Hver første fredag i måneden, kl. 11.30-12.30 er det Lunsjbokprat på biblioteket i Malm. Dalia presenterer et utvalg bøker og spanderer nytrukket kaffe. 

 

Visk bort drømmene mine.jpg

Jeg Hvisk bort drømmene mine om morgnen av Musa Mutaev, Communicatio forlag, 2022

«Jeg glemmer ikke synet av Argun, hjembyen min. Brennende bygninger. Gater svarte av røyk. Barn, kvinner, menn som bylter på gaten, drept av russiske kuler, sprengt i stykker av russiske granater. Hunder lusket mellom likene. Låste porter, stengte dører, raserte butikker, søppel og skrot. Solens fravær. Månen usynlig.» Slik starter forfatteren Musa Mutaev den intense skildringen av russisk krigføring i Tsjetsjenia, hjemlandet hans, i fortellingen "Jeg hvisker bort drømmene mine om morgenen". En skremmende og presis parallell til angrepskrigen Russland startet mot nabolandet Ukraina i februar 2022. Selv ble Mutaev såret i den første av de to tsjetsjensk-russiske krigene (1994-1996) og fengslet og torturert på grunn av opposisjonell aktivitet i den andre krigen (1999-2000). Bokens navnløse forteller skildrer krigens gru, men også urokkelig motstandsvilje. Til slutt må han flykte, og ender opp i trygghet som fribyforfatter i Norge. Her starter en annerledes kamp, om å bli akseptert som en fremmed forfatter med dramatiske erfaringer i en annerledes litterær kultur. Minnene fra krigens gru slipper ikke taket, de preger ham dag og natt, selv om han om morgenen prøver å nøytralisere det grufulle ved å hviske drømmene og marerittene bort med en stille stemme. Musa Mutaev (f. 1956) kom til Trondheim som fribyforfatter i 2004. "Jeg hvisker bort drømmene mine om morgenen er hans femte originalutgivelse på norsk.

Lån boka på biblioteket

Myllargutten.jpg

Myllarguten av Annfrid Berget Haukeland, Dreyers forlag, 2022

Torgeir Augundsson (1799-1872), bedre kjent som Myllarguten, var en av Norges fremste hardingfelespillere. Allerede i en alder av fire år skal han ha bygd seg en fele, og som åtteåring spilte han på brylluper og andre tilstelninger rundt om i hjemtraktene i Telemark. I denne boken får leseren beretningen om felevirtuosen og det spesielle vennskapet som oppstod da han traff fiolinisten Ole Bull. De var to menn fra vidt forskjellige bakgrunner, men med en felles kjærlighet for de norske folketonene. Annfrid Berget Haukeland er etterkommer av Myllarguten. Gjennom gammelt og nytt kildemateriale tegner hun et portrett av felekunstneren, hans samtid, hvor nasjonalromantikken var fremtredende, og hans medspillere. Haukeland foretar dypdykk i folkemusikalske tema, og hun forteller blant annet om betydningen av datidens bondebryllup. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket
 

Giæver og Iunker.jpg

Giæver og Iunker av Erlend Loe, Cappelen Damm, 2022

Gamle-Giæver bruker sine siste dager på å fortelle sønnen alt om familiehistorien for å bevare den for fremtiden. Han vil at tradisjoner, sedvaner, livsvisdom og ikke minst den 800 år gamle feiden med Iunkerfamilien som bor på nabogården skal huskes, så han får sønnen til å finne frem penn, papir og opptaker.