Hver første fredag i måneden, kl. 11.30-12.30 er det Lunsjbokprat på biblioteket i Malm. Dalia presenterer et utvalg bøker og spanderer nytrukket kaffe. Siste lunsjbokprat før sommeren blir fredag 3. juni.

 

Her er bøkene Dalia presenterte 6. mai:

 

Morslinjer av Madeleine Schultz (Cappelen Damm, 2021)

En historie om morsrolle, klassetilhørighet, traumer og kvinnefrigjøring. 
Journalist og forfatter Madeleine Schultz fikk i 2016 jobb som informasjonsrådgiver i Krisesentersekretariatet. Dette ledet til et bokprosjekt om vold mot kvinner. Samtidig leser hun igjennom mormorens etterlatte brev, og det blir klart at temaet er noe som berører hennes egen familie. Med bakgrunn i denne erkjennelsen går Madeleine Schultz inn på sin egen familiehistorie, samtidig som hun reflekterer over morsrolle, arbeiderklasse, traumer og kvinners frigjøring i det norske samfunnet, fra 1920-tallet og opp til vår egen tid. 
Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Damer som baker kaker : historien om Husmorskolen og Minna Wetlesen av Sølvi Wærhaug (Historie & kultur, 2021)


I Norge har mer enn 200 000 kvinner og menn gått på husmorskole. Men de færreste vet nok at Europas første husmorskole for unge jenter ble etablert på Abildsø i Christiania i 1865. På dette tidspunktet levde en stor del av befolkning under harde kår. Det var mangel på skolegang, og kunnskap om ernæring og hygiene var mangelfull. 
Minna Wetlesen het kvinnen som lærte bort det som trengtes for å bli en god mor og husmor. I løpet av skolegangen var jentene innom dyreslakt, matlaging og hus- og barnestell. Wetlesens bidrag var betydningsfullt, og hennes initiativ inspirerte andre til å starte opp lignende utdanninger, både i Norge og utlandet. 
Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Tolv ord fra Oskar Maier av Levi Henriksen (Gyldendal, 2021)


I sin ungdomstid var Tea Henriksen stormende forelsket i Oskar Maier, en ung tysker og gartnerlærling som ble sendt til Østfronten og ble tatt som russisk krigsfange. Den store kjærligheten mellom de to ble brått avsluttet, og sønnen hennes har båret med seg denne historien hele livet. 
Tea Henriksen er borte for lengst, men når sønnen har søkt havn i Kongsvinger som forberedelse på en reise til Sverige dukker plutselig Oskar Maiers etterkommere opp i byen. De har med seg brevene moren hans skrev til Oskar og en krans til graven hennes. 
Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket