Det finnes mange som ikke greier eller orker å lese selv . Det kan skyldes at synet eller konsentrasjonen svikter eller at man har kognitive vansker, for eksempel demens eller utviklingshemming. For at disse menneskene også skal få et litteraturtilbud, kan bibliotek med "Bok til alle" tilby leseombud som kan lese høyt for dem.Foto av leseombud

Ordningen med leseombud er i regi av organisasjonen Leser søker bok. Steinkjer bibliotek har inngått en samarbeidsavtale med organisasjonen, og er gjennom dette et "Bok til alle-bibliotek"


Biblioteket har et nettverk av leseombud som skal gi litterære opplevelser og vanlig informasjon til de som ikke leser selv. Alle som registrerer seg som leseombud vil motta nyhetsbrevet ”Bok til alle” som inneholder tips, historier fra andre leseombud og nyheter om egnede bøker.

Hvem kan bli leseombud?

De som har lyst til å lese høyt for andre og er gode lesere kan bli leseombud.

Aktivitører og andre kan være leseombud på sin arbeidsplass og være leseombud i arbeidstiden. Mange, særlig ungdom med funksjonsvansker ønsker seg leseombud på fritida. Disse gruppene er velkomne til å bruke biblioteket som samlingsplass.

Leseombudene danner et nettverk som har møter på biblioteket noen ganger i året.

Har du lyst å bli leseombud? Ta kontakt med biblioteket v/ Gunn Bjelland: gunn.bjelland(at)steinkjer.kommune.no

Hvis du vil lese mer om leseombudsordningen kan du gå inn på nettsidene til Leser søker bok. Der finner du også aktuelle litteraturtips  

 

Les hele artikkelen fra Bygda-bladet Stod-sus her