På jorda er vi glimtvis vakre av Ocean Vuong, oversatt til nynorsk av Rune F. Hjemås

Hvordan skal man klare å finne ut hvem man er hvis man ikke har noen i livet sitt som ser en? Veslehunden vokser opp i Hartford, Connecticut sammen med moren Rose og bestemoren Lan. Boka er skrevet som Veslehunden sitt brev til moren Rose, og handler om historien til den lille familien. Den starter i Vietnam, lenge før Veslehunden blir født. Veslehunden forteller om sin oppvekst med en mor og en bestemor som bærer med seg sterke og traumatiske opplevelser fra krig og vanskelige levekår i Vietnam. Uten trygge og sterke støttespillere ved sin side må Veslehunden finne sin plass i verden på egen hånd. Moren Rose kan ikke lese, men jobber beinhardt i en neglesalong slik at sønnen skal få de mulighetene som hun aldri fikk.

Boka handler først og fremst om det kompliserte forholdet mellom mor og sønn; kjærligheten og lojaliteten er sterk, men preges av morens traumer og smerte. Forfatteren skriver også om sin opplevelse av rase, hudfarge, maskulinitet og klasse i dagens amerikanske samfunn.

Vuong skriver også dikt, og språket i boka er poetisk. Samtidig er beskrivelsene av bestemorens grusomme krigsminner brutalt og nådeløst ærlige. Det er på mange måter en fæl og rystende historie, men fortellingen er også vakker og varm. Veslehunden er en stille og forsiktig gutt som det er veldig lett å bli glad i. Dette gjør at På jorda er vi glimtvis vakre er en av de sterkeste leseropplevelsene jeg har hatt. Hvis du liker å lese om spesielle familiehistorier, er dette ei bok for deg.

Anbefalt av Hege.

På jorda er vi glimtvis vakre_vuong.jpg

Tvillingenes dagbok av Agota Kristof, oversatt av Willy Flock

«Det er krig. I krig dreper menneskene hverandre.»

Handlingen i Tvillingenes dagbok er lagt til Ungarn under andre verdenskrig. Tvillingene blir satt bort til sin bestemor på landet når krigen bryter ut fordi moren ikke lenger klarer å ta vare på dem. Bestemoren ikke særlig interessert i å ta seg av dem, og de er nødt til å jobbe for hver brødsmule. De lærer fort hvordan de skal overleve i en «dog eat dog»- tilværelse, og det kan virke som de går inn i en tilstand hvor ingenting påvirker dem. De lærer seg å takle overgrep, hvordan de skal tåle sult, kulde, smerte og savn. De blir utspekulerte og grusomme, alt for å overleve i en verden i krig. Alt tvillingene foretar seg blir nedskrevet i den store skriveboken, og stilen skal være sannferdige, rent objektive skildringer. Deres opplevelser og hva de foretar seg skildres i detalj, uten noen forsøk på å forklare hvorfor de gjør som de gjør. Tvillingene forblir på denne måten en gåte for leserne.

Dette er en rå og brutal bok om hva krig kan gjøre med mennesker og samfunn. Samtidig er det noe naivt og over fortellingen. Selv om tvillingene er brutale, så skjønner vi som leser hvorfor de mener det er nødvendig med forandringen de gjennomgår. Boken er inndelt i korte kapitler, som i en dagbok. Dette gjør at det vanskelig å la være å bla videre. Jeg synes historien om tvillingene er en rystende fortelling om hvordan det er å skulle overleve i en tilværelse hvor alle samfunnsnormer er satt til side, og hvor den som er sterkest og mest utspekulert er den som overlever.

Bok ble første gang utgitt i 1986 og kom på norsk første gang i 1987. Den er satt opp som teaterstykke og filmatisert. Boka vil passe for alle som er interessert i hvordan vi mennesker er i stand til å tilpasse oss når det blir krevd av oss, i dette tilfellet til det ekstreme. Jeg tenker at den er veldig aktuell akkurat i disse dager.

Anbefalt av Hege.

Tvillingenes dagbok_kristof.jpg

Alle andre av Sally Rooney

Vi møter to unge mennesker, Connell og Marianne, som vokser opp i samme småby i Irland, men som likevel kommer fra to helt forskjellige verdener. Han er den kjekke populære gutten, mens hun er den rike, smarte og upopulære jenta. De innleder et forhold som de holder skjult for omverden, for den populære gutten kan jo ikke bli sett sammen med den upopulære jenta? Når de igjen møtes på universitetet i Dublin er rollene deres blitt byttet, men tiltrekningen mellom dem er like komplisert og sterk.

Det er en vakker kjærlighetsroman om den første kjærligheten, vennskap, livet og om hvordan to personer kan bli totalt avhengige av hverandre. Boken er skrevet i tredje person og vi får dermed et godt innblikk i begge karakterenes tanker og følelser. Den har kanskje en klassisk oppbygning, men med gode karakterer og med Rooneys evne til å beskrive dagens unge, utfordringene og følelsene, fungerer det likevel veldig bra. Fortellingen føles realistisk med gjenkjennelige tanker og misforståelser som oppstår mellom karakterene, og med et godt driv er dette blitt en av mine favoritter.

Anbefalt av Aina.

Alle andre_Rooney.jpg

Henrik Falk av Vigdis Hjorth

Henrik Falk føler seg fanget allerede da han kommer hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone Elsa. Han satset alt på aksjemarkedet for å redde familiearven, men tapte. Han er nå ansatt på svigerfarens bensinstasjon og helt fanget inn i svigerfamiliens liv, noe han ikke kan utstå. Da han får vite at hans tidligere kjæreste har kjøpt barndomshjemmet hans, blir situasjonen helt uutholdelig for Henrik. Romanen er fritt etter Henrik Ibsens «Hedda Gabler» og er en del av Ibsen NOR, hvor tre av vår tids store skandinaviske forteller har latt seg inspirere av Ibsen. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kjønnsrollene er snudd opp ned på hodet og det er mannens eksistensielle spørsmål som løftes opp og frem i denne klassikerinspirerte romanen. Hva er det klassiske og eksistensielle i det moderne samfunn? Brist mellom fornuft og følelse, konsekvenser av de valg en tar, konformitetens trange rammer. Forfatteren har tatt pulsen på noen skjulte sider i dagens samfunn og klarer å bygge opp spenningen helt til siste side. Anbefales!

Anbefalt av Dalia.

Henrik Falk_Hjorth.jpg

Midlertidig ansatt av Heike Geissler

En forfatter tar jobb på Amazon-lageret for å komme seg ut av en økonomisk krise. Jobben er ment å være kortvarig, men hun begynner raskt å tilpasse seg systemet. Daglige ydmykelser, krav og rutiner gjør at de ansatte mister selvforståelse og selvverd. Historien tar med leseren på innsiden av det internasjonale selskapet der virkeligheten fremstår nærmest absurd. Omtalen er utarbeidet av BS.

En høyaktuell og viktig bok som fikk forsterket sin betydning under korona krisen i arbeidslivet internasjonalt i globaliseringens tidsalder. Boka kan også leses som personlig historie og viser hvilke drivkrefter kan utløses i enhver menneske i ekstrem situasjon. Forfatteren krydrer og balanserer plottet godt, gjør boka menneskelig og interessant for enhver leser uavhengig av ens situasjon i livet. Er du interessert i arbeidslivet som fenomen, da vil denne boka treffe hjem hos deg.

Anbefalt av Dalia.

Midlertidig ansatt_geissler.jpg

En helvetes jobb av Pierre Lemaitre

Frankrike er i dyp økonomisk krise, og hovedpersonen i denne thrilleren er en 57 år gammel tidligere mellomleder som nå må livnære seg og familien som budbilsjåfør for Legemiddelsentralen. Alan er sint, han er rasende, både på sin usympatiske leder og på nettopp det faktum at han har vært uten en ordentlig jobb i snart fire år. Alan får så en gyllen sjanse til å vise at han duger; et oljeselskap trenger hjelp til å teste sine ansatte, samtidig som de vil ansette riktig person til en stilling i selskapet. Og dermed blir Alan en brikke i et høyt – og etter hvert blodig – spill.

Kristin Haug-Smith mener at En helvetes jobb av Pierre Lemaitre er en godt skrevet historie, med driv i handlingen og overraskende vendinger. Hovedpersonens sinne og følelse av avmakt er lett å forstå, det samme er rekken av dårlige valg Alan tar. Finfin påskelektyre for den som liker samfunnskritisk spenning med snert!

Anbefalt av Kristin.

En helvetes jobb_lemaitre.jpg

Alt skal brenne av Sofia Nordin

Dette er fortellingen om bestevenninnene Minna og Agnes. De er svært forskjellige og utfyller hverandre – der Minna er aktivisten og revolusjonær, er Agnes mer moderat og sindig. Historien fortelles av Agnes. Minna har et brennende engasjement for miljøet og mot kjøttindustrien og overtaler Agnes til å bli med på aksjoner. Deres fellesprosjekt er å redde verden, og Minna drives av et raseri som kan minne om klimaaktivisten Greta Thunberg. Deres opprør resulterer blant annet i en (blodig) demonstrasjon i skolegården for et vegetariansk kantinetilbud, og de melder seg også som frivillige på et flyktningemottak.

Men Minnas mot og engasjement gir også utslag i store psykiske bølgedaler. Vennskapet mellom jentene blir stadig satt på prøver der Minna blir mer og mer ekstrem og eksperimentell, samtidig som hun skyver Agnes bort. Når Minna får kjæreste tar hun helt avstand fra Agnes, og dette oppleves som sårt og forvirrende. Minna søker stadig mot farlige situasjoner og skader seg selv for å finne ro etter smerte. Agnes sin bekymring for bestevenninnen vokser sammen med en fortvilelse over å ikke kunne være til hjelp.  

Dette er en sterk og rørende fortelling skrevet med godt driv. Boken er skremmende aktuell for dagens ungdom der den tar for seg viktige temaer som vennskap, psykisk helse, omsorgssvikt, sjalusi og etiske verdivalg.

Svenske Sofia Nordin er en forfatter mange unge lesere burde få øynene opp for. Definitivt en av de viktigste ungdomsbøkene i 2019!

Anbefalt av Marianne.

Altskalbrenne_nordin.jpg

Terapeuten av Helene Flood

Terapeuten handler om Sara og Sigurd. Sara er terapeut med egen praksis i garasjen. Sigurd er arkitekt og partner i et nyetablert firma. De bor i et gammelt hus som de driver og pusser opp. De er tilsynelatende et vellykket og lykkelig ungt par, men oppussingen tar på og å starte eget firma er ikke så enkelt, og så en dag forsvinner Sigurd. Han skal på hyttetur med kameratene og drar tidlig på morgenen mens Sara fortsatt sover. Han kysser henne på pannen og så er han borte. Han dukker aldri opp på hytta. Samtidig som Sara prøver å forstå hva som har skjedd, skjer det ting i huset hennes. Har det vært noen der, mens hun er ute, mens hun sov? Kan Sara stole på det hun mener hun husker, på sitt eget minne? Kan hun være sikker på at hennes oppfatning av det som har skjedd er den riktige? Og kan hun stole på Sigurd? Hvor mange hemmeligheter har han?

Flood har skrevet en psykologisk thriller hvor de fleste forventningene til sjangeren blir innfridd; hva har skjedd, hvem har gjort det, hva er politiets rolle og hvem kan vi stole på? I tillegg til å være en thriller er også boka en fortelling om samliv og familie, og gjennom tilbakeblikk får vi beskrevet Sara og Sigurd sin historie som kjærester og ektepar. Terapeuten er skrevet med god innsikt; Flood er psykolog og forsker på vold og posttraumatisk stress. Boka skildrer godt hva som kan skje med et menneske når man ikke forstår hva som skjer rundt seg og omgivelsene ikke lenger går i hop. Mens Sara på egen hånd forsøker å finne ut hva som har skjedd med Sigurd, blir vi også kjent med familien hennes. Beskrivelsen av hennes forhold til spesielt faren, tar også opp etiske tema; skal individets behov komme foran kollektivets og hvem har rett til å bestemme hvem som skal få leve og hvem som må dø?

Jeg synes Terapeuten er en spennende og engasjerende bok, hvor mye av spenningen er knyttet til om vi kan stole på Sara eller ikke. Handlingen legger stadig nye brikker til puslespillet og leseren holdes på pinebenken helt til siste side i boka. Den siste brikken må på plass før man ser hele bildet.

Anbefalt av Hege.

Terapeuten_flood.jpg

Jeg dro ned til bror av Karin Smirnoff, oversatt til norsk av Monica Aasprong

Jeg dro ned til bror handler om Jana. Hun drar på besøk til tvillingbroren Bror i den fiktive småbyen Smalånger et sted i Nord-Sverige. Bror trenger hjelp til å komme på rett kjøl etter en tøff periode i livet. Dette tar lenger tid en Jana tror, og hun blir værende i Smalånger og får jobb i hjemmesykepleien. Smalånger er et lite sted hvor alle kjenner alle, og hvor alles liv og historie er viklet inn i hverandre. I sin jobb i hjemmesykepleien møter Jana mange gamle kjente, og vi får bli med ned «memory lane». Jana og Bror har en dyster fortid, med en far som begikk overgrep og en

mor som snudde ryggen til, unnskyldte faren og brukte tiden sin til å brodere duker med bibelvers. Jana har et forhold til John som lukter av «feromoner og demoner», og både han og hans avdøde ekskone Maria spiller sentrale roller når Jana forsøker å få sin vonde fortid og historie til å henge sammen.

Jeg for ned til bror handler om livet og om alt livet fører med seg; kjærlighet, sorg, lengsel, vold, overgrep, håp og mot. Vi får også innblikk i hvordan det er å jobbe i hjemmesykepleien, hvor alt handler om å ikke bruke mer enn tretti minutter på hver pasient, uansett hva som skjer, og Jana som et frisk pust som forsøker å motarbeide dette systemet. Boka handler kanskje først og fremst tilgivelse. Ikke å tilgi for andres skyld, men for sin egen. Om å tilgi for å kunne legge det vonde bak seg og gå videre. Og om å få tilgivelse. For hva vil skje med oss, hvis vi ikke får tilgivelse?

Det er en rå og brutal historie som fortelles, men boka er også full av humor og vittige enlinjere. Spesielt morsomt er forfatteren i sine nøkterne beskrivelser av småstedet Smalånger. Vi møter også mange spesielle karakterer i boka, blant annet en 90-åring med bipolar lidelse som maler kjøkkenet sitt rødt.

Jeg heier på Jana, og bare hun gjør boka verdt å lese. Hun er sterk, sårbar, omsorgsfull, sta og ikke minst morsom. Jeg gleder meg til å lese mer om henne, det har kommet flere bøker som enda ikke er oversatt til norsk. Boka kan passe for lesere som liker familiehistorier, og for alle som kan kjenne seg igjen i det å komme fra et lite sted.

Anbefalt av Hege

Jeg dro ned til bror_smirnoff.jpg

Alene igjennom av Michael Stilson

Her møter vi igjen Fredrik Markussen fra boka «Bare spille ball», av samme forfatter. I den boka kunne vi lese om en sekstenåring som var god i å spille fotball, men slet med et turbulent forhold til faren. Han strevde med at fotballen og livet generelt ble komplisert og usikkert på grunn av kontrakter, agenter og penger.

«Alene igjennom» fortsetter i kjølvannet av «Bare spille ball». Nå storspiller Fredrik i OBOS-klubben Mjøndalen. Det går rykter om at han er ettertraktet i store klubber i Europa. Faren til Fredrik, som han fremdeles har et turbulent forhold til, greier å skaffe en kontrakt verdt millioner i den tyske fotballklubben Hertha Berlin. Når proffdrømmen er i ferd med å realiseres, merker Fredrik at noe ikke er helt som det skal. Likevel reiser han til Tyskland.

Livet som fotballproff blir annerledes enn forventet. Foruten fotball, er stort press, ensomhet, trøblete relasjoner til familie og venner nøkkeltematikk. Fredrik er nødt til å ta viktige valg, samtidig som han savner jenta han er forelska i. I bakgrunnen lurer griske og utspekulerte fotballagenter.

Jeg synes boka formidler fotball på en god måte, og tror fotballinteresserte vil ha stor glede av å lese den. Stilsons naturtro skildringer av følelsene og tankene til en ungdom, om enn i en spesiell situasjon, gjør at boka kan ha appell langt utenfor de fotballinteressertes sfærer.

Anbefalt av Trond

Alene gjennom_stilson.jpg