Se en siste gang på alt vakkert.jpg

Se en siste gang på alt vakkert av Kristin Vego, Gyldendal, 2021

I de ni novellene i samlingen "Se en siste gang på alt vakkert" møter vi ulike kvinner som alle står overfor noe de ikke har erfaring med fra før. Vi møter blant annet Marie som besøker en ungdomsvenninne i England, Clara som treffer en fremmed mann i Roma og en navnløs kvinne som våkner opp til en verden som er totalt forandret. Novellene handler om begjær, ensomhet, tap, tilgivelse og det vakre som vi kan få små glimt av i det tilfeldige. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Gjestene.jpg

Gjestene av Agnes Ravatn, Samlaget, 2022

«Hytta var ikkje så prangande og vulgær som eg hadde håpa, tvert imot var ho smakfull og diskret, i grånande tre, glas og naturstein. Ja, dette var - hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderande og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium.» Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. Gjestene er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort. 

Lån boka på biblioteket

 

Biblioteket i Paris.jpg

Biblioteket i Paris av Janet Skeslien Charles, Cappelen Damm, 2021

Kan smugling av bøker være del av en motstandskamp? Odile Souchet har akkurat fått drømmejobben på det amerikanske biblioteket i Paris i 1939. Dessuten har hun fått seg en kjæreste som er kjekk, sympatisk og jobber i politiet. Men med nazistenes inntog i Paris er Odiles og bibliotekets fremtid uviss. Odile og noen kollegaer blir med i motstandsbevegelsen. De smugler ut bøker til jøder som er nektet adgang til biblioteket. Bøkene er deres sterkeste våpen. Slutten på krigen blir ingen gledesstund for Odile, som i stedet opplever et forferdelig svik. 1983 i Montana blir den frustrerte, ensomme tenåringen Lily inspirert av den franske, eldre damen i nabohuset. Og etter hvert oppdager hun at de har mer til felles enn hun hadde forestilt seg. Boken utgis i forbindelse med hundreårsjubileet til Det amerikanske biblioteket i Paris. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Kart over ensomhet.jpg

Kart over ensomheten av Hilde Østby, Cappelen Damm, 2022

Ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg. Forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er ensomhet, egentlig, og stemmer det at vi er ensommere enn før? Idet verden stengte ned i 2020, satte forfatter Hilde Østby seg ned for å skrive en bok om ensomhet. Arbeidet skulle ta henne i overraskende retninger, men én ting visste hun: Ensomhet er farligere enn å røyke 15 sigaretter om dagen, det er det verste stresset du kan utsette kroppen for, og det øker sjansen din for tidlig død med 26 prosent. Det er med andre ord ikke et abstrakt begrep eller en vag følelse, det er ren smerte. Men finnes det bare én ensomhet, eller mange? Kart over ensomheten er en bok som undersøker menneskelig kommunikasjons minstedeler: Den går gjennom forskning på blikk, latter, forståelse, utstøtelse versus fellesskap, tillit, berøring. Ved hjelp av forfatterens egen fortelling, relasjonen hennes til datteren hennes og åtte nattafortellinger av Tove Janson er dette blitt en personlig, men likevel allmenngyldig og relevant bok om fordømmelse og om å skyves ut av fellesskapet. Det er blitt en fortelling om rasisme og diskriminering, forakt og skamming, redsel og tilknytning. Det er en bok om vold og voldtekt, sorg og PTSD, og om det å ikke bli berørt og holdt, ikke sett i øynene og forstått. Ensomheten er noe vi må bekjempe i felleskap, til felleskapets beste. 

Lån boka på biblioteket

 

Velkommen til oss.jpg

Velkommen til oss av Santa Montefiore, Bonnier norsk forlag, 2022 

Flappy Scott-Booth er den selvutnevnte dronningen av den billedskjønne lille landsbyen Badley Compton. Mens ektemannen Kenneth tilbringer hele dagen på golfbanen er hun opptatt med å stelle med huset og den vakre hagen og planlegge uforglemmelige tilstelninger, omgitt av venner som beundrer henne. Livet hennes er så perfekt at det nesten ikke er mulig. Helt til Hedda Harvey-Smith og mannen hennes Charles flytter inn i landsbyen. Huset deres er enda flottere enn hennes, og plutselig har Hedda overtatt rampelyset på den sosiale scenen. Flappy er fast bestemt på å vise Hedda hvordan ting egentlig skal gjøres her i Badley Compton, men med en gang hun ser inn i Charles' grønne øyne glemmer hun plutselig hva hun holdt på med. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Kniven i ilden.jpg

Kniven i Ilden av Ingeborg Arvola, Cappelen Damm, 2022

Året er 1859, og Brita Cajsa Seipajærvi, forfatterens tippoldemor, spenner på seg skiene og går fra Finland til Norge. Hun er en vakker og sterk kvinne, og kan helbrede syke dyr og mennesker. Hun reiser fra gården hun vokste opp på og kirken der hun har måttet stå i tukt foran menigheten for omgang med en gift mann. Med de to barna sine er hun på vei til Bugøysnes, der broren hennes bor og de kan tjene godt på torskefisket.