Vanja Johannessen er en av mange lærere som tar med seg skoleklassen på biblioteket i dagene før jul. – Vi låner tegneserier, og det er viktig at ungdommene forstår at ei bok ikke trenger å være på 600 sider for at de skal ha noe igjen for å lese den.vanja 19.JPG

Humor og eselører

Selv leser hun mye av Erlend Loe, og ikke bare bøkene han har skrevet for voksne.

- Bøkene om Kurt har jeg lest mange ganger. Deilig humor og et univers som er beskrevet på en god måte. Loe er min store favoritt, forteller Vanja, som kun leser bøker på papir.

- Jeg vil se hvor langt jeg har kommet, og så er det noe eget med det å sette eselører som bokmerke i boka.

Hun tror ei god bok er nok til å åpne døra til andre, gode leseopplevelser.

- Som tante Grusom ga jeg bort ungdomsboka "Vineltorn" til en nevø. Det var full score, og siden har han vært en ordentlig bokhest.

Grusomt

Det er hektisk innspurt på skolen. Åttendeklasseelevene skal for første gang ha tentamen, med karaktersetting og vurdering etter første halvår. Det kan være en påkjenning, også for læreren.

- Det kan være helt forferdelig å se skuffelsen når karakteren ikke blir så bra som de håpet på. Ungdomsskolen krever litt mer av ungene, og vi må gi dem vurderinger og tilbakemeldinger slik at de lærer av prosessen.

- Og så må vi få dem til å forstå at karakterer ikke handler om egenverd. Du er god nok, selv om du ikke får en sekser på tentamen i norsk!