Den vinteren osloborgerne hvinte over ti centimeter snø i gatene, flirte steinkjerbyggen godt. På den andre siden; da snøscooterkjøreren fra Kautokeino sto der i stiv kuling og 40 minus og kalte det "småkaldt", fikk en skarve inntrønder enda mer respekt for folk lengst nord i landet.

Dialekt + temperaturtemp trondheim.png

Flere kommuner i landet har laget egne termometer. Dialekt-termometeret kombinerer oppfatninga innbyggere har av vær og temperatur med dialekta som særpreger området. Steinkjer bibliotek ber nå om hjelp til å finne gode ord og vendinger i steinkjerdialekta som beskriver gradestokken fra +50 til -50.

Noen eksempler

Verran kommune har allerede laget en egen "dialekttemp". Der beskriver de minus 30 med "hoinnkaldt", mens tretti varmegrader betegnes som "sydenver". I Rauma er null grader "hustre", og 20 varmegrader er "lommert". I Lødingen er det "vår i lufta" ved frysepunktet, og mens tjue varmegrader er "varmt nok" for nordlendingene.

Bruk det du kan av dialektkunnskap, spe på med et par grader underfundig innherredshumor, og bli med på duganden. Forslag kan du poste på Facebooksiden til Steinkjer bibliotek.