Bokbadet markerer starten på litteraturestivalen Uppdaldåggån som går av stabelen søndag og mandag, sel.jpg

Arbeideroppvekst

Søndag 6. november åpner fylkesråd for kultur i Nord-Trøndelag, May Britt Lagesen, festivalen, Hun får drahjelp av forfatter Lars Ove Seljestad, kunstnerne Pernille Elide Fjoran og Trine Torgerstuen, og bandet Nåkkå Ainna fra Steinkjer. Åpninga skjer på biblioteket klokka 14.

En time senere Kan du møte forfatterne Lars Ove Seljestad, Rikard Ingdal og Ingrid Ovedie Volden i bokbad.

Lars Ove Seljestad er oppvokst i Odda, og er kjent som en kraftfull formidler og oppleser av egen litteratur. Han er utdanna sosiolog, og hans historier sirkler om oppvekst i et arbeidersamfunn. Debutromanen "Blind" kom ut i 2005.

To debutanterRikard-Ingdal.jpg

Rikard Ingdal er opprinnelig fra Agdenes, og debuterte i år med romanen "Hogst". Romanen forteller om tungt kroppsarbeid som går i arv, slekters gang, ru arbeidshender etter harde økter i skogen og om maskulin taushet.  Dagbladet ga romanen terningkast fem. "Ingdal drar på så det gnistrer", skriver Adressa.

Ingrid Ovedie Volden kommer fra Oppdal, men bor og jobber i Oslo. Hennes debutroman, barneboka "Alt som teller", kom ut i år. Dagbladet trillet terningkast 5 og kritikeren til Norsk Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) skrev en begeistret anmeldelse under tittelen «Leselykke!». «Sterk, morsom, sår og svært godt fortalt barnebokdebut», mente Adresseavisen. alt.jpg

Litteraturfest

Uppdaldåggån er en litteraturfestival i forfatteren Kristofer Uppdals ånd, og består av litteraturseminar, kunstutstillinger, bokbad og bokslipp, høytlesning og bokpub. I år er gjennomgangstemaet oppvekst. Etter møtet med de tre forfatterne blir det lansering av boka "Hilmarfest i 10 år" på biblioteket. Mandag 7. november blir det høytlesning på Steinkjer bibliotek. Asbjørn Gilberg leser fra klokka 17 fra si ega bok "Nissen i Bjørkåsen". Så kan publikum oppleve Hans-Magnus Ystgaard lese fra biografien han har skrevet om Hans Ystgård, "Bonde og statsråd i krisetid". Høytlesninga avsluttes med Knut Jørgen Nonstad som leser tekster av Kristofer Uppdal.

Forfatteren Kristofer Uppdal fra Beitstad og Steinkjer skrev det største romanverket i norsk litteratur, "Dansen gjenom skuggeheimen", som kom ut 1911–24. Verket forteller om arbeiderbevegelsens framvekst, og består av totalt ti romaner. Uppdal døde i 1961.