Eg snakkar om det.jpg

Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof, samlaget, 2018

Camara Lundestad Joof, vaks opp i Sandefjord, er skeiv og halvt gambisk. Andre folk sine meiningar om desse delane av Joof sin identitet, pregar kvardagen og livet hennar. I dette langessayet utforskar ho kva det vil seie å leve som ein dobbel minoritet i sitt eige land. I litterære vendingar drøftar ho blindpunkt hos sjølverklært fargeblinde nordmenn, kva hudfargen har hatt å seie for kven ho i dag har blitt, om det framleis fins ein del av ho som er uberørt av rasisme, og opplevinga av å møte rasisme så ofte, at ho ikkje kan fortelje venene sine om alle hendingar, fordi det vil bety at dei aldri vil kunne snakke om andre ting ilag. Boka er ein del av serien Norsk røyndom. Omtalen er utarbeidd av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Vi begynner med slutten.jpg

Vi begynner med slutten  av Chris Withaker, Vigmostad Bjørke, 2022

For tretti år siden ble Vincent King en morder. Nå har han sonet dommen sin ferdig og er tilbake i Cape Haven, en liten amerikansk by som har sett bedre dager. Ikke alle er glade for å se ham hjemme igjen “ minst av alle Star Radley, hans ekskjæreste og søster til jenta han drepte. Stars tretten år gamle datter Duchess er derimot ikke spesielt bekymret for Vincents hjemkomst “ hun bruker alle sine krefter på å beskytte moren og lillebroren Robin. Byens politimester, Walk, er vennlig innstilt overfor Vincent og har gjort alt han kan for å passe på Star og Duchess i alle disse årene, men når Duchess blir drevet til en desperat handling og tragedien inntreffer ender det opp med å ramme dem alle. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

The hills.jpg

The hills av Mathias Faldbakken, forlaget Oktober, 2017

Restauranten The Hills i Oslo har lysekrone og mesanin, varekjeller og stamgjester, garderobevakt og huspianist. Interiøret er kontinentalt: nedtråkket mosaikk på gulvene, vegger fulle av portretter, tegninger og klistremerker. Ideen om det gamle Europa holder stand i den noe nedslitte restauranten. En velprøvd orden hersker, alt har sin plass. Men trusselen om uro og endring kommer likevel. Det hele starter med en purung kvinne som presser seg inn blant de faste gjestene. Han som fører ordet har vært kelner på The Hills i 13 år. Med diskresjon og full oversikt over alt som foregår i lokalet er han romanens øyne og ører. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Tre lys.jpg

Tre lys av Claire Keegan; oversatt av Merete Alfsen, Aschehoug, 2022

En liten jente blir sendt til et par på den irske landsbygda mens moren hennes skal føde barn. Hos det barnløse paret opplever jenta mange ting hun aldri har fått erfare hjemme: oppmerksomhet, omsorg, varme og kjærlighet. Sakte, men sikkert begynner hun å blomstre. Men så blir en stor hemmelighet avslørt, og hun innser hvor skjør idyllen hennes er. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Et spørsmål om dannelse.jpg

Et spørsmål om dannelse av Amor Towles, forlaget Press, 2022

Året er 1937, og vi befinner oss i New York. På nyttårsaften er den 25 år gamle sekretæren Katey Kontent på en jazzbar i Greenwich Village sammen med romvenninnen sin. Her prøver de å få mest mulig ut av de tre dollarene de har igjen. Et tilfeldig møte på baren skal bli et viktig vendepunkt i livet deres. Den suksessrike, sofistikerte og sjarmerende bankmannen Tinker Bell slår seg nemlig ned ved nabobordet deres. Plutselig blir Katey Kontent kastet inn i overklassens kretser. Amor Towles har tidligere gitt ut "En gentleman i Moskva" som fikk en svært god mottakelse. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket