forsidebilde

Livet fra A til Å: en bok om deg - Dag O. Hessen (2015)

En enestående og annerledes faktabok som rett og slett tar for seg hva det vil si å leve, fra A til Å! Biolog og forfatter Dag O. Hessen geleider unge lesere inn i de store og små problemstillingene alle mennesker støter på før eller siden. Med skarp iakttagelsesevne, humor og vidd gyver forfatteren løs på oppslagsord som etikk, kjønn, hat, kjærlighet, døden og drømmer. Livet fra A til Å gir næring til tankene og retning i livets kompleksitet. Illustratør Eivind Gulliksen har fått frie tøyler til å utforske de samme emneordene, og resultatet er tankevekkende kommentarer til teksten.

 

forsidebilde

Nettvett med Johannes: bli smart på internett - Johannes Slettedal og Martin Aas (2020)

Alt du trenger å vite om livet ditt på nett! Hva gjør jeg hvis noen sender meg et nakenbilde? Kan jeg være på Snapchat selv om jeg er under 13 år? Hvordan vet jeg om jeg er avhengig av gaming, og hvordan avslører jeg fake news? Johannes Slettedal, kjent fra NRK Supernytt og TV 2 Skole, har skrevet boka alle barn og unge trenger for å navigere på nett. For ikke å snakke om foreldrene deres. Johannes har selv blitt lurt på nett. Nå har han samlet ALT du trenger å vite for å bli smart på nett i én bok. En bok som handler om alt fra passord og aldersgrenser, til gaming, nakenbilder, influensere og vennskap. Han kan ikke love at du aldri vil bli lurt på nett, men med denne boken får du over 100 tips til hvordan du kan unngå å bli det. Boken er skrevet i samarbeid med og illustrert av Martin Aas. Et must-have i en digital tid!

 

forsidebilde

Trygg på nett - Mia Landsem (2020)

I Trygg på nett henvender Mia Landsem seg direkte til barn fra barneskolealderen av og formidler klart og tydelig hvordan man navigerer klokt på internett og med mobiltelefon. Nettet er et fantastisk verktøy som åpner opp for nye og morsomme måter å kommunisere på, sosiale medier, skolearbeid og spill. Men nettet byr også på mye feilinformasjon, muligheter for mobbing og i verste fall for farlige situasjoner.Denne boken gir helt konkrete råd om hvordan man er en god venn på nett - men forklarer også hva man bør gjøre hvis det skjer noe som er så ille at man synes det er vanskelig å fortelle om det til en voksen. Mia Landsem formidler på en enkel måte både hva som er tillatt og bra med nettet, hva som kan være vanskelig eller vondt - og hva som faktisk er en straffbar forbrytelse.

 

forsidebilde

Falske nyheter: løgn, desinformasjon og propaganda i den digitale offentligheten - Bente Kalsnes (2019)

Falske nyheter er ikke et nytt fenomen. Det som er nytt er måten det produseres, distribueres og konsumeres på via internett og digitale medier. Boka viser hvordan falske nyheter og desinformasjon er en trussel mot demokratiet og hvordan det gjør det vanskelig å skille mellom ekte og falske nyheter, sant fra løgn og informasjon fra propaganda. Boken behandler tre hovedspørsmål: hva er desinformasjon og falske nyheter, hvorfor skapes og deles de og hvordan skal man bekjempe dette.

 

forsidebilde

Hva tenker du om godt og vondt? - Oscar Brenifier (2005)

Tenkofil-bøkene er laget for deg som har lyst til å tenke selv, og til å sjonglere med spørsmål som handler om alle de viktige tingene - om deg selv og de andre, om livet, om følelsene våre, og om verden vi lever i. Tenkofil-bøkene kan også brukes av voksne som ønsker å samtale med barn, fremfor å gi dem ferdigtygde svar.

I Hva tenker du om godt og vondt? møter du seks store spørsmål, og mange svar, men de beste svarene kan du lage selv, alene, eller sammen med andre.
- Har du lov til å stjele for å spise?
- Bør du fortelle alt?
- Kan du alltid gjøre det du vil?
- Bør du være snill mot andre?
- Bør du hjelpe andre?
- Bør du alltid gjøre som foreldrene dine sier?

 

forsidebilde

Smart for livet: slik får du god selvfølelse og mental styrke - May-Bente Høiland-Lode (2016)

Sammenligner du deg med andre og ønsker at du var penere, smartere, gladere og hadde flere venner og bedre karakterer? Det er ikke noe galt med deg, du er allerede god nok som du er. Det er normalt å oppleve problemer og utfordringer. Det kan vi ikke gjøre så mye med, men det vi kan gjøre noe med er måten vi takler det på.

Denne boken er et verktøy for ungdom, med morsomme øvelser og inspirerende eksempler. Ved å lese SMART for livet får du hjelp til å få tro på deg selv og føle deg god nok, slik at du lærer deg å sette grenser, stå for egne valg, sette egne mål og mestre følelsene dine.

Så mange som 20 % av ungdommer har i dag psykiske vansker som går ut over trivsel og læring, hjemme og på skolen. Slik trenger det ikke være. Høiland-Lode viser i SMART for livet hvilke små justeringer som skal til for å få en ungdomstid med sunn selvfølelse, mental styrke, trivsel og positive opplevelser.

 

forsidebilde

Lykke til! - Tegnehanne, Jostein Larsen (2017)

Det er dessverre en del ting man bare må gjennom som voksen. Gå på jobbintervju, lage sunne middager, gå i begravelse. Kanskje mister du kontakten med dine nærmeste venner, eller får tidenes kjærlighetssorg. Denne boken er en guide til ungdommer og unge voksne, til gjenkjennelse, trøst og oppmuntring. Hanne Sigbjørnsen, best kjent som Tegnehanne, har denne gangen slått seg sammen med samboer Jostein Larsen. Gjennom tekst og humoristiske tegninger skildrer de noen av livets små og store oppoverbakker.

 

forsidebilde

Hva er greia med meg - og deg og alle andre?: Ei håndbok i psykisk helse - Vilde Vollestrad (2020)

I denne boka deler forfatteren kunnskap, råd og funfacts om de viktigste sidene ved hvordan vi fungerer. På en lettlest og leken måte får du en innføring i 15 allmenne temaer. Du får også konkrete tips, enten det gjelder kroppspress, utenforskap, samfunnsengasjement, eller hva du skal si dersom kompisen din har det vanskelig.

Dette er boka for alle som ønsker å forstå mer av seg selv - og alle andre. Boka er skrevet til ungdom, men passer for alle som ønsker å lære mer om psykisk helse og livsmestring.

Boka er gjennomillustrert av Peder Brubæk Bua med uttrykksfulle og friske illustrasjoner som understreker temaene.

Vilde Vollestad er psykolog og har jobbet med å utvikle undervisning i psykisk helse for tusenvis av ungdom.

 

forsidebilde

Helt ærlig: om hvordan vi henger sammen - Kirsten Holtmoen Resaland og Astrid Nylander Almaas (2020)

Den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom. Helt ærlig er en faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Finnes det farlige tanker? Hva gjør deg til deg, og hva er dine beste egenskaper? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter? Hva er forskjellen på å være redd og ha angst? Hva kan du gjøre med baksnakking og drama? Hva er seksuelle fantasier? Hvordan reagerer vi når det skjer noe veldig vondt? Hvorfor tror vi på fake news? Er det normalt å være sur uten grunn? Du trenger ikke lese boka fra perm til perm. Slå opp på det du er interessert i, det du gjerne vil vite mer om. Les om identitet, følelser og tanker, selvbilde, kropp og sex, deg og de andre, når livet blir tøft og psykiske lidelser. I Helt ærlig får du grundige svar på viktige spørsmål. Kirsten er psykolog og Astrid er lege, og her snakker de helt ærlig om hvordan det er å være menneske. Med en form som henvender seg til både ungdom og voksne, og illustrasjoner som tydeliggjør og eksemplifiserer, gjør Helt ærlig kunnskap om livsmestring tilgjengelig for alle.

 

forsidebilde

På månen spiser de kameler: filosofi for barn - Vera Micaelsen (2005)

I denne filosoferende boka for barn, tar hobbyfilosof og trebarnsmor Vera Micaelsen opp de store, eksisterende spørsmålene og belyser dem fra flere sider. Hva er uvennskap? Hvorfor må alle dø? Hvorfor blir jeg lei meg? Hva er kjærlighet, egentlig? Hvor var jeg før jeg kom inn i magen til mammaen min? Hvorfor er det krig?
Det handler om de store spørsmålene i menneskelivet: evigheten, livet, døden, kjærligheten, virkeligheten og det gode og det onde. Hvert tema blir belyst fra flere sider, og barn så vel som voksnefår svar på spørsmålene sine. Det finnes ikke én sannhet, og leseren får selv avgjøre hva han eller hun synes er mest riktig. Boka er morsomt illustrert med tegninger laget av forfatteren selv og tøffe fotografier.
Dette er en morsom og spennende bok, ment som hjelp fra en småbarnsmor til oss andre foreldre.

 

forsidebilde

Tenkeboka - Birte Svatun (2014)

Vilde og Simon er venner. Men hva vil det egentlig si å være venner?
Vilde liker av og til å være alene. Er det det samme som å være ensom?
Simon treffer andre barn når han er i Syden med mamma. Men er det mulig å få venner når en ikke snakker samme språk?
Vildes pappa kjøper stjernekikkert, så Vilde og Simon kan se på stjernene. Men hva er bak det de kan se – hva er bak stjernene?

Birte Svatun har skrevet en hverdagsfilosofisk og nær bok om ting barn undrer seg over og gjerne vil snakke om. Åshild Irgens vakre og humoristiske illustrasjoner gjør boken til en godteskål for både små og store.

 

forsidebilde

Smak på Einsteins hjerne: din guide til godt, dårlig og ren bløff i vitenskapen – Diane Swanson (2003) 

Du er kanskje ikke oppmerksom på det, men vitenskapen påvirker alle deler av livet ditt: hva du spiser og drikker, hva slags hus du bor i og hva slags sykkel du har - til og med hvor fort du får kontakt med venner over internett.
Utilstrekkelig, feilaktig eller falsk vitenskap lurer seg inn i livet ditt på mange forskjellige måter. Noen ganger brukes vitenskapen til å påstå at et produkt er "trygt" eller "farlig", eller for å overbevise deg om fordelene ved å bruke et bestemt produkt. Du kunne for eksempel kjøpe en sjampo som påstås å få håret til å se fantastisk ut, mens det i virkeligheten fortsetter å være matt og livløst.
Men hvordan sortere godt fra dårlig? Du trenger ikke å være vitenskapsmann for å få det til! Det holder at du er vitebegjærlig og holder hodet klart.
SMAK PÅ EINSTEINS HJERNE foreslår strategier og morsomme teknikker som gjør det til en entusiastisk vakthund for vitenskapen.

 

forsidebilde

Du er filosofen: spørsmål til dine svar – Einar Øverenget (2002)

I dag er det viktigere enn noensinne å tenke igjennom det livet vi lever og den verden vi lever i. Dette er en håndbok for alle som ønsker å utvide horisonten, og forstå rekkevidden av de tankene vi tenker og de valgene vi gjør.
Forfatterne tar fatt i velkjente sider ved det ubestemmelige ubehaget vi lever med i et land fullt av luksusproblemer. De beveger seg også inn på de såkalte evige menneskelige spørsmål som kjærlighet, rettferdighet, tillit og angst, samtidig som de går løs på de nye utfordringene som ikke bare vitenskapen men også hver enkelt av oss står overfor, som f.eks. genmanipulering eller kloning.
Boka er skrevet i en humoristisk tone med mye å bite i for alle som ønsker å forstå mer om sin egen hverdag og de store spørsmålene. Hva er det som egentlig betyr noe i den store sammenhengen?

 

forsidebilde

Hvem vet: om sannhetens utallige ansikter – Kristin von Hirsch (2005)

Ofte er det enklere å si noe om hvordan mennesker gjør ting enn om hvorfor. Hvorfor er det sånn?
Antakelig fordi et hvorfor krever ekstra tankevirksomhet. Hvorfor tar deg med inn på baksiden – hvis du orker.

Hvorfor har vi mennesker så forskjellige meninger?
Hvorfor gjør vi som vi gjør?
Hvorfor er det som er sant for meg ikke nødvendigvis sant for deg?

Det er alltid en grunn. Hvis du spør hvorfor, kommer du kanskje på sporet. Det er det denne boken prøver på.

 

forsidebilde

Falske fakta – Ingelin Røssland (2020)

Tror noen at jorda er flat? Er det farlig å spise snørr? Og er isbilen tom for is når den spiller musikk? Denne boka handler om sprø, sanne og falske fakta.

 

forsidebilde

En utrolig bra bok for unge folk – Andreas Gravdahl (2011)

I denne boka finner man gjennomtenkte svar på store spørsmål som unge ofte lurer på. Som f.eks.: hvorfor noen dropper ut av skolen, mens andre får greie karakterer. Hvorfor noen snakker med alt og alle, mens andre leter etter hull i bakken. Hvorfor enkelte tar utfordringer på strak arm, mens andre knapt gidder å stå opp om morgenen. Forklaringene i boka er humoristiske og lettfattelige og gir de unge konkrete råd i møte med tema som selvbilde, valg, grensesetting og hvordan finne ut hva man skal bli.

 

forsidebilde

Løgn: hvorfor Trump lyver og hva det gjør med oss – Heidi Taksdal Skjeseth (2018)

Heidi Taksdal Skjeseth har vært Dagsavisens USA-korrespondent i flere år. I denne boken forteller hun om hvordan en offentlighet preget av desinformasjon og løgn førte til at Trump vant presidentembetet. Begrepet «fake news» er ikke bare en beskyldning fra etablert presse mot det ytre høyremiljøet på nett, som bidro til Trumps kampanje. Det er også en beskyldning som Trump selv retter mot den etablerte pressen fra det ovale kontor, på jevnlig basis. Hvorfor sprer falske nyheter seg som ild i tørt gress, og hvordan kan teknokratene bak milliardselskaper og sosiale medieplattformer tillate at det skjer? Hvordan og hvorfor lar vi oss lure? Heidi Taksdal Skjeseth bok er et forsøk på å trekke opp de store linjene, og gi en helhetlig fremstilling av hvordan det amerikanske medielandskapet påvirker oss alle.

 

forsidebilde

Malala: hvordan én jente tok opp kampen for utdanning og forandret verden – Malala Yousafzai og Patricia McCormick (2014)

Jeg er Malala, og dette er historien min. Malala Yousafzai var ti år da Taliban tok kontroll over hjemstedet hennes. Det fredelige området ble forvandlet av terrorisme. Malala sto opp for det hun mener, og mistet nesten livet sitt for dette. Hun ble skutt på skolebussen. Malalas historie vil få deg til å tro på håp, sannhet, mirakler og muligheten for at en person - en ung person - kan skape store forandringer.

 

forsidebilde

Noe tapt og noe vunnet – Tara Westover (2019)

Det er lite som tilsier at Tara Westover vil ende opp som Harvard-student. Hun vokser opp i fjellene i Idaho, på kant med sivilisasjonen, med foreldre som lever i konstant apokalypseberedskap. Familien har et kriselager fullt av hermetikk, og de skyr myndigheter, sykehus og skoler. Om natten sover familien med fluktveske i senga. Likevel tar Tara grep for å utdanne seg selv, og da hun er 17, setter hun fot i et klasserom for første gang. Vitebegjæret tiltar i styrke da hun lærer om historiske hendelser, som ingen før har nevnt for henne: Holocaust, den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen og mer. Taras kunnskapstørst bringer henne videre til Cambridge og Harvarduniversitetet. Men blant de ærverdige murbygningene og ambisiøse medstudentene, blir hun nødt til å spørre seg: hvor langt har hun fjernet seg fra røttene sine? For langt?

 

forsidebilde

Bare Victor – Victor Sotberg (2020)

Victors virkelighet. "Jeg har følt meg ensom, og jeg har følt meg mislykka.Jeg har gruet meg til å gå på skolen. Altfor ofte har jeg vært redd.Og jeg har vært skikkelig forvirra over hvem jeg egentlig er. Hvis du også lengter etter å flykte fra virkeligheten, kan denne boka være din hemmelige verden. Her kan du senke skuldrene, slappe av og rett og slett være deg selv. I denne boka kan du gjemme deg, om du skulle trenge det.Her er du trygg.Her er du ikke alene." "Bare Victor" er historien om et av Norges aller viktigste forbilder, YouTube-profil og programleder i NRK FlippKlipp, Victor Sotberg. Boka skildrer livet hans og perioden hvor man skal finne ut av hvem man er, samtidig som sterke krefter mener noe om hvem man bør være. Victor opplevde ungdomstida som tøff og vanskelig. Han ble utsatt for mobbing og utestengelse, og følte seg veldig alene. For å slippe unna, søkte han tilflukt i gamingverdenen som sitt alter ego: en selvsikker superhelt på jobb for å utrydde all verdens ondskap. Men virkeligheten kan ikke unngås i all evighet. På et eller annet tidspunkt må man velge: Hvem er jeg? Og hvem vil jeg være? Boka er skrevet i samarbeid med Erik Eikehaug og illustrert av tegneserieskaper Charlotte Sandmæl.

 

forsidebilde

Else går til psykolog – Else Kåss Furuseth (2018)

Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og psykologen hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god persjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmenneskelig: Hva bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge?