Steinkjers innbyggere lånte i snitt 5,4 bøker hver i fjor. Dette er godt over gjennomsnittet i fylket, og enda bedre enn landsgjennomsnittet. De lånte til sammen 120.628 bøker i 2015, og det er utlånet av barne-og ungdomsbøker som øker aller mest.bøker mange.jpg

 

Ungdom øker mest

Over 30 lesestunder og nær femti klassebesøk på biblioteket ser ut til å ha økt interessen for å lese. I 2015 brukte nær 600 barn under 12 år lånekortet sitt på biblioteket, men det mest oppsiktsvekkende er at ungdom mellom 13-18 år er så aktive brukere av biblioteket. Godt over 700 lånte bøker, filmer, blader og spill på Steinkjer bibliotek i 2015 – ei økning på rundt 200 brukere.

- Vi er glad for å gi ungdom et tilbud, et supplement, til lesetreninga som skjer i skolene. Her er utvalget kanskje litt annerledes, her kan de sjøl velge hva de vil lese. Biblioteket vil være med å motivere ungene til å lese mer, og nå ser det ut til at det går rett vei, sier biblioteksjef Hallfrid Skimmeli.

I tillegg til høytlesning og besøk på biblioteket for skoleklasser i alle aldre, sender biblioteket ut hele bokkasser til skolene – i fjor ble det lånt ut nær 6500 bøker på denne måten, håndplukket av fagfolk med kunnskap om bøker for barn.  Nyoppussa bibliotek gjør opp status. Barnebibliotekar Trond Hallem og biblioteksjef Hallfrid Skimmeli.

 

E-bøker øker

Utlånet av E-bøker øker kraftig. Etter at det ble mulig å låne bøker elektronisk for halvannet år siden, er utlånet av E-bøker doblet. Men E-boka har ennå ikke overtatt for papirutgaven, og utgjorde i 2015 2,8 prosent av lånte bøker på Steinkjer bibliotek.

 

Arrangement fenger

Biblioteket er ikke som det en gang var. Det er i dag mye mer . Leksehjelp og språkcafe, funky utstillinger og rockekonserter.  Biblioteket sto i fjor bak 11 arrangement for voksne og 13 for barn. Nesten 1500 deltok på disse arrangementene.