flukt.jpg

Flukt, Carl Frode Tiller , Aschehoug forlag, 2021
 
Elisabeth og Sakarias har mista sonen sin, Johannes. No skal dei for fyrste gong feire jul utan han, og dei skal feire kvar for seg. Forholdet deira tolte ikkje tapet av Johannes. Dei har akkurat vore ved grava hans for å tenne lys, og planen var at Sakarias deretter skulle køyre Elisabeth heim. Men så ender dei likevel opp med å feire julaftan saman og minnest sonen sin. Det blir ei heilt spesiell natt. Forfattaren har skrive ein roman om relasjonen mellom dei levande og døde, og forteljinga er eit stykkje unna det vi elles oppfattar som realisme. Omtalen er utarbeidd av BS.

Lån boka på biblioteket
 

Ida tar ansvar.jpg

Ida tar ansvar, Kjersti Halvorsen, Cappelen Damm forlag, 2019

Ida flytter hjemmefra for å studere psykologi på Universitetet i Oslo. Hun er redd for mye: å ta t-banen, å gå alene hjem om kvelden, for å bli innesperret i mørke rom, og mest av alt for at det skal skje et terrorangrep på universitetet. Hun blir kjent med Aksel, som tar opp fag for å komme inn på medisinstudiet. Han har tvilsomme holdninger til kvinner, er på incel-forumer på internett, og poserer med våpen på Facebook. Ida blir både redd for og fascinert av ham. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket
 

Evelyns innboks.jpg

Evelyns innboks, Victoria Durnak, Fº458 forlag , 2021

I denne romanen gir Victoria Durnak et skarpt og humoristisk portrett av en kvinne som mister alt da sporene hennes på internett blir offentlige for alle. Det hele starter med at innboksen hennes blir lagt ut på nettet som et søkbart arkiv, noe som igjen fører til at mannen hennes vil skilles, datteren ikke lengre vil snakke med henne og hun får sparken. For å være i fred flytter hun til en hytte på fjellet. Men en dag får hun besøk av Astrid. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Mordet på H.jpg

Mordet på Henrik Ibsen, Erlend O. Nødtvedt, Aschehoug forlag, 2021

"Mordet på Henrik Ibsen" er en original roman om en viktig periode i Ibsens liv som ikke har fått så mye oppmerksomhet. I 1851 kommer den unge Henrik Ibsen til det Det norske Theater i Bergen. Her forteller han en forvirret teaterledelse at Olav Bull har ansatt ham som dramatisk forfatter ved teateret. Den skolerte og erfarne instruktøren Herman Laading må plutselig, mot sin vilje, samarbeide med en uerfaren og forknytt ung dramatiker. Det er duket for drama mellom to kunstnere som har svært ulike kunstsyn. Romanen er en fortelling om kunstneriske fiaskoer, dobbeltgjengere og dramatiske dueller i en tid som skal vise seg å bli slutten på romantikken i Norge. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket
 

Spion og forræder.jpg

Spion og forræder, Ben Macintyre, Kagge forlag, 2020

Originaltittel: The spy and the traitor . - Historien om Oleg Gordijevskij er en spion-thriller fra virkeligheten. Han omtales som en av de mest sentrale dobbeltagentene under den kalde krigen, og som oberst i KGB og senere byråsjef for KGB i London, var hans informasjon avgjørende for å få de norske spionene Rigmor Galtung og Arne Treholt arrestert. Oppveksten i en KGB-familie gjorde sitt til at karrieren allerede var staket ut. Etter å ha tjenestegjort ved forskjellig ambassader i Europa, var det under sitt opphold i London at han begynte å levere opplysninger til britisk etterretning. Årsaken skal ha vært hans kritiske innstilling til invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968. Som dobbeltagent spilte han et farlige spill, og sjansen for å bli avslørt var alltid til stede. Ville Oleg Gordijevskijs rekke å komme seg i sikkerhet før KGBs lange arm innhentet ham? Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket