forsidebilde

Kjære Evan Hansen – Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek & Justin Paul (2019), 382s. 
 
KJÆRE EVAN HANSEN, Dette kommer til å bli en fantastisk dag, og nå skal jeg forklare hvorfor... 
På ordre fra terapeuten sin skriver Evan Hansen brev til seg selv. Men når et av disse brevene blir funnet i lomma på avdøde Connor Murphy, blir det tolket som et selvmords brev adressert til Evan. Dette gir Evan en etterlengtet mulighet til å passe inn på skolen. Han må bare late som om han var den hemmelige bestevennen til Connor. En liten løgn blir til kompliserte sannheter i denne hjertevarme historien om sorg, anger og kampen for å passe inn i en tid der livet kan være veldig ensomt. Omtalen er utarbeidet av forlaget

 

forsidebilde

En sånn rød amerikansk scooter – Henrik Øxnevad (2020), 205s. 
 
Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre. Henrik Øxnevads debutroman handler om å være ung i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Det sara skjuler – Kathrine Nedrejord (2019), 158 s. 

Etter en fest merker Lajla at noe er galt med Sara. Hun er redd, redd for mørket, redd for sin egen skygge, og helt tom i blikket. Lajla har lovet å ikke blande seg, men hun klarer ikke å overholde løftet. Hun vil ikke la ham som gjorde dette mot Sara få slippe unna. Alle relasjonene i det lille nærmiljøet i Karasjok blir satt på prøve, og frykten, fortvilelsen og sinnet som følger med overgrep blir dratt frem i lyset. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Oppdrag abort – Jenni Hendriks og Ted Caplan (2020), 282 s. 
 
For syttenårige Veronica Clarke, klassens ener, er veien til college opplagt. Men med to rosa streker på en plastpinne står framtiden i fare for å endres drastisk. Veronica blir nødt til å gjøre noe hun gjerne skulle vært foruten - hun må ta abort. Dette blir på ingen måte enkelt. Med nærmeste klinikk i neste delstat, foreldre av det konservative slaget, en håpløs kjæreste, og uten tilgang på bil, er gode råd dyre. Redningen finnes i skolens desidert største urokråke- Bailey Butler. Sammen legger de ut på en reise i kappløp med tiden. Underveis gjenoppdager Veronica vennen hun trodde hun hadde mistet. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

forsidebilde

Cilkas Reise – Heather Morris (2020), 430 s. 
 
16 år gammel blir Cilka Klein sendt til Auschwitz. Det skal bli skjønnheten som redder livet hennes, men det blir også hennes skjebne. Leirkommandanten tar henne til side og bruker henne til å dekke sine private behov. I 1945 blir leiren frigjort av russerne, men hun bli dømt for å ha samarbeidet med tyskerne og sendt til Sibir. 18 år gammel befinner hun seg nå i den brutale Gulag leieren. Her klarer hun å hente en styrke i seg selv, som gjør henne sterk nok til å hjelpe både seg selv og andre. «Cilkas reise» er fortsettelsen på historien fra «Tatovøren i Auschwitz». Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Alle andre – Sally Rooney (2019), 269 s. 
 
Connell og Marianne vokser opp i den samme lille byen i Irland, men likheten stopper også der. De tilhører to ulike verdener, og den sterke tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den rike, venneløse jenta må for all del holdes skjult. Når de møtes igjen på Trinity College i Dublin, er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem er fortsatt like sterk og like komplisert. «Alle andre» er en kjærlighetshistorie om hvordan en person kan endre livet til et annet menneske, om forholdet mellom sex og makt og om hvilke konsekvenser stolthet og usikkerhet kan få for valgene vi tar. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Tante Ulrikkes vei – Zeshan Shakar (2017), 428 s. 
 
To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Dette er Zeshan Shakars debutbok. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Den underjordiske jernbanen – Colson Whitehead (2017), 344 s. 
 
Seksten år gamle Cora er slave på en stor bomullsplantasje i Georgia i USA. Hverdagen hennes er preget av hardt arbeid, fornedrelser og angst for fysiske avstraffelser. Hun lever også med myten om moren Mabel, som klarte å flykte fra plantasjen. Så bestemmer Cora og vennen Caesar seg for å prøve det samme. De legger ut på en livsfarlig reise, mens den brutale slavefangeren Ridgeway puster dem i nakken. Cora og Caesar følger den myteomspunne underjordiske jernbanen nordover. Fra stat til stat, mot nye verdener og nytt håp. Men drømmen om frihet møter mange hindringer på veien. Colson Whitehead har mottatt en rekke priser for denne romanen, blant annet Pulitzer-prisen 2017. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Litt av en tid – Kiley Reid (2021), 345 s
 
Emira blir anholdt på et supermarked for å ha «kidnappet» det hvite barnet hun er barnevakt for, og det setter i gang en eksplosiv kjedereaksjon av hendelser. Sjefen hennes, Alix, er en feministisk blogger med et personlig «brand» og utelukkende gode hensikter, og hun bestemmer seg for å gjøre ting godt igjen. Men Emira er formålsløs, blakk og skeptisk til Alix' ønske om å hjelpe. Når hun møter på noen fra Alix' fortid, fører det de to kvinnene ut i en virvelvind av hendelser som snur opp ned på alt de tror de vet - om seg selv, om hverandre og om privilegienes rotete dynamikk. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Dette blir mellom oss – Alexander Kielland Krag (2020), 211 s. 

Første dag på ny skole legger Felix merke til Nicolai. Han er den vakreste gutten Felix har sett. Det virker som Nicolai har lagt merke til Felix også, men i motsetning til Felix er Nicolai ikke sikker på sin legning. En historie om avstandsforelskelse, om å stalke han kjekke på insta og om å komme ut av skapet i vår tid. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Farvel til Eddy Bellegueule – Edouard Louis (2015), 172 s. 
 
Eddy Bellegueule vokser opp i en liten by nord i Frankrike. Faren jobber på den lokale fabrikken før han blir arbeidsløs, moren er hjemmeværende og familien på syv deler et hus med tre rom. Eddy viser sin homofile legning lenge før han selv aner hva det er, i omgivelser hvor han møter minimal forståelse. Den unge gutten gjør opprør mot det sosiale miljøet han vokser opp i, som er sterkt preget av rasisme, alkoholisme og vold. En dag innser Eddy at han alltid vil være annerledes, han bestemmer seg for å dra vekk - og oppdager at det finnes en helt annen verden der ute. Dette er en historie om klassereise, om å tørre å bryte ut av omgivelser som blir for trange og endre sitt liv. Romanen er basert på forfatterens egne opplevelser.

 

Sola er også en stjerne

Sola er også en stjerne – Nicola Yoon (2018), 355 s. 
 
Natasha er ei jente som tror på vitenskap og fakta. Ikke skjebnen, eller drømmer som aldri vil gå i oppfyllelse. Hun er definitivt ikke den type jente som treffer en søt gutt på en overfylt gate i New York og blir forelsket i han. Ikke når familien hennes er tolv timer fra å bli sendt tilbake til Jamaica. Å bli forelsket er ikke en del av hennes historie. Daniel har alltid vært den gode sønnen, den dyktige studenten som lever opp til sine foreldres høye forventinger. Han har aldri vært poeten eller drømmeren. Men når han ser henne, glemmer han alt det der. Noe ved Natasha får ham til å tro at skjebnen har noe mer ekstraordinært i sikte for dem begge. Universet og alt som skjer i livet har ført dem til dette ene øyeblikket. En million fremtider ligger foran dem. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Tusen etasjer høy – Katharine McGee (2017), 414 s. 
 
Velkommen til Manhattan i 2118. Et tusen etasjers tårn strekker seg inn i himmelen. En fremtidsvisjon, der alt er mulig hvis man bare ønsker det hardt nok. Supertårnets elite i New York har løyet og forrådt hverandre for å finne sin plass på toppen av verden. Alle vil ha noe, og alle har noe å tape. Mens de privilegerte beboerne i de øverste etasjene forsøker å navigere seg gjennom luksuslivets fallgruver, har de som bor i underetasjene alt utenfor rekkevidde. Avery Fuller bor i den øverste etasjen. Hun er genetisk designet for å være perfekt, men hun hjemsøkes av den ene tingen hun aldri kan få. Når en ung kvinne faller ned fra tårnet, er det begynnelsen på en skandale som berører alle beboerne.

 

forsidebilde

Glasstronen – Sarah J Maas (2018), 510 s. 
 
18 år gamle Celaena Sardothien har overlevd et år med hardt straffearbeid i Endoviers saltgruver. Hun blir dratt med inn i et rom for å møte kronprinsen. Prins Dorian tilbyr henne friheten under en betingelse, hun må være hans forkjemper i en konkurranse for å finne den nye kongelige snikmorder. Motstanderne hennes er mannlige tjuver, snikmordere og krigere fra riket rundt, hver av dem sponset av et medlem fra Kongens råd. Hvis hun slår motstanderne sine i de mange elimineringsrundene, må hun tjene kongeriket i tre år før hun er helt fri. Så finner de en av konkurrentene død, raskt etterfulgt av enda en. Celaena må finne ut hvem som er drapsmannen før hun selv blir et offer. Under sin egen etterforskning, føres den unge snikmorderen inn på sporet av en større skjebne enn hun noensinne kunne sett for seg.

 

forsidebilde

Det er ikke så farlig med meg – Jenny Jägerfeld (2012), 233 s. 
 
Maja ville aldri skade seg selv, ikke med vilje som folk later til å tro. Man må da kunne sage av seg tuppen av tommelen uten at alle blir bekymret. Det vil si alle utenom Majas mamma. Tvert imot er det Maja som bekymrer seg for henne. På en fest hun tilfeldigvis havner på, møter Maja den 20-årige Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa bukser. Han får henne til å glemme alt om fraværende mødre og avsagde tomler. Sener leser Maja en e-post som ikke er til henne, en e-post som gjør mer vondt enn alle stikksager i verden. Dette er både en fortelling med humor og alvor og kjærlighet.

 

Bokomslag

Voksne mennesker – Marie Aubert (2019), 140 s.  
 
Ida er enslig, barnløs og i sin beste alder. Hun er på vei til hytta, hennes ferieparadis, for å feire morens 65-årsdag. Dit kommer også søsteren Marthe med samboeren. Marthe har «alltid» hatt kjærester, mens Ida venter fortsatt på den rette. Hun har undersøkt muligheten for å få fryst ned egg til senere bruk, hvis hun skulle finne den rette. Det som skulle være fine feriedager, blir ødelagt av Marthes strålende nyheter - hun og samboeren venter barn. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Bokomslag

Arminuta – Donatella Di Pietrantonio (2019), 188 s. 
 
En 13 år gammel jente blir brått og uten forvarsel ført tilbake til sin biologiske familie etter å ha tilbrakt hele barndommen med fjerne slektninger. Familien hun trodde var hennes var velstående, foreldrene omsorgsfulle, tilværelsen trygg og beskyttet. Livet i det nye familien er alt annet enn dette. Det er møkkete, kaotisk, mangel på mat, og barn overalt. Hun må utføre husarbeid hun ikke har noe erfaring med og møtes med en fiendtlig innstilling fra flere av de nye søsknene. Den nesten voksne storebroren er på sin side interessert på en lite broderlig måte, og interessen er gjensidig. Men det er lillesøsteren Adriana som blir det faste holdepunktet, og det sterke vennskapet med henne skal etter hvert definere det nye livet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

Bokomslag

Slutten – Mats Strandberg (2019), 527 s. 
 
Lucinda og Simon er 17 år, ensomme og vet at de lever på lånt tid. Det er sommer og verden virker tilsynelatende som før, men de vet at noe kommer til å skje. Om fire uker er vi alle borte, og de vet nøyaktig på hvilket klokkeslett de skal dø. Den siste tiden de har igjen må de velge hvordan tiden skal brukes, hva de vil gjøre og hvem de ønsker å være sammen med. Tragedien til Lucinda og Simon binder dem sammen, og jakten på svar vokser til en felles besettelse. Håpet er å rekke det før himmelen blir hvit og alt er slutt. Dette er en preapokalyptisk dystopi, men også en kjærlighetsfortelling, samt en fortelling til å filosofere over hvem vi er, over menneskets plass i verden og hva vi gjør med kloden vår. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

Bokomslag

Noe tapt og noe vunnet – Tara Westover (2019), 371 s. 
 
Det er lite som tilsier at Tara Westover vil ende opp som Harvard-student. Hun vokser opp i fjellene i Idaho, på kant med sivilisasjonen, med foreldre som lever i konstant apokalypseberedskap. Familien har et kriselager fullt av hermetikk, og de skyr myndigheter, sykehus og skoler. Om natten sover familien med fluktveske i senga. Likevel tar Tara grep for å utdanne seg selv, og da hun er 17, setter hun fot i et klasserom for første gang. Vitebegjæret tiltar i styrke da hun lærer om historiske hendelser, som ingen før har nevnt for henne: Holocaust, den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen og mer. Taras kunnskapstørst bringer henne videre til Cambridge og Harvarduniversitetet. Men blant de ærverdige murbygningene og ambisiøse medstudentene, blir hun nødt til å spørre seg: hvor langt har hun fjernet seg fra røttene sine? For langt? Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Bokomslag

Kinderwhore – Maria Kjos Fonn (2018), 228 s. 
 
Selv om moren til Charlotte er hjemme, kjennes det litt som hun ikke er der likevel. Moren tilbringer mesteparten tiden sovende i en dyp, medisinert rus. Når hun ikke sover, tar hun med seg nye kjærester hjem. En av kjærestene gir Charlotte et kort glimt av hvordan det er å ha en trygg voksenperson i livet, men snart er han vekk. Mannen som dukker opp hjemme da Charlotte er tolv, utsetter henne for noe grusomt. For å slippe å kjenne på det vonde anlegger Charlotte et pillebruk som ligner morens, og hun lever frakoblet både seg selv og andre. Finnes det en måte for henne å reise seg på, bryte ut av mønsteret, og hvordan skal hun klare det? Dette er Maria Kjos Fonn sin andre bok. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Bokomslag

Det ingen ser – Anna Ahlund (2018), 374 s. 
 
På Sibylla VGS skjer det mye i korridorene. Der er blant annet Fride som er så forelsket i Mirian at hen ikke kan tenke på annet. Yodit maler og forsøker å finne sin plass i gjengen. Johannes leser Karin Boye og forsøker å finne fin plass i livet. Aron, har en lillesøster som fikk alt talent, mens lillesøster Linn lurer på hva hun skal bruke det til. Nyttårsforsettet til Sebastian er at han skal kysse en ny person hver måned, noe som roter til mye for flere enn ham selv. Dette er en fortelling om å elske mennesker og ikke kjønn, om transpersoner og kjønnsnøytralitet og om åpenhet og forståelse for Kjærligheten, med stor K.

 

Bokomslag

Jeg nekter å tenke – Lotta Elstad (2018), 238 s. 
 
Hedda Møller er tilbake i Oslo etter en traumatisk flytur og en slitsom ferd gjennom et kriserammet Europa: milevis med tog og buss, skitne rom på billige overnattingssteder og en one-night-stand i Berlin som aldri slutter å sende meldinger i CAPS LOCK. Så oppdager hun at hun er gravid. Det burde være lett å gjøre noe med det, men det er det ikke. Jeg nekter å tenke beskrives av forlaget som en sort, feministisk samtidskomedie. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

Bokomslag

Fittekvote – Axel Hellstenius og Morten Skårdal (2010), 291 s. 
 
Tøff, morsom roman om en ung jentes virkelighet i det norske forsvaret. Victoria bestemmer seg for å søke på befalsskolen sammen med kjæresten, men det er slett ikke enkelt. De kan ikke vise at de er kjærester, og Victoria får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk. Samtidig må hun ta et valg: skal hun signere utenlandskontrakten, og dermed være villig til å dø for sitt land?

 

Bokomslag

Killerinstinkt – Thomas Enger (2017), 255 s.

Etter at Even Tollefsens eks-kjæreste, Mari, blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren, må Even prøve å finne ut hvor godt han egentlig kjenner menneskene rundt seg. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen. Even blir raskt mistenkt. Han rakk aldri å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham. Snart blir det tydelig både for Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. Samtidig begynner Even å tvile på hvem av sine nærmeste, venner eller familie, han egentlig kan stole på. Det blir en intens tid for Even. Han må både kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg. Spenning for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Bokomslag

Søt sorg – David Nicholls (2019), 424 s. 

Charlie Lewis er seksten år, og den sommeren skal hele livet hans forandre seg. Han har møtt ei jente som heter Fran. Han er egentlig en gutt ingen legger merke til og ikke husker når man ser tilbake på gamle skolefotografer. Han passer på faren sin, selv om det burde være omvendt og framtiden tenker han minst mulig på. Men nå har han truffet Fran og mot sin vilje begynner han å håpe. 

 

Bokomslag

Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen - Bjørn Sortland (2017), 194 s. 
 
17 år gamle Mariam bor sammen med lillebroren i en utbombet kjeller i den østre delen av byen Aleppo. Foreldrene er ikke der lenger. Broren Luka er syk og trenger akutt hjelp. Mariam bestemmer seg for å flykte ut av Syria, til Tyrkia, og videre med en drøm om å komme til verdens beste land. Dette er en fortelling om ei ung jente som slåss for å redde livet. Historien er realistisk og hjerteskjærende fra et krigsherjet land, hvor konflikten synes uløselig. Midt oppi det hele flykter mange barn og unge helt alene, i håp om å få et bedre liv. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Det siste ønsket - Andrzej Sapkowski (2020), 367 s.

Geralt er en volver, gjennom hard trening, magiske drikker og mutering har han blitt en monsterjeger. Han rir fra landsby til landsby for å drepe monstre og demoner. Det er ikke alltid like lett å vite hvem som er ond, men Geralt har overnaturlige krefter som gjør han til en ubarmhjertig jeger. Witcher-serien er en blanding av western, ridderroman og slavisk mytologi, og er både humoristisk og voldelig. Serien har blitt kjent gjennom TV-serien “The Witcher”. “Det siste ønsket” er den første boken i serien og inneholder de fleste historiene fra sesong 1. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Et hav av kjærlighet - Tahereh Mafi (2019), 305 s.

Året er 2002. Det har gått ett år siden 11. september-angrepene, og det amerikanske samfunnet er fremdeles preget av stor politisk uro, noe den unge muslimske jenta Shirin får kjenne på kroppen hver eneste dag. Hun blir utsatt for stygge blikk, ekle kommentarer, og til og med vold, på grunn av religionen hennes og hijaben hun går med. Shirin har bygd vegger rundt seg selv for å unngå å bli såret, og det eneste stedet hun virkelig kan være seg selv er på breakdance-øvingene. Men så møter hun Ocean James, som har lyst til å bli ordentlig kjent med Shirin. Shirin blir livredd for hva som kan komme til å skje hvis hun lar Ocean trenge gjennom veggene sine, og hva folk vil komme til å si. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.