Jente, kvinne, annet av Bernardine Evaristo, Gyldendal 2021

Tolv forskjellige kvinner forteller sin historie i "Jenter, kvinne, annet". Stemmene deres er ulike, men felles for dem er at de alle er på leting etter noe. Det være seg en felles fortid, en meningsfylt fremtid eller noen å elske. Det å bli sett av en mor eller far, finne tilhørighet - eller bare finne et glimt av håp. Til sammen blir de tolv stemmene til en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp som gir oss et nytt bilde av England.

Boka vant en rekke priser da den kom ut, den ble anbefalt av Barack Obama og vant Bookerprisen i 2019.

Omtalen er utarbeidet av BS..

Lån boka på biblioteket

 

En kule i hjertet av Un-su Kim, Aschehoug 2021

Bak enhver forbrytelse i Seoul står en anonym mesterhjerne og trekker i trådene. Reseng er en leiemorder og oppdratt av en gretten gammel morder som går under navnet Gamle Grevling i kriminalsentralen Biblioteket. Han spør aldri om noe: Ikke hvor han skal, hvem han skal drepe eller hvorfor hjemmet deres er fylt med bøker som ingen leser. Men en dag følger ikke Reseng planen som er lagt for han, og i stedet avdekker han den eksentriske trioen bak - tre kvinner: en kioskansvarlig, hennes lamme søster og en skjeløyd bibliotekar. For første gang bestemmer Reseng seg for å ta styringen over sitt eget liv selv.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Det åttende livet (til Brinka) av Nino Haratischwili, Aschehoug 2021

Nino Haratischwilis roman "Det åttende livet (Til Brilka)" handler om kjærlighet og hat, kommunismens fremvekst og fall - og om en hemmelig sjokoladeoppskrift som bare kvinnene i familien kjenner til. En sjokoladeoppskrift som bærer med seg både ekstase og fortapelse.

Året er 1900 når Stasia, datteren til en anerkjent sjokoladefabrikant, blir født i Georgia. Her starter en slektskrønike som strekker seg over seks generasjoner, gjennom hele "det røde århundret", og et Europa i endring. Stasia tar med seg sjokoladeoppskriften til både St. Petersburg og Tbilisi. Etter Sovjetunionens oppløsning, spres familien. Kitty, Stasias datter, flykter til London, mens oldebarnet Nitsa flytter til Berlin. Nitsa forteller familiens historie til niesen Brilka. Nino Haratischwili bor i Tyskland og skriver på både georgisk og tysk. Hun er forfatter, dramatiker og teaterregissør.

Romanen har fått flere priser i Tyskland og ble langlistet til International Booker Prize.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Første person entall av Haruki Murakami, Pax forlag 2021

"Første person entall" består av åtte noveller. Alle blir fortalt i jeg-person av en lett gjenkjennelig Murakami-forteller. Felles for de filosofiske og mystiske fortellingene i samlingen er at de tar opp temaer som kjærlighet og ensomhet, barndom og minner - alle med en typisk Murakami-vri. Her finnes sentimentale minner fra ungdommen, meditasjoner over musikk, lidenskapelig kjærlighet for baseball, velkjente drømmelignende scenarioer og jazz-album fra fantasien. Novellene utfordrer skillet mellom menneskesinnet og den ytre verdenen. Iblant kan man undres over om fortelleren er Murakami selv, eller ikke. Er det memoarer, eller er det fiksjon? Det er opp til leseren å avgjøre.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

To ord for ødeleggelse av Sandra Kolstad, Aschehoug ​2021

"To ord for ødeleggelse" handler om oppløsning og underkastelse. Frida og Nina forelsker seg etter å ha møttes på et galleri. Etter kort tid er forholdet deres blitt så tett at Frida er i ferd med å miste seg selv. Hvor begynner hun, og hvor slutter hun? Alt flyter. Heldigvis er Nina der og former tilværelsen. Og det er lett å la den andre styre. Men når den andre tar over kontrollen fullstendig for deretter å slippe taket, blir det tungt.

Sandra Kolstad (f. 1985) er blant annet sanger, komponist, produsent og tekstforfatter. Hun har tidligere gitt ut seks album, og hun har ofte jobbet i skjæringspunktet mellom musikk og litteratur. "To ord for ødeleggelse" er hennes første bok.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket