I boka om kunstneren tegner søsteren Gudlaug en skisse av sin bror som "mørk, intens , eksplosiv", men også som varm, sky, og beskjeden.

Kunsten lignet kunstneren. 

hovig.jpg

Hun beskriver ham som svartkledt, kanskje med ikledd en rød jakke en sjelden gang, og med en malingstube i sølv festet til jakkeslaget. En mollstemt mann som fant styrke gjennom kjærlighet og kunst, gjennom galgenhumor, drøm og fantasi.

Fra Ogndal

Arve Hovig vokste opp i Ogndal i Steinkjer i 1944, sønn av Målfrid Bruem og arkitekt Jan Inge Hovig. Hovigs mest kjente arbeider er Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen, 1965), Harstad kirke (1958) og Norges Varemesse, Oslo (1962, sammen med Egil Mørck).

I Steinkjer har Hovig tegnet forretningsgården Ogndalsvegen 12 (Schei-gården) og hytta ved Mokkavatnet i stein og glass. Hytta ble ferdigstilt av kona Ingrid Espelid Hovig, og nominert til Århundrets bygg i Norge.

Etter en viss tvil valgte Arve Hovig kunstnerbanen framfor arkitektyrket, forteller kunstkritiker Harald Flor i boka om kunstneren.  Samme år som farens storverk, Ishavskatedralen, sto ferdig i Tromsø, startet unggutten fra Ogndal på kunststudier i Cardiff, Wales. Deretter fulgte studier i Leeds og London.

Internasjonal

Hovig er innkjøpt av et 30 talls nasjonale og internasjonale gallerier og offentlige institusjoner. Han står bak 25 offentlige utsmykninger, blant annet på Stortinget, Utenriksdepartementet, Ullersmo Landsfengsel og på Statoils Forskningssenter i Trondheim.  Lokalt eier både Nord-Trøndelag fylkeskommune, Steinkjer kommune og Steinkjer kunstforening arbeider av Arve Hovig. Han har også hatt en rekke utstillinger både i inn- og utland.

Høsten 2005 donerte familiene til maleren vel 50 bilder til Steinkjer kommune.

Naturlig forandring

På 1970-tallet er Hovigs malerier figurativt og tydelig påvirket av britisk pop-art kunst. Utover 1980-tallet forsvinner det figurative, og på 1990-tallet bryter Hovig ut av veggflata og arbeider med geometiske objekter.

Kunsten forandret seg, men for Arve Hovig var det en naturlig og nødvendig utvikling.

"Jeg har arbeidet med kontraster hele livet. Jeg ser en klar rød tråd gjennom mitt verk, femten, tyve år tilbake….Jeg har vært opptatt av å fjerne og minimalisere maleriske effekter, jeg rydder opp og rydder ut. Med andre ord betyr det et møte mellom det ytre og det indre kaos, der to minus kan bli et pluss."

Arve Hovig døde i Oslo i 1999, bare 54 år gammel.Arve Hovig.png

 

Kilder: Dobljekar, N., S.Mehren & G.Hovig (2004): Arve Hovig

           Steinkjerleksikonet