelen – Cassandra Clare (2016)

Seksten år gamle Tessa Gray ankommer viktoriatidens London i håp om å finne broren. I stedet dras hun inn i Underverdenen, der bare Skyggejegerne kan beskytte henne mot vampyrer og demoner. Og hvem er egentlig Magisteren, som ikke skyr noen virkemidler for å få tak i Tessa?

Skyggejegerne - Begynnelsen er en forløper til den bestselgende Skyggejegerne-serien

Den mekaniske engelen.jpg

Silber: drømmenes første bok – Kerstin Gier (2015)

Drømmene til Olivia Silber har vært ganske skremmende i det siste. Det er særlig én av dem som plager henne. Drømmene handler om mystiske dører med firfislehåndtak, snakkende steinfigurer og en bestemor som går helt bananas med øks. Den mest skumle drømmen foregår midt på natten på en kirkegård, og Liv, som hun kalles, observerer fire gutter som utfører noen uhyggelige, mystiske ritualer. Og hun kjenner disse guttene. Liv har akkurat begynt på samme skole som dem, og faktisk liker hun dem ganske godt. Men det som virkelig er skummelt, er at disse guttene vet ting om henne. Ting som hun aldri har snakket med noen om, kun drømt om i mørke netter. Dette er en fortelling med fantasi, magi, mystiske ritualer, uhyggelige drømmer, romantikk og spenning. Fortelling for ungdomstrinnet.

Silber drømmenes første bok_gier.jpg

Det gylne kompasset – Philip Pullmann (2002)

Alt snus på hodet den dagen Lyra sniker seg inn i Oxford-kollegiets røykeværelse. Fra sitt skjulested bak lenestolen ser hun rektor helle gift i vinen han skal servere lord Asriel, Lyras onkel. Lyra tror nesten ikke sine egne øyne. Hvorfor vil rektor drepe onkelen hennes? Har det noe å gjøre med hans hemmelighetsfulle arktiske ekspedisjoner? Det er rektor som gir Lyra det gylne kompasset, men hvorfor får hun ikke vise det til den vakre og sjarmerende Mrs. Coulter? Og hvem er de grusomme gomlerne som stjeler barn i Oxfords gater? For å få svar på disse spørsmålene må Lyra følge i onkelens fotspor, på en ekspedisjon mot Svalbard, til panserbjørnenes rike. "Det gylne kompasset" er første bind av Philip Pullmans spennende og prisbelønte trilogi "Den mørke materien" om Lyra Sølvtunges desperate kamp mot kreftene som er i ferd med å sønderrive hele universet.

Den mørke materien_pullmann.jpg

Maretorn – Tone Almhjell (2016)

Underlige ting begynner å skje på Sommerhjell. Marerittene som plaget Niklas etter at moren døde er tilbake, verre enn noen gang. Bekken hvisker hemmeligheter, og et grønnøyd beist tar livet av dyrene i skogen. Når beistet viser seg å være et troll fra Niklas' egen fantasi, skjønner han at han er den eneste som kan bekjempe det. Med god hjelp fra den nye følgesvennen sin, gaupen Tyst, finner han kilden til problemet: Magi lekker ut av en portal til en annen verden. Men på den andre siden er den frodige dalen Sønder også i fare. Dyrene som bor der lever i frykt for den onde Spurvekongen, og en mystisk plante er i ferd med å snøre stenglene sine rundt alt og alle. Niklas må nå forsøke å redde både Sønder og Sommerhjell. Men først må han finne sannheten bak morens siste ord: «Jeg er en Maretorn.»

Maretorn_almhjell.jpg 

En glo i asken – Sabaa Tahir (2016)

Laia er slave, Elias er soldat. Ingen av dem er fri. De som ikke sverger sitt liv til Keiseren, risikerer at deres nærmeste blir henrettet og alt de holder kjært blir ødelagt. Laia bor sammen med besteforeldrene og storebroren, og utfordrer ikke Riket. De har sett hva som skjer med dem som gjør det. En dag blir Laias bror arrestert og beskyldt for forræderi. Da tvinges Laia til å ta en avgjørelse. Hun velger å risikere livet ved å spionere for dem fra innsiden av Rikets største militærakademi. Der møter hun Elias, skolens beste soldat, men som egentlig er den mest uvillige. Hans største ønske er å bli fri fra tyranniet. Laia og Elias innser at deres skjebner er knyttet sammen, og at valgene de tar vil endre skjebnen til selve Riket. Historien tar opp store moralske spørsmål som hva er rett og galt, og hvor langt er man villig til å strekke seg når det går utover egen sikkerhet.

En glo i asken_tahir.jpg

Ondskapens sønn – Sally Green (2015)

Uønsket. Jaget. Utstøtt.
I dagens England, hvor hekser lever side om side med mennesker, er sekstenårige Nathans far den mektigste og ondeste heksen som finnes – og moren er død. Nathan sitter fanget i et bur, rundjult og lenket, men han må rømme før syttenårsdagen. Da er det meningen at han skal motta tre gaver fra sin far og bli heks på ordentlig. Ellers vil han dø. Men hvordan skal Nathan finne faren sin når hver bevegelse han gjør blir overvåket, og når det ikke finnes noen han kan stole på – selv ikke familien, selv ikke jenta han elsker?

Ondskapens sønn_green.jpg

Blodets galskap – Elisabeth Øvreberg (2015)

Kamptrellen Eskil vinner uventet sin frihet på én betingelse. Han må dra til den avsidesliggende øya Gaptul slik at han ikke får anledning til å hevne seg på storjarlen som har holdt ham fanget og som har tjent store penger på Eskils ferdigheter med sverdet. Etter en dramatisk overfart fra fastlandet bestemmer Eskil seg for å ta snarveien over fjellet for å komme raskere til sitt endelige bestemmelsessted. Her møter han Nattjegerne fra et isolert samfunn hvor innbyggerne har utviklet seg helt annerledes enn vanlige mennesker. Fra å være kanskje Nordens mest fryktede kamptrell innser han at hans enorme krefter kommer til kort. Fantasy for ungdomstrinnet.

Blodets galskap_øvreberg.jpg

Katsa – Kristin Cashore (2014)

Katsa er 16 år og lever i en verden med sju kongedømmer, der noen barn fødes med såkalte nådegaver. Foreldrene til barn med nådegaver må overlate barnet til landets konge hvis han vil benytte seg av deres nådegave. Katsas byrde av en nådegave er å drepe, en nådegave hun selv avskyr. Katsa er den mest effektive torpedoen og leiemorderen ved hoffet, og blir sendt på oppdrag for å true, lemleste eller drepe kongens fiender. Alt endres da hun møter den unge prins Po, som har en nådegave som gjør ham dyktig i kamp. De forelsker seg og drar ut for å styrte kong Leck av Monsea. De oppdager uante sannheter om seg selv og hverandre. I tillegg får Katsa kjennskap til en fryktelig hemmelighet som ligger godt gjemt, en hemmelighet som kan ødelegge alle de sju kongerikene bare ved bruk av ord.

Katsa_cashore.jpg

Måneglasset – S. E. Grove (2014)

Jordas kontinenter har havnet i ulike tidsperspektiver, de er blitt slynget ut i ulike tidsaldre. Onkelen til Sophia, kartmakeren Shadrack Elli, er blitt kidnappet og Sophia må legge ut på en farlig ferd for å finne ham. Kidnapperne tror kartmakeren kan føre dem til et legendarisk kart som skal ha makt til å endre fortid, nåtid og fremtid.

Måneglasset_grove.jpg

Sverdet alene: den første loven – Joe Abercrombie (2013)

Logen Nifinger er en beryktet barbar i ferd med å bli en død barbar. Og han vil ikke etterlate seg stort annet enn dårlige sanger og døde venner. Jezal dan Luthar er en forfengelig, æresyk adelsmann og kaptein i regimentet Kongens egne. Han søker kun heder i fekteringen, men krig er på trappene, og da er det andre, mer blodige regler som gjelder. Inkvisitor Glokta er en forkrøplet, smerteridd torturist, som ikke ønsker annet enn å se Jezal i en kiste. Men Glokta hater alle, og han kan følge blodstien etter torturofrene sine hele veien inn i myndighetenes korrupte indre, om han bare kan holde seg i live lenge nok... Sverdet alene, del 1 av første bok i Joe Abercrombies trilogi Den første loven, er en hardkokt, upretensiøs og episk fantasyroman, som rangerer høyt innenfor sjangeren sin. Boken er breddfull av tortur, hevn og råtten oppførsel, og den gjennomsyres av svart humor, kynisme og et uforglemmelig persongalleri. Dette er historien om råskap versus sivilisasjon.

Sverdet alene den første loven._abercrombie.jpg

Bian Shen – Torbjørn Øverland Amundsen (2013)

Arthur fyller 14 år i morgen, men han vet han vil dø i løpet av natten. Han vet også at han vil våkne opp i en ny kropp, i en ny familie, hjelpeløs med et spebarns kroppskontroll, men med alle minner og følelser intakt. Arthur er et av Barna som har fått evig liv. Noe som både er et mirakel og en forbannelse. Ute av stand til å dø og ute av stand til vokse opp har han levd gjennom verdenshistorien som et barn. Men selv det er ikke nok til å forberede ham på hva som er i ferd med å skje ... Første bok i en thrillerpreget trilogi som spenner vidt.

Bian Shen_amundsen.jpg

Arven – Alyson Noël (2013)

Merkelig ting skjer med Daire Santos. Kråker angriper henne, glødende mennesker forfølger henne, tiden stopper uten forvarsel og en helt spesiell gutt med himmelblå øyne dukker opp i alle hennes drømmer. Daires mamma er bekymret for henne, og sender datteren til å bo sammen med bestemoren. Bestemoren tar Daires drømmer på alvor, og forstår hva som egentlig skjer med henne.Hun har fått et kall til å være en av De utvalgte - en som kan reise mellom to verdener og bevege seg mellom det levende og det døde.

Arven_noel.jpg

Odinsbarn – Siri Pettersen (2013)

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene...
Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

Odinsbarn_pettersen.jpg

Drømmegjengeren – Samantha Shannon (2013)

Året er 2059. Samfunnet Scion kontrollerer alt. 19 år gamle Paige Mahoney jobber i den kriminelle underverdenen i London, der hun er en del av en hemmelig celle. Jobben hennes er uvanlig, hun søker etter informasjon ved å bryte seg inn i andres sinn. Paige er en Drømmegjenger, en sjelden type klarsynt. Scion forbyr enhver klarsynt virksomhet. Da Paige blir arrestert, møter hun en avmakt som er mye verre enn Scion. Sammen med andre klarsynte blir hun satt i Rehaittenes varetekt i den hemmelige og avstengte byen Oxford. De nye herskerne hennes er sterke og mektige skapninger fra en annen verden, en verden uten menneskelige følelser. Og de trenger de klarsynte, som soldater i hæren deres. Paige er en særegen heltinne, en ung kvinne som må lære å bruke kreftene sine med omhu i en verden hvor alt har blitt tatt fra henne.

Drømmegjengeren_shannon.jpg

Byttet – Amanda Hocking (2012)

Da Wendy Everly var 6 år gammel, var moren overbevist om at hun var et monster og forsøkte å drepe henne. Elleve år etterpå oppdager Wendy at moren kanskje hadde rett. Ved hjelp av vennen Finn Holmes beveger Wendy seg inn i en verden hun ikke ante eksisterte, en verden som er både vakker og skremmende, og Wendy er slett ikke sikker på om hun har lyst til å være del av den. Dette er første bok i en serie av tre bøker om Wendy Everly, ei jente som har en skjult fortid og en høyst usikker fremtid.

Byttet_hocking.jpg

Mørk Engel – Laini Taylor (2012)

Møt Karou. Hun fyller skissebøker med monstre som muligens er virkelige, muligens ikke. Hun har en tendens til å forsvinne på mystiske “ærend”; hun snakker mange språk – og ikke alle er menneskespråk. Dessuten har hun naturlig blått hår. Hvem er hun? Det er et spørsmål som opptar henne henne, og hun har satt seg fore å finne det ut. Da en av de fremmede – vakre, forfulgte Akiva – setter øynene i henne i en bakgate i Marrakesh, befinner hun seg snart i en krig mellom engler og demoner, hemmeligheter kommer for dagen og en kjærlighetshistorie med røtter i en brutal fortid oppstår. Men kommer Karou til å angre på at hun søkte sannheten om seg selv?

Mørk engel_taylor.jpg

Jeg er nummer fire – Pittacus Lore (2011)

Ni av oss kom hit. Vi ser ut som dere. Vi snakker som dere. Vi lever blant dere. Men vi er ikke dere. Vi kan gjøre ting dere drømmer om å kunne. Vi har krefter dere drømmer om å ha. Vi er sterkere og raskere enn noe dere noensinne har sett. Vi er de superheltene dere beundrer i filmer og tegneserier - men vi er virkelige. Planen vår var å vokse, trene oss opp, bli sterke, bli ett og kjempe mot dem. Men de fant oss og begynte å jakte på oss først. Nå er vi alle på flukt. Lever livet i skyggene, på steder hvor ingen ville finne på å se, glir ubemerket inn blant befolkningen. Vi har levd blant dere uten at dere har visst det. Men de vet det. De tok Nummer En i Malaysia. Nummer To i England. Og Nummer Tre i Kenya. De drepte alle sammen. Jeg er Nummer Fire. Jeg er den neste.

Jeg er nummer fire_lore.jpg

Et nytt mørke – Joseph Delaney (2018)

En hær av grusomme skapninger har samlet seg i nord. De skal invadere landene, gjøre menneskene til slaver, og spre frykt over hele verden. Den 17 år gamle Tom Ward er skrømtvokter og den eneste som kan beskytte sitt område fra ondskapen. Lærlingtiden hans ble kort da mesteren døde i et brutalt slag. Men det spørs om folket klarer å stole på Tom og evnene hans. Samtidig dukker 15 år gamle Jenny opp, syvende datter av syvende datter, som vil bli Toms første lærling. Den første kvinnelige skrømtvokter. Tom og Jenny må slå seg sammen med en snikmorder for å møte fienden fra nord. Serien Stjerneklingekrøniken er en fortsettelse av Legenden om den siste lærling hvor handlingen har røtter i Lancashires folkesagn, mytologi og geografi. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Et nytt mørke_delaney.jpg