forsidebilde

Kjære Evan Hansen – Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek & Justin Paul (2019), 382s. 
 
KJÆRE EVAN HANSEN, Dette kommer til å bli en fantastisk dag, og nå skal jeg forklare hvorfor... 
På ordre fra terapeuten sin skriver Evan Hansen brev til seg selv. Men når et av disse brevene blir funnet i lomma på avdøde Connor Murphy, blir det tolket som et selvmords brev adressert til Evan. Dette gir Evan en etterlengtet mulighet til å passe inn på skolen. Han må bare late som om han var den hemmelige bestevennen til Connor. En liten løgn blir til kompliserte sannheter i denne hjertevarme historien om sorg, anger og kampen for å passe inn i en tid der livet kan være veldig ensomt. Omtalen er utarbeidet av forlaget

 

forsidebilde

En sånn rød amerikansk scooter – Henrik Øxnevad (2020), 205s. 
 
Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre. Henrik Øxnevads debutroman handler om å være ung i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Det sara skjuler – Kathrine Nedrejord (2019), 158 s. 

Etter en fest merker Lajla at noe er galt med Sara. Hun er redd, redd for mørket, redd for sin egen skygge, og helt tom i blikket. Lajla har lovet å ikke blande seg, men hun klarer ikke å overholde løftet. Hun vil ikke la ham som gjorde dette mot Sara få slippe unna. Alle relasjonene i det lille nærmiljøet i Karasjok blir satt på prøve, og frykten, fortvilelsen og sinnet som følger med overgrep blir dratt frem i lyset. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Oppdrag abort – Jenni Hendriks og Ted Caplan (2020), 282 s. 
 
For syttenårige Veronica Clarke, klassens ener, er veien til college opplagt. Men med to rosa streker på en plastpinne står framtiden i fare for å endres drastisk. Veronica blir nødt til å gjøre noe hun gjerne skulle vært foruten - hun må ta abort. Dette blir på ingen måte enkelt. Med nærmeste klinikk i neste delstat, foreldre av det konservative slaget, en håpløs kjæreste, og uten tilgang på bil, er gode råd dyre. Redningen finnes i skolens desidert største urokråke- Bailey Butler. Sammen legger de ut på en reise i kappløp med tiden. Underveis gjenoppdager Veronica vennen hun trodde hun hadde mistet. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

forsidebilde

Cilkas Reise – Heather Morris (2020), 430 s. 
 
16 år gammel blir Cilka Klein sendt til Auschwitz. Det skal bli skjønnheten som redder livet hennes, men det blir også hennes skjebne. Leirkommandanten tar henne til side og bruker henne til å dekke sine private behov. I 1945 blir leiren frigjort av russerne, men hun bli dømt for å ha samarbeidet med tyskerne og sendt til Sibir. 18 år gammel befinner hun seg nå i den brutale Gulag leieren. Her klarer hun å hente en styrke i seg selv, som gjør henne sterk nok til å hjelpe både seg selv og andre. «Cilkas reise» er fortsettelsen på historien fra «Tatovøren i Auschwitz». Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Alle andre – Sally Rooney (2019), 269 s. 
 
Connell og Marianne vokser opp i den samme lille byen i Irland, men likheten stopper også der. De tilhører to ulike verdener, og den sterke tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den rike, venneløse jenta må for all del holdes skjult. Når de møtes igjen på Trinity College i Dublin, er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem er fortsatt like sterk og like komplisert. «Alle andre» er en kjærlighetshistorie om hvordan en person kan endre livet til et annet menneske, om forholdet mellom sex og makt og om hvilke konsekvenser stolthet og usikkerhet kan få for valgene vi tar. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Tante Ulrikkes vei – Zeshan Shakar (2017), 428 s. 
 
To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Dette er Zeshan Shakars debutbok. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Den underjordiske jernbanen – Colson Whitehead (2017), 344 s. 
 
Seksten år gamle Cora er slave på en stor bomullsplantasje i Georgia i USA. Hverdagen hennes er preget av hardt arbeid, fornedrelser og angst for fysiske avstraffelser. Hun lever også med myten om moren Mabel, som klarte å flykte fra plantasjen. Så bestemmer Cora og vennen Caesar seg for å prøve det samme. De legger ut på en livsfarlig reise, mens den brutale slavefangeren Ridgeway puster dem i nakken. Cora og Caesar følger den myteomspunne underjordiske jernbanen nordover. Fra stat til stat, mot nye verdener og nytt håp. Men drømmen om frihet møter mange hindringer på veien. Colson Whitehead har mottatt en rekke priser for denne romanen, blant annet Pulitzer-prisen 2017. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Litt av en tid – Kiley Reid (2021), 345 s
 
Emira blir anholdt på et supermarked for å ha «kidnappet» det hvite barnet hun er barnevakt for, og det setter i gang en eksplosiv kjedereaksjon av hendelser. Sjefen hennes, Alix, er en feministisk blogger med et personlig «brand» og utelukkende gode hensikter, og hun bestemmer seg for å gjøre ting godt igjen. Men Emira er formålsløs, blakk og skeptisk til Alix' ønske om å hjelpe. Når hun møter på noen fra Alix' fortid, fører det de to kvinnene ut i en virvelvind av hendelser som snur opp ned på alt de tror de vet - om seg selv, om hverandre og om privilegienes rotete dynamikk. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Dette blir mellom oss – Alexander Kielland Krag (2020), 211 s. 

Første dag på ny skole legger Felix merke til Nicolai. Han er den vakreste gutten Felix har sett. Det virker som Nicolai har lagt merke til Felix også, men i motsetning til Felix er Nicolai ikke sikker på sin legning. En historie om avstandsforelskelse, om å stalke han kjekke på insta og om å komme ut av skapet i vår tid. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

forsidebilde

Farvel til Eddy Bellegueule – Edouard Louis (2015), 172 s. 
 
Eddy Bellegueule vokser opp i en liten by nord i Frankrike. Faren jobber på den lokale fabrikken før han blir arbeidsløs, moren er hjemmeværende og familien på syv deler et hus med tre rom. Eddy viser sin homofile legning lenge før han selv aner hva det er, i omgivelser hvor han møter minimal forståelse. Den unge gutten gjør opprør mot det sosiale miljøet han vokser opp i, som er sterkt preget av rasisme, alkoholisme og vold. En dag innser Eddy at han alltid vil være annerledes, han bestemmer seg for å dra vekk - og oppdager at det finnes en helt annen verden der ute. Dette er en historie om klassereise, om å tørre å bryte ut av omgivelser som blir for trange og endre sitt liv. Romanen er basert på forfatterens egne opplevelser.

 

Sola er også en stjerne

Sola er også en stjerne – Nicola Yoon (2018), 355 s. 
 
Natasha er ei jente som tror på vitenskap og fakta. Ikke skjebnen, eller drømmer som aldri vil gå i oppfyllelse. Hun er definitivt ikke den type jente som treffer en søt gutt på en overfylt gate i New York og blir forelsket i han. Ikke når familien hennes er tolv timer fra å bli sendt tilbake til Jamaica. Å bli forelsket er ikke en del av hennes historie. Daniel har alltid vært den gode sønnen, den dyktige studenten som lever opp til sine foreldres høye forventinger. Han har aldri vært poeten eller drømmeren. Men når han ser henne, glemmer han alt det der. Noe ved Natasha får ham til å tro at skjebnen har noe mer ekstraordinært i sikte for dem begge. Universet og alt som skjer i livet har ført dem til dette ene øyeblikket. En million fremtider ligger foran dem. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

forsidebilde

Tusen etasjer høy – Katharine McGee (2017), 414 s. 
 
Velkommen til Manhattan i 2118. Et tusen etasjers tårn strekker seg inn i himmelen. En fremtidsvisjon, der alt er mulig hvis man bare ønsker det hardt nok. Supertårnets elite i New York har løyet og forrådt hverandre for å finne sin plass på toppen av verden. Alle vil ha noe, og alle har noe å tape. Mens de privilegerte beboerne i de øverste etasjene forsøker å navigere seg gjennom luksuslivets fallgruver, har de som bor i underetasjene alt utenfor rekkevidde. Avery Fuller bor i den øverste etasjen. Hun er genetisk designet for å være perfekt, men hun hjemsøkes av den ene tingen hun aldri kan få. Når en ung kvinne faller ned fra tårnet, er det begynnelsen på en skandale som berører alle beboerne.

 

forsidebilde

Glasstronen – Sarah J Maas (2018), 510 s. 
 
18 år gamle Celaena Sardothien har overlevd et år med hardt straffearbeid i Endoviers saltgruver. Hun blir dratt med inn i et rom for å møte kronprinsen. Prins Dorian tilbyr henne friheten under en betingelse, hun må være hans forkjemper i en konkurranse for å finne den nye kongelige snikmorder. Motstanderne hennes er mannlige tjuver, snikmordere og krigere fra riket rundt, hver av dem sponset av et medlem fra Kongens råd. Hvis hun slår motstanderne sine i de mange elimineringsrundene, må hun tjene kongeriket i tre år før hun er helt fri. Så finner de en av konkurrentene død, raskt etterfulgt av enda en. Celaena må finne ut hvem som er drapsmannen før hun selv blir et offer. Under sin egen etterforskning, føres den unge snikmorderen inn på sporet av en større skjebne enn hun noensinne kunne sett for seg.

 

forsidebilde

Det er ikke så farlig med meg – Jenny Jägerfeld (2012), 233 s. 
 
Maja ville aldri skade seg selv, ikke med vilje som folk later til å tro. Man må da kunne sage av seg tuppen av tommelen uten at alle blir bekymret. Det vil si alle utenom Majas mamma. Tvert imot er det Maja som bekymrer seg for henne. På en fest hun tilfeldigvis havner på, møter Maja den 20-årige Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa bukser. Han får henne til å glemme alt om fraværende mødre og avsagde tomler. Sener leser Maja en e-post som ikke er til henne, en e-post som gjør mer vondt enn alle stikksager i verden. Dette er både en fortelling med humor og alvor og kjærlighet.