Klara og solen av Kazuo Ishiguro (2021, Cappelen Damm)

Klara er en "Kunstig Venn", en slags programvare som er utviklet for å hjelpe unge mennesker og tilpasse seg tilværelsen som voksen. I butikkvinduet der hun er utstilt betrakter Klare menneskene mens hun håper at noen vil kjøpe nettopp henne. En dag går ønsket i oppfyllelse da hun blir kjøpt av den 13 år gamle Josie. Men snart forstår hun at menneskene ikke alltid er til å stole på. 

Dette er Kazuo Ishiguros første roman etter at han fikk Nobelprisen i litteratur. Det er en rørende fortelling med en uventet fortellerstemme og en historie om kjærlighet, globalt klasseskille og skremmende sider ved moderne teknologi. 

Omtalen er utarbeidet av BS.

forsidebilde

Lån boka på biblioteket

 

Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert (2016, Oktober)

Vi hadde vært ute og drukket øl. Det var jeg som hadde invitert. Jeg ble fullere enn ham, og selv om han sa han ikke ville ha kjæreste, holdt jeg ham fast utenfor Teddy’s og klinte med ham til han ga opp og tok meg med hjem. 

I de ni novellene i denne boka er det kort vei fra lengsel til skamløshet og videre til overtramp. En sliten pappa slår datteren sin og må hindre henne i å sladre. En seksten år gammel jente lurer seg inn i et hus som ikke er hennes. En ung kvinne får blåmerker og vet ikke om hun liker det. En mann drar til Sør-Amerika med sin kone for å adoptere en gutt, men trekkes i stedet mot en litt for stor jente. Det handler om mennesker i oppbrudd – fra vennskap, ekteskap og kjæresteforhold. Alle gjør ting de skammer seg over, men klamrer seg til forestillingen om at det finnes noe som er større enn det de forlater.

Omtalen er av forlaget.

forsidebilde

Lån boka på biblioteket

 

Fly sommerfugl av Annicken R. Day (2020, Cappelen Damm)

Maya er en hardtarbeidende forretningskvinne i New York. En dag blir hun sendt for å holde et innlegg på en konferanse på øya Kaua'i på Hawaii, og må ta et valg som setter hele karrieren på spill. Hun møter mennesker som har en helt annen måte å tenke på, og begynner å se på livet, jobben og kjærligheten i et nytt lys. Tilbake i New York prøver hun å implementere sin nye filosofi i forretningslivet. Boken ble opprinnelig skrevet på engelsk og utgitt i USA. Forfatteren er norsk og har bidratt til å oversette romanen. 

Omtalen er utarbeidet av BS.

forsidebilde

Lån boka på biblioteket

 

Skrik av Eirik Husby Sæther (2020, Solitude forlag)

Den nyutdannede politibetjenten Muna rykker ut til en kommunal leilighet der det er meldt om husbråk. Der finner hun en drept, afghansk kvinne og en mørk mann som sitter ved siden av henne med en kniv i hånden. Muna oppfatter det som en trusselsituasjon og skyter og dreper mannen. Alle mener at hun handlet rett, men hun blir rutinemessig etterforsket. Så viser det seg at mannen var gift med kvinnen, og sønnen deres hadde gjemt seg under sengen og tror han hørte en annen person. 

Muna blir suspendert og i avisene anklages politiet for rasisme, selv om Muna selv har en mor fra Kenya. Hun orker ikke tanken på å ha drept en uskyldig mann og setter i gang sin egen etterforskning. Dette fører henne til noen gamle kassetter med opptak av ukjente kvinner som roper etter hjelp. Men et av skrikene kjenner hun igjen... 

Omtalen er utarbeidet av BS.

forsidebilde

Lån boka på biblioteket

 

Gjestelisten av Lucy Foley (2021, Strawberry Publishing)

På en øy utenfor den irske kysten samles tretten gjester til et vakkert bryllup. Brudgommen er en kjekk, oppadgående TV-stjerne, og bruden er en smart og ambisiøs magasinredaktør. Feiringen er et kjendispar verdig, med designerkjole, luksusgavepakker og dyr whisky, og hver detalj er nøye planlagt. Men en kan ikke forutse alt, og sakte men sikkert går alt skeis; når champagneflaskene sprettes og festlighetene begynner kommer gamle feider og sårede følelser frem i lyset igjen. Brudgommens venner setter i gang med den gamle drikkeleken fra skoletiden, brudepiken ødelegger kjolen sin, og brudens eldste venn holder en ekstremt ukomfortabel tale. Når noen ender opp drept, virker det som en dårlig idé å befinne seg på en øde øy med manglende telefondekning omgitt av høye bølger. 

Omtalen er utarbeidet av BS.

forsidebilde

Lån boka på biblioteket

 

Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider av Morten A. Strøksnes (2015, Oktober forlag)

To menn i en liten båt. Et monster i havdypet under dem. Det er utgangspunktet for Havboka. Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi. Hav er opphav, og rommer de utroligste livsformer. For forfatteren blir havet en rik kilde til forundring, nye innsikter og salte eventyr.

Omtalen er av forlaget.

forsidebilde

Lån boka på biblioteket