Hver første fredag i måneden, kl. 11.30-12.30 er det Lunsjbokprat på biblioteket i Malm. Dalia presenterer et utvalg bøker og spanderer nytrukket kaffe. 

 

Bokomslag: Sjølmordsforsøket: livet før og etter.

Sjølmordsforsøket: livet før og etter av Oddvar Vignes, Samlaget, 2022

Sommaren 2009 trudde 29 år gamle Oddvar Vignes at han hadde funne løysinga på alle problema han sleit med. Han bestemte seg for å ta sitt eige liv. Etter den avgjerda kjende han ein stor lette. Oddvar hadde rota økonomisk, han hadde ikkje fullført noka utdanning, kjende seg mislukka både på jobb og som kjærast og son. Han var djupt deprimert, men heldt fasaden. Han var blant anna ein humørfylt gjest i fleire bryllup i tida før alt skulle avsluttast. Ein septemberdag stengde han seg inne på eit hotellrom i Oslo med mål om å avslutte livet. Først måtte han berre skrive alle avskilsbreva som ville få alle han var glad i, til å forstå og godta. Kvart år tek mellom 600 og 700 nordmenn sitt eige liv. Oddvar Vignes kunne blitt ein i den statistikken. Dette er Oddvars forteljing om oppveksten på Finnøy, ungdomstid, sjølvmordsforsøk og vegen tilbake til livet. Dette er ei historie med håp, ei historie som endar godt, fortald av ein mann med humor. I dag er Oddvar gardbrukar på Finnøy. Han har teke over garden, gifta seg med Marie og nyleg fått vesle Agnes. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket

Bokomslag

Syv meninger med livet av Thomas Hylland Eriksen, Kagge forlag, 2022

Hva er meningen med livet? Spørsmålet har vært stilt gang på gang, til alle tider og i alle kulturer. I denne bokas syv kapitler sirkler forfatter Thomas Hylland Eriksen inn flere svar på dette evige spørsmålet. Så hva er meningen? Er det å oppfylle Guds plan, eller å gjøre gode handlinger, eller å gi og få betingelsesløs kjærlighet, eller å leve i øyeblikket – eller tvert imot, å tenke langsiktig og handle deretter? Svaret er ja på samtlige spørsmål. Det kommer bare an på hvem du spør, når du spør dem og ikke minst hvordan du spør. Denne boken er et destillat av en seksti års væren i en verden som er blitt større for hvert år. Eriksen skjeler til ulike kulturer, filosofi og personlige erfaringer i jakten på svar på livets store spørsmål, og stimulerer til ettertanke, innsikt og takknemlighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket
 

Bokomslag

Søvn: ei  kulturhistorie av Bjørn Sverre Hol Haugen, Skald forlag, 2022

Søvn er en biologisk nødvendighet - vi må alle sove. Det er derfor lett å tenke seg at vi alltid har sovet på samme måte som vi gjør i dag. Men tar vi et dypdykk inn i søvnens kulturhistorie, ser vi et langt mer nyansert bilde. Et bilde som viser hvordan det biologiske søvnbehovet har tilpasset seg ulike tider og ulike sammenhenger. Forfatter Bjørn Sverre Hol Haugen tar oss med på en reise helt tilbake til 1700-tallet og inn i stuene til norske bønder, for å utforske hvordan vi sov før i tida. Opp igjennom historien har vi sovet på veggfaste benker i årestuene, i slagbenker på kjøkkenet og i store himmelsenger, både naken og påkledd. Og som regel har vi hatt selskap i sengehalmen, ikke bare av andre mennesker, men av rotter og mus, lopper og lus. Det er også stor kontrast mellom døgnrytmen til en 1700-tallsbonden og dagens søvnideal om et langt, sammenhengende nattlig leie. Så hva skjedde på veien? Hvor kommer vår tids søvnrytme fra? Vi reiser tilbake i tid, inn i søvnens forunderlige verden. I overgangen mellom dag og natt, i våken tilstand og på vei inn i søvnen. Mellom drøm og mareritt. Og ikke minst får vi bli med inn i de søvnløse nettene der alt kan skje. Omtalen er utarbeidet av forlaget.