Om forlatelse.jpg

Om forlatelse av Ian McEwan, Gyldendal forlag, 2002

Om forlatelse  Ian McEwans nye roman er hans beste til nå. Den forteller gripende om barndom, kjærlighet, krig - og om skam og muligheten for tilgivelse. Boken ble belønnet med prisen National Book Critics Circle Fiction award som beste bok i 2002.
En varm sommerdag i 1935 ser 13-årige Briony Tallis at søsteren Cecilia drar av seg klærne og jumper uti fontenen utenfor landstedet deres. Ved siden av henne står Robbie Turner, som hun har vært venner med siden hun var liten. De er begge hjemme på sommerferie fra Cambridge. Mot slutten av den samme dagen er livene til alle tre forandret. Cecilia og Robbie har flyttet noen grenser de aldri hadde tenkt de skulle flytte, og begge er blitt ofre for Brionys ustyrlige fantasier. Briony selv har vært vitne til merkelige hendelser, og hun har begått en forbrytelse som hun resten av livet kommer til å forsøke å bøte på. Denne sommerdagen i 1935 legger grunnlaget for resten av romanen, som dessuten rommer dramatiske skildringer av kampene i Europa under siste verdenskrig og mot slutten ender opp i våre dager. McEwan skildrer med letthet både det nære og familiære og det brutalt storpolitiske. Under handlingen ligger hele tiden ett spørsmål og gnager: Fins det tilgivelse for det utilgivelige? Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket

 

Jeg er egentlig ikke sånn.jpg

Jeg er egentlig ikke sånn av Marie Aubert, forlaget Oktober, 2022

Det er mai, og Linnea skal konfirmeres. Bunaden henger klar til den store festen, men Linnea sykler hvileløst omkring etter en avvisning hun ikke kan håndtere. Hanne har gått ned så mye i vekt at folk i hjembygda ikke kjenner henne igjen. Hun kommer til niesens konfirmasjon med ny kjæreste og et voksende ubehag. Bård, Linneas far, har hele livet vært fast bestemt på å være en bedre mann enn faren sin. Men hva slags mann blir han nå som tingene har begynt å glippe? Bestefar Nils har alltid bare villet det beste. Og likevel ser det ikke ut til å bli godt nok. "Jeg er egentlig ikke sånn" er en roman om frykten for de andres blikk og lengselen etter å bli sett, og om det risikable i å slippe et annet menneske innpå seg. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Lån boka på biblioteket

 

Afghanerne.jpg

Afghanerne av Åsne Seierstad, J.M. Stenersen forlag A.S, 2022 

Da Kabul falt og Taliban overtok makten i Afghanistan i august 2021, fikk Jamila plass på det første flyet til Norge. Samtidig inntok krigsherren Bashir hjembyen hennes. En kvinnelig student, med ett semester igjen på universitetet, ble sendt hjem. Der får hun beskjed om å gifte seg med en ukjent mann. I denne boka reiser Åsne Seierstad tilbake til Afghanistan, tjue år etter at hun skrev Bokhandleren i Kabul. Hun forteller historiene til dem som flyktet fra Taliban og dem som ble igjen. Det er historien om hvordan en jente som selv ble nektet utdanning bruker islam for å kjempe for kvinners rettigheter. Om en ung gutt som rømmer hjemmefra for å bli talibaner og kjempe i hellig krig. Og en jente som blir født når vestlige styrker inntar landet, og som tror at hun etter jusstudiene skal få jobbe og være en del av samfunnet. Afghanerne er et nært portrett av tre mennesker som går hver sin vei og et land i krig.Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Lån boka på biblioteket

 

Dikt til navngitte menn.jpg

Dikt til navngitte menn av Trygve Skaug, Cappelen Damm, 2022

I «Dikt til navngitte menn» skriver den folkekjære forfatteren om menn han setter pris på. Dette er biografiske dikt som lar seg lese høyt eller gjenlese, anvende i festtaler eller glede seg over i en lesestund i favorittstolen. Vi er på reise sammen med poeten, sitter ved frokostbordet eller bålet sammen med ham - og er med på å hylle mange typer menn i diktform, på jordnært, humoristisk, alvorlig og hverdagslig vis. Trygve Skaug er låtskriver, vokalist og poet, og har over 200 000 følgere på Instagram, der han blant annet poster poesi i ulike formater.Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket