familieleksikon.jpg

Familieleksikon, Nathalia Ginzburg, forlaget oktober, 2021

Originaltittel: Lessico famigliare . - Fem søsken vokser opp i Torino i et hjem fylt av venner, bøker og politikk, mens fascismen langsomt sprer seg det italienske samfunnet. Diskusjonene, kranglingen og de utallige historiene som fortelles, legger grunnlag for et urokkelig samhold i familien. Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker "Familieleksikon" er et sprudlende, ærlig og humoristisk portrett av en italiensk familie under fascismen og nazismen. Boka handler om minner, fortellinger, hjemlengsel og uslitelige bånd - og dessuten hennes store families særegne språklige fraser og formuleringer. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Andre og bedre historier.jpg

Andre og bedre historier, Edel Maria Landsem, Cappelen Damm, 2021

Inneholder 24 noveller . - Novellesamlingen "Andre og bedre historier" handler om kvinner. Vanlige kvinner som lever vanlige liv mens de drømmer om noe større, bedre, mer spennende. Hva skjer når de bryter ut av det normale? Når driftene og urkreftene i dem tar over og kommer i konflikt med det veloppdragne? I novellene møter vi blant annet en kvinne som møter feil fyr på en bar i London, en kvinne som sniker seg ut av hotellrommet på natta mens mannen sover, en kvinne som avslører en venninnes store hemmelighet og en kvinne som er så redd for å få demens at hun tar permisjon fra jobben og flykter til Sveits. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boka på biblioteket

 

Alt lyset vi ikke ser.jpg

Alt lyset vi ikke ser, Anthony Doerr, Oslo: Pantagruel, cop. 2015

En blind fransk jente. En spinkel foreldreløs tysk gutt. De kjemper begge for å overleve. To unge menneskers liv krysser veier i det okkuperte Frankrike.

Saint-Malo, 1944: Marie-Laure er en ung blind jente som har flyktet fra det nazi-okkuperte Paris sammen med sin far, til en einstøing av en onkel i kystbyen Saint-Malo. Fra farens jobb på det naturhistoriske museum, har de med seg kanskje den mest verdifulle edelstenen som eksisterer – eller har de bare fått utlevert en kopi? Samtidig har nazistene startet jakten på den berømte stenen.

Werner er en foreldreløs tysk gutt som på grunn av sine tekniske talenter blir forfremmet til radiotekniker for nazistene. Hans peilesender skal finne motstandsfolk med radioer, og laget han er en del av, henretter kaldt og metodisk. De trenger helt frem til Saint-Malo i jakten på radiostasjonen som Marie-Laures onkel driver. Radioen leverer viktige data til motstandsbevegelsen før den planlagte invasjonen …

Lån boka på biblioteket